יום שישי את יודעת, יש בעיר שיעור תורה
במקום לחפש בית קפה שעוד לא יצאתם אליו, למה שלא תלכו לבית המדרש "שישי זוגי" - שם זוגות נשואים לומדים יחד את פרשת השבוע. היוזמת: "מי אם לא אישתך יכולה להיות החברותא הכי טובה שלך?"
יום שישי בבוקר הוא הזדמנות כמעט נדירה לבלות ביחד עם בן או בת הזוג באור יום. רוב הזוגות הולכים לאכול או לקניות, אבל מעכשיו יש להם גם אפשרות חדשה לבילוי משותף: לימוד פרשת השבוע בבית מדרש.
בית המדרש "בינה יתרה" בתיכון אמי"ת רחובות, שהוקם ביוזמת המנהלת מירי גיל, פתח לפני כחודש את תוכנית "שישי-זוגי". זוגות נשואים מגיעים מדי שבוע לבית המדרש, ובהנחיית אחד מרבני בית המדרש לומדים את הפרשה בעזרת דפי מקורות.
"זוגות נוהגים לעשות המון דברים ביחד", אומרת ראש בית המדרש, יעל יצחקי,."הם מבלים יחד, מגדלים ילדים יחד, לפעמים עובדים יחד. אבל ללמוד? זה לא. המטרה שלנו היא לאפשר להם ללמוד תורה יחד, כי מי אם לא אישתך יכולה להיות החברותא הכי טובה שלך? אני מאמינה ביכולת של הנשים ללמוד, ומרגש אותי לראות שיותר ויותר נשים מגיעות לכאן. בשישי זוגי יש לשני בני הזוג אפשרות ללמוד, ולהתפתח ולהתקדם ביחד".
תקשורת ברמה גבוהה
השילוב של זוגיות ולימוד תורה לווה אצל יצחקי בלא מעט חששות. "שאלו אותי מה פתאום אני עושה בית מדרש מעורב, וזו גם הסיבה שאני מקפידה על כך שיבואו רק זוגות נשואים", היא מספרת, "אני מאוד נזהרת ממה שיכולים להגיד. זו גם הסיבה שהחלטתי שאת 'שישי זוגי' ינחו גברים, על אף שרוב צוות ההוראה בבית המדרש הוא נשי. אני כל הזמן מהלכת בין הטיפות. אנשים מפחדים משינויים וחוששים מפמיניזם. אני גם לא רוצה שבית המדרש יתויג באופן כלשהו, כאילו הוא מתאים רק לסוג של קהל מסוים".
יש הבדל בין חברותא רגילה לחברותא עם בן הזוג שלך בחיים?
"מה שהיה מדהים זה שבהתחלה הייתה מבוכה. זוגות יודעים לעשות כל-כך הרבה דברים ביחד, אבל לא ללמוד. זוג יכול להיות נשוי 30 שנה בלי שתהיה לו
הזדמנות ללמוד ביחד, כי את זה בדרך כלל הבעל עושה בבית כנסת או עם חבר, אבל אף פעם לא עם אשתו.
"לרוב, כשאישה הייתה לומדת עם בעלה, זה היה כשהיא היתה צריכה עזרה באיזה שיעור תורה שהיא אמורה להכין. פה אנחנו מייצרים להם הזדמנות אחרת - כאן הם שווים. הבעל לא יודע יותר. הלימוד בזוג הוא לימוד אחר. הוא יכול להיות פורה יותר מאשר עם חברותא, כי יושבים שני אנשים שמכירים היטב אחד את השני, את אופי החשיבה את צורת הדיבור, ויש להם אפשרות להבין יותר לעומק את הדברים שנאמרים. כל התקשורת בלימוד כזה היא גבוהה יותר".
נו, תסתכל באונקלוס! (צילום: "פרסומא")
רותי גולדשטיין מגיעה מידי שבוע ללמוד עם בעלה: "בעלי ואני מאוד שמחנו כשהתוכנית הזו נפתחה, כי חיפשנו הזדמנות ללמוד יחד במסגרת מונחית. הלימוד מעשיר את החוויה הזוגית. יש פה משהו שמפרה את הזוגיות, חוויה משותפת שיש בה ערך אינטלקטואלי ורוחני. יש יתרון גדול בללמוד עם מישהו שאתה אוהב ומכיר את צורת החשיבה שלו, זה עושה את הלימוד טבעי יותר".
זה סטארט-אפ, לא?
ב"בינה יתרה" עמלים על כך שנשים תוכלנה לרכוש כלים גם ללימוד עצמי. "קראנו למקום 'בית מדרש' כי יש פה אמירה", מסבירה יצחקי, "לומדים כאן איך ללמוד. יש כל מיני מדרשות שמגיע רב ומספר לנשים מה
כתוב בגמרא או במקרא. הוא עושה בשבילן את העבודה, ולא נותן להן להבין לבד. אנחנו בעצם אומרים לנשים: צרו קשר בלתי אמצעי עם המקורות, ותבינו לבד מה אומר הרמב"ם. לא באים לכאן בשביל לשמוע רעיונות, אלא בשביל לדעת איך לפתוח את הספרים הכבדים האלה שעין אישה לא שזפתן.
"אני מסתכלת על זה כמו על סטארט-אפ. לדעתי, בתי מדרש זוגיים יתחילו לקום כמו פטריות אחרי הגשם. זו תהיה תופעה. למה לא? יש כל כך הרבה זוגות דתיים שהולכים לבתי קפה בשישי בבוקר, אז אני מביאה להם את הקפה לכאן, מביאה להם עוגות טובות ונותנת להם אפשרות לחוויה אחרת, שאחריה נכנסים לשבת קצת אחרת".