ת"א ננעלה בירידות; הפועלים איבדה 1%
מדד ת"א 25 ירד ב-1.5%, מדד ת"א 100 ירד ב-1.48%, מדד בלוטק-50 ירד ב-1.14% ומדד נדל"ן ירד ב- 1.58%. החברה לישראל איבדה 2.5%
המסחר בתל אביב ננעל היום (ה') בירידות שערים על רקע ירידות השערים החדות אמש בוול סטריט והיום בבורסות אסיה ואירופה. המסחר התנהל על רקע הערכות במודי'ס כי קיים סיכוי של 50% לחדלות פירעון ביוון. על פי נתוני D&B ישראל, קיים סיכוי כי בשנת 2012 אחד מכל שבעה יוונים יהיה מובטל.
מדד ת"א 25 ירד ב-1.5% ל-1,227.95 נקודות, מדד ת"א 100 ירד ב-1.48% ל-1,116.79 נקודות, מדד בלוטק-50 ירד ב-1.14% ל-270.01 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב- 1.58% ל-328.44 נקודות.
הדולר ירד ב-0.4% ושערו היציג נקבע על 3.406 שקלים. האירו עלה ב-0.008% ושערו היציג נקבע על 4.930 שקלים.
"השווקים החלו לשנות את הטון" אומר ל"כלכליסט" יניב פגוט, האסטרטג הראשי של איילון. "מי שסחב את הכלכלה קדימה היו הפירמות. צמיחה חלשה ורמת אבטלה גבוהה לא מעניקים אווירה טובה לשווקים" הוא מוסיף ומציין כי האג"ח לטווח של 10 שנים בארה"ב ירדו תוך מספר שבועות ב-70 נ"ב לרמה של 3%.
"הבעיה היא שלא רק בארה"ב המצב קשה אלא גם באירופה. המלחמה בין הפוליטיקאים לבנק המרכזי בנושא יוון נראה כמו הורים שרבים מול עיני הילדים. הילד, במקרה הזה, בטוח שלא יקבל ביטחון לגבי מצבו" מציין פגוט.
על השוק בישראל אמר פגוט כי הנתונים אמנם טובים אבל ישראל אינה אי בודד וגם לו הייתה אי בודד, קיימים הרבה מאוד חששות (מצב גיאופוליטי, פגיעה ברווחי החברות בשל האטה בעולם ועוד) שמבריחים את הקונים. לדבריו, אנחנו רואים זליגה של כספים לאג"ח הארוכות מכיוון שלפי הנתונים, קצב עליית הריבית יהיה נמוך מהערכות הקודמות, במיוחד על רקע הערכות כי האינפלציה תתמתן בשל עצירת העליות במחירי הסחורות.
"חסרים היום בשוק שחקנים שרוצים לקנות, ואז כאשר בא משקיע מוסדי שרוצה למכור - הוא מוריד את מחירי המניות", הסביר אתמול ל"כלכליסט" יואל קירש, סוחר בכיר בבית ההשקעות פסגות. לדבריו, "כסף זולג החוצה למדינות זרות בעקבות החשש שסטנלי פישר יעזוב את בנק ישראל לטובת ניהול קרן המטבע הבינלאומית, לצד הסיכון הגיאו־פוליטי שממשיך להעיב והמגמה השלילית בוול סטריט".
נתונים חלשים בוול סטריט
המסחר בוול סטריט הסתיים אתמול בירידות של כ-2.3% במדדים המובילים על רקע נתוני מאקרו חלשים במיוחד: דוח המשרות לסקטור הפרטי בארה"ב (ADP) הצביע על עלייה מתונה של 38 אלף משרות, אכזבה גדולה בהשוואה לצפי לתוספת של 175 אלף משרות. מדד מנהלי הרכש למגזר היצרני ירד בצורה החדה ביותר מאז שנת 1984 לרמה של 53.5 נקודות לעומת רמה של 60.4 נקודות בחודש שעבר. האנליסטים ציפו לירידה, אך לירידה מתונה יותר לרמה של 57.1 נקודות.
כפי שהבטיח מוקדם יותר השבוע סטנלי פישר, הודיע אתמול בנק ישראל על עדכון תחזית הצמיחה של כלכלת ישראל ל-5.2%, זאת בהשוואה לתחזית צמיחה של 5.4% שהעניק ה-OECD בשבוע שעבר. תחזית הצמיחה הקודמת עמדה על 4.5%.
בתוך כך צופה בנק ישראל כי שיעור האבטלה יירד ל-5.8%. שלשום פורסם כי שיעור האבטלה ברבעון הראשון של השנה ירד ל-6%, לעומת 6.5% ברבעון הקודם - כך מסרה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). אחוז הגברים הבלתי מועסקים ירד ל-6.3%, לעומת 6.6% ברבעון הקודם, ואחוז הנשים הבלתי מועסקות ירד ל-5.7%, לעומת 6.3% ברבעון הקודם.
מנתוני מיטב עולה כי בסיכום חודשי רשמו קרנות הנאמנות המסורתיות פדיונות של 3.5 מיליארד שקל - הפדיון החודשי הגבוה ביותר מאז נובמבר 2008. מנגד, היה זה החודש הטוב ביותר עבור הקרנות הכספיות שגייסו כ-2.5 מיליארד שקל, בחודש שעמד בסימן של פאניקה, הקטנה משמעותית של רמות הסיכון ומעבר לאפיקים שקליים סולידיים.
מניות במרכז
יולי עופר בדרך לרכישת מניות שוקרון ברציו ב־270 מיליון שקל. לאחר סכסוך ממושך, שכלל מעורבות של העולם התחתון, מתגבשת פשרה בין מייסדי רציו יגאל לנדאו וליגד רוטלוי לשותף שלומי שוקרון: יקבל 15% ממניות השותף הכללי ברציו בתנאי שימכור אותן לצד שלישי. שוקרון ישיג תשואה של פי 45 על ההשקעה. פרימיום אישרה לקראת הצהריים אתמול את החשיפה ב"כלכליסט".
התפתחות נוספת בפרשת החוב של מוטי זיסר, בעל השליטה באלביט הדמיה, לבנק הפועלים נחשפה אתמול ב"כלכליסט": ל"כלכליסט" נודע כי הבנק דורש מזיסר תשלום ראשוני של 160 מיליון שקל כדי להתחיל בשיחות לפריסת החוב של אירופה ישראל, החברה הפרטית של זיסר המחזיקה באלביט הדמיה.
הבנקים הגדולים פירסמו השבוע את תוצאות הרבעון הראשון שלהם. פועלים דיווח על זינוק של 95% ברווח ל-903 מיליון שקל. לאומי דיווח על ירידה של 3% ברווח הנקי ל-577 מיליון שקל. דיסקונט, מזרחי טפחות ובינלאומי פירסמו גם הם דוחות טובים. מניות הפועלים ולאומי ירדו בכ-1%.
מנהל התרופות והמזון האמריקאי אישר לחברת התרופות הגנריות הגדולה בעולם, טבע, למכור גרסה גנרית לתרופת לאלצהיימר העונה לשם אריספט עם מכירות שנתיות של 2.3 מיליארד דולר.
די מדיקל עידכנה אמש את המשקיעים כי הגיעה להסכם עם צד שלישי למכירת מניותיה (כ-57%) בחברת נקסט ג'ן תמורת 5.5 מיליון שקל. מועד הקלוזינג של העסקה נקבע ל-30 ביוני.
בריינסווי הודיעה היום כי היא החליטה לבטל את הגיוס בבורסת נאסד"ק שהיה מביא את החברה לרישום כפול של מניותיה.
החברה לישראל ירדה בכ-2.5%.