שתף קטע נבחר
 

המקצוע שוחק? התמ"ת יממן לכם הסבה

בקרוב תוקם קרן שתאפשר לעובדים ותיקים לרכוש מקצוע ותשלם להם דמי קיום. עלות הפרויקט: 60 מיליון שקל בשנה

הם עובדים קשה. בחום, בקור, בסביבה רועשת, עם חומרים מסוכנים, בנשיאת משאות כבדים ובכבישים. בעוד שרבים נהנים מתנאי עבודה נוחים, בעלי המקצועות השוחקים מסכנים את בריאותם מדי יום. בקרוב, חייהם יהיו קלים יותר.

 

לאחר מחלוקת של שנים, ייחתם בקרוב הסכם בין משרדי התמ"ת והאוצר להקמת קרן לבעלי מקצועות שוחקים. הקרן, שאת הקמתה יזמו ההסתדרות והמעסיקים, תאפשר לעובדים כאלו שהגיעו לגיל 50 לרכוש מקצוע אחר, ואף תשלם להם דמי קיום חודשיים. חלקם אף יוכלו לפרוש מוקדם יותר מעבודתם ולקבל קיצבה חודשית. עלות הפרויקט: 60 מיליון שקל בשנה.

 

עובדיה עבדי ‭,(55)‬ עובד מחלקת התברואה בעיריית חיפה, סוחב פחי אשפה כבר 22 שנה. "אם ייתנו לי מקצוע קל יותר באותם תנאים אקח בשמחה‭,"‬ הוא אומר. "זה משפיע על הגב ועל שרירי הידיים והרגליים. יש לי חמש פריצות דיסק ואני ממשיך לעבוד. אין ברירה. צריך להתפרנס‭."‬

 

למרות הקשיים, יש לעבדי רק מילים טובות על מעסיקיו: "היחס מצוין, וההקפדה על הבטיחות גדולה‭,"‬ הוא אומר. עבדי מברך על התוכנית החדשה, אך קצת חושד: "כל אחד רוצה משהו קל יותר, אבל השאלה היא מה יהיה השכר ומה יהיה עם התנאים שצברתי 22 שנה. זה לא דבר שאפשר לוותר עליו בקלות. אם יעשו לי הסבה למקצוע קל יותר אבל באותם תנאים ושכר אני אשמח. הכי חשוב זה שיישמרו לי הזכויות‭,"‬ הוא אומר.

 

מאות אלפי עובדים

שמעון סבג, מנכ"ל עמותת "יד עזר לחבר" מחיפה המלווה את עבדי, אומר כי עובדים ותיקים רבים עובדים במקצועות שוחקים. "לא קל לראות אדם מבוגר שעובד במקצוע שוחק כדי לפרנס את המשפחה. יש בעיות בריאות וקשיים בתפקוד, ואנשים ממשיכים כי הם חייבים להביא אוכל הביתה‭,"‬ הוא אומר.

 

עבדי לא לבד. מאות אלפי עובדים בישראל עובדים במקצועות המוגדרים שוחקים, וכוללים סחיבת משאות כבדים; עמידה ממושכת; תנאים אקלימיים קשים; עבודה בסביבת רעש; עבודה בתנאי חום ולחות - או בתנאי קור; סביבת חומרים מסוכנים; נסיעות ארוכות וממושכות; עבודה בסיכון בטיחותי גבוה ועבודה במשמרות קבועות לאורך זמן.

 

להערכת משרד מינהל המחקר והכלכלה בתמ"ת, מדובר ב‭250-‬ אלף עובדים, המהווים כ‭10%-‬ מהשכירים בישראל. ברשימה ניתן למנות נהגים, עובדי אריזה ומחסנים, עובדי דפוס, עובדי בניין, רתכים ועובדי מתכת, מפעילי ציוד חפירה, נגרים, סבלים ועובדי ניקיון.

 

לאחר שנות עבודה ארוכות, אך הרבה לפני גיל הפרישה, רבים מהם מוצאים את עצמם במצב פיזי לא קל. ב‭2005-‬ אף הועלה גיל הפרישה לפנסיה, ונוצר מצב שבו בעלי המקצועות השוחקים נאלצים לעבוד עוד במקצוע השוחק שלהם.

 

אחרי העלאת גיל הפרישה, דרשו ההסתדרות והמעסיקים פתרונות שיקלו על עובדים אלו, והדברים אף נקבעו בהסכמים קואליציוניים בין מפלגות הליכוד והעבודה. לאחר דיון עם בנימין נתניהו - אז שר האוצר והיום ראש הממשלה - הוחלט על הקמתה של קרן שתטפל בעובדים במקצועות השוחקים. האוצר הקים עמותה מיוחדת, ונקבע תקציב של 60 מיליון שקל בשנה לפעילות הקרן, למשך 10 שנים.

 

אלא שהחלטות לחוד ומציאות לחוד. למרות ההסכמות הכסף לא הוזרם, והעובדים במקצועות השוחקים המשיכו לשלם את מחיר השחיקה.

 

באחרונה גיבשו ההסתדרות ולשכת התיאום של הארגונים הכלכליים הסכם עקרונות, הקובע כי הקרן תעניק לבעלי מקצועות שוחקים שיבקשו לפרוש גמלה קבועה של כ‭2,000-‬ שקל בחודש - עוד לפני צאתם לפנסיה. במקביל החליט שר התמ"ת החדש, שלום שמחון, לדאוג להפעלת הקרן, זאת בין היתר לבקשת שר הביטחון אהוד ברק, העומד בראש סיעת עצמאות. שמחון שוחח עם יו"ר ההסתדרות עופר עיני, יו"ר לשכת התיאום שרגא ברוש ושר האוצר יובל שטייניץ, ובימים האחרונים הגיעו הצדדים להסכם שיביא להפעלת הקרן. לאחר שייחתם ההסכם, בשבועות הקרובים, הקרן תצא לדרך.

 

קורסי הכשרה מקצועית

בהסכם נקבע כי הקרן תוציא לפועל תוכניות שונות לצורך הכשרה מקצועית, הסבה מקצועית ושדרוג מקצועי עבור מי שהוגדרו בהסכם כבעלי מקצועות שוחקים. הקורסים מיועדים לבעלי מקצועות שוחקים בני 50 עד 65 (לגבר‭,(‬ ולעובדות בגילאי 50 ועד שנתיים טרם גיל הפרישה.

 

העובדים יוכלו לקבל קורסי הכשרה מקצועית שיכללו הסבה למקצוע שאינו שוחק. במהלך ההכשרה יקבלו העובדים דמי קיום של ‭2,000-1,000‬ שקל בחודש. תיבחן אפשרות להעניק גימלה חודשית של כ‭2,000-‬ שקל לעובדים מבוגרים יותר, שיצאו לפנסיה מוקדמת שנתיים-שלוש לפני גיל הפרישה הרשמי.

 

לדברי שמחון, "העלאת גיל הפרישה הובילה לפלח חדש בשוק התעסוקה: מבוגרים המתקשים להמשיך בעבודתם השוחקת. הקמת הקרן מהווה בשורה חשובה לאנשים רבים, ובאמצעותה ימצאו פתרונות מקדמים עבורם. הקרן תאתר עובדים המעוניינים בכך ותסייע להם באמצעות שורת פעולות, לרבות הוצאתם לפנסיה מוקדמת בתנאים מועדפים, מתן דמי קיום, הסבות, הכשרות ועוד. 

 

"גיל העבודה עולה, ואדם בן 65 הוא עדיין לא פנסיונר. שוק העבודה אינו מיועד רק לצעירים ולאנשי גיל הביניים אלא לקשת רחבה של אנשים וגילאים, שעלינו מוטלת חובת הדאגה להם. אני שמח שבמקביל למציאת ויצירת מקומות תעסוקה חדשים, ממשלת ישראל יודעת להוקיר ולייצר מסלול עבור אלו שעשרות שנים היו שותפים בשוק העבודה. התמ"ת פעל רבות לאחרונה כדי להוציא את ההסכם לפועל ולפתור את המחלקות בין הצדדים‭,"‬ אמר השר ל"ממון‭."‬

 

הידיעה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו בכר
שביתה שביתות זבל אשפה
צילום: דודו בכר
מומלצים