בריאות בקיץ: למה עדיף לא לשתות משקה מוגז
כמה מים צריך באמת לשתות? איך לזהות סימני התייבשות? במה להלביש את התינוק וממה להיזהר כשמתאמנים בחוץ? מדריך מקיף לקיץ בריא, קריר ואפילו חסכוני בצריכת החשמל
למרות התדמית הבריאה של הקיץ כעונה נעדרת שפעת והצטננויות, כעונה שמזמינה רזון, אוויר צח ופעילות גופנית - גם לקיץ מחלות משלו. המרכזיות שביניהן הן מכת חום והתייבשות. ההתייבשות נובעת מאיבוד נוזלים ומתרחשת כשאנחנו לא שותים מספיק, וכשכמות הזיעה שאנו מפרישים עולה על כמות הנוזלים שאנו צורכים.
מכת חום, לעומת זאת, נובעת מכך שחום הגוף עולה בעקבות ספיגת חום מהסביבה ומאמץ גופני. בעקבות שתי התופעות נגרם נזק למערכות הגוף.
בשבועות הראשונים של הקיץ הגוף עדיין אינו רגיל לחום. מערכת הלב ומערכת ויסות החום עדיין לא ערוכות לתפקידים הנדרשים מהן, ולכן הסיכון לפגיעה על רקע ההתחממות גבוה יחסית. גם בגלי חום ממושכים הגוף מותש ככל שעובר הזמן, ולכן ביום השני והשלישי של גל חום צריך להיזהר יותר.
כולנו חשופים למכת חום ולהתייבשות, אך יש אוכלוסיות שנמצאות בסיכון גבוה יותר ללקות בהן ולהינזק מהן יותר: תינוקות וילדים קטנים, נשים הרות, סוכרתיים, אנשים שחולים במחלות כרוניות, קשישים וספורטאים.
הדרך הטובה ביותר להימנע ממצבים של התייבשות ומכת חום היא להקפיד על משמעת מים, להימנע ממאמץ גופני קיצוני, לנוח יותר ולשהות בצל ובאזור ממוזג ככל האפשר.
אם שותים, לא מתייבשים
כל אחד יודע שצריך לשתות. והרבה. העניין הוא שקל לדבר אבל לא כל כך קל לשתות כמה שצריך, ולא בגלל עצלות או שעמום אלא מכיוון שלגוף קשה לספוג את כמות הנוזלים שהוא זקוק לה. באופן ממוצע בקיץ, אדם רגיל צריך לשתות כשלושה ליטרים, אדם פעיל כחמישה ליטרים ואדם פעיל מאוד כשבעה ליטרים. איך בכל זאת תשתו מספיק?
1. שתו כוס בכל חצי שעה. הגוף אינו מסוגל לקלוט את כמות המים שהוא זקוק לה בבת אחת, ולכן יש לתת לו לנוח בין לגימה ללגימה.
2. צננו את המים. מים צוננים (18 מעלות) אינם תורמים ממש לקירור הגוף, אבל קל יותר לשתות אותם בהשוואה למים חמימים.
3. שלבו גם שתייה ממותקת. נכון שמעודדים לשתות מים ולא מיצים. עם זאת, למי שאינו מורגל לשתות, משקה ממותק יעודד צמא.
4. ותרו על מוגז. שתייה מוגזת גורמת לאשליה של רוויה בטרם עת.
5. אל תשתו בקש. בטכניקה כזאת קשה ללגום את כמות המים הנחוצה.
תסמיני התייבשות
התייבשות קלה מוגדרת כמצב שבו הגוף איבד עד 5% מהנוזלים. במצב של התייבשות קלה אפשר להסתפק במנוחה בצל ובשתייה מרובה. לעומת זאת, מצב של התייבשות בינונית עד קשה מחייב קבלת טיפול רפואי:
התייבשות קלה: סומק, בחילה ודופק מהיר.
התייבשות בינונית עד קשה: סחרחורת, כאבי ראש בחילה והקאה, שתן כהה, קוצר נשימה, חוסר גמישות העור, (אם תצבטו את עור הבטן, ייקח לו הרבה זמן לחזור לצורתו הקודמת).
התייבשות קשה: אפתיה, ישנוניות ואי מתן שתן
התייבשות בתינוקות
תסמיני ההתייבשות בתינוקות שונים מעט ממבוגרים. אם אתם מבחינים בסימנים הבאים, פנו לקבלת טיפול רפואי:
- החיתול אינו מתמלא בשתן גם אחרי שש שעות, ויש פחות מארבעה-חמישה חיתולים רטובים ביום.
- כשהחיתול מתמלא, צבע השתן כהה יותר מתמיד.
- הילד עייף וחסר אנרגיה.
- בכיו נטול דמעות.
- פיו יבש.
מכת חום
מכת חום היא מכה של ממש ועלולה להיות מסוכנת ולגרום למוות. מוטב לשים לב לסימנים המקדימים ולהפסיק מיד כל פעילות, לנוח בצל באזור ממוזג, ואם אפשר - לעשות מקלחת קרה. עם הופעת תסמינים למכת חום חמורה, פנו מיד לקבלת טיפול רפואי:
סימנים מקדימים: בלבול, תחושה כללית רעה וחולשה.
מכת חום חמורה: אגרסיה או אפתיה, התנהגות חריגה ואיבוד הכרה.
האם מותר לתת מים לתינוקות עד גיל ארבעה חודשים?
לא. לתינוקות בגיל הזה אסור לתת מים, אפילו כשחם מאוד. הכליות שלהם אינן בשלות לגמרי מבחינה תפקודית ועדיין לא מסוגלות לרכז ולדלל את השתן, כפי שנעשה אצל תינוק גדול יותר, ולכן שתיית מים עלולה לגרום לדילול מלחים בדם. אז איך מונעים מהם להתייבש בימים חמים? אם נראה שהם צמאים, מיניקים אותם עוד או מאכילים בתחליף חלב.
בהיריון? היזהרי מהתייבשות
אצל נשים הרות ההתייבשות משנה את ריכוז ההורמונים בדם ועלולה לגרום לצירים ואפילו ללידה מוקדמת. נוסף על כך, בחודשים מתקדמים, שבהם נפח הדם גדל במהירות ויש צורך גדול בנוזלים, התייבשות עלולה לגרום לירידה בלחץ הדם ולעילפון.
איך להלביש תינוק שנולד בקיץ?
אף שתינוק רך אינו יכול לשמור על חום גופו, כשהטמפרטורה גבוהה (מעל 28 מעלות) יש להלבישו בבגדים קלים. עם זאת, מאחר שלא מומלץ למרוח קרם הגנה לתינוקות לפני גיל חצי שנה, ביציאה מהבית דאגו שיהיה בצל והלבישו אותו בבגדים ארוכים דקים ובכובע המצל על הפנים.
תנו לגוף לנוח בין לגימה ללגימה (צילום: shutterstock)
מכת קיץ 1: עקיצות
בסופרמרקטים וברשתות הפארם תמצאו מגוון עזרים להרחקת יתושים ולהרגעת עקיצות. אבל אם אתם מעדיפים את הדרך הטבעית, לפניכם שני טיפים שעובדים:
- להרחקת יתושים: טפטפו שש-תשע טיפות של שמן עשב לימון למבער. ריח עשב לימון דוחה את היתושים וכבונוס תורם לרענון החדר.
- לטיפול בעקיצות: טפטפו על מקום העקיצה שמן לבנדר איכותי. הוא מרפא ומרגיע את העור ומותר לשימוש כמה פעמים ביום.
מכת קיץ 2: כוויות
הבעיה העיקרית בכוויות מהשמש קשורה בהגברת הסיכון לסרטן העור. לכן, למרות הקושי, נסו להימנע מחשיפה לשמש, בייחוד בשעות החמות.
- למניעת כוויות: מרחו כמות נדיבה של קרם הגנה עם מקדם הגנה גבוה נגד קרני UVB והגנה נגד קרני UVA וחדשו את הקרם אחרי רחצה, הזעה או לכל היותר אחרי ארבע שעות, הזמן שבו הוא מתפרק ומאבד מיעילותו.
- לטיפול בכוויות: אי אפשר לעשות דבר כדי לבטל את הנזק שקרני השמש גרמו לגוף. טפלו בכאב באמצעות ג'ל אלוורה או חומר צונן אחר (למשל: לבן), ואם הכאב גדול, טלו משככי כאבים. אבל זכרו: הכווייה יכולה להחמיר ולכן עברו מיד לצל.
איך להתאמן בתנאי חום
רצים, רוכבי אופניים ויתר מתאמני החוץ נמצאים בסיכון גבוה להתייבשות ולמכת חום. הפעילות הגופנית מיתרגמת ברובה (כ-80%) לאנרגיה של חום ומעלה את טמפרטורת הגוף, וכשחם בחוץ נספגת כמות חום נוספת מהסביבה. אז איך להמשיך להתאמן בלי לקחת סיכונים מיותרים?
1. התאמנו השכם בבוקר או בשעות הערב. שמש קורנת תורמת חמש-שבע מעלות לטמפרטורה. לדוגמה: בצוהרי היום, 30 מעלות בצל מיתרגמות ל-35 מעלות בשמש הקופחת.
2. התאמנתם במשך שעה? נוחו רבע שעה. אם המאמץ גדול, נוחו רבע שעה בכל 40-30 דקות. אין מדובר במנוחה להשבת הכוחות, אלא בזמן שבו הגוף יוכל להוריד את הטמפרטורה ולהצטנן.
3. חשבו כמה מים עליכם לשתות. הישקלו לפני שעת האימון ואחריה. כל קילו שירדתם במשקל הוא למעשה ליטר מים שהפסדתם בזיעה. זו הכמות שעליכם לשתות בפעם הבאה.
4. שתו רק מים. כשמדובר בספורטאים סוכר מפריע לספיגת הנוזלים ולכן מוטב לשתות מים בלבד. ומה בעניין משקאות איזוטוניים? אתם יכולים לשתות אותם, אבל כדאי שתדעו שהם נחוצים לגוף רק אחרי ארבע שעות אימון.
5. תרגיעו עם המוטיבציה. היו ערים לתסמינים ואל תיתנו למוטיבציה לדרבן אתכם "להתגבר ולהמשיך". אם אתם מרגישים קוצר נשימה, כאבי שרירים ודופק מהיר, או בלבול, חולשה ותחושה רעה, הפסיקו את הפעילות וגשו להיבדק.
6. אל תצאו להתאמן כשעומס החום כבד. הסיכון להתייבשות ולמכת חום בימים האלה גבוה.
7. חולים? תישארו בבית. אל תצאו לאימון בחום כשאתם חולים ונוטלים תרופות. המחלה מחלישה את הגוף ופוגעת במערכת ויסות החום, ובצירוף חום כבד העומס הופך למסוכן.
8. טריאתלטים או מרתוניסטים? היזהרו משתיית יתר: 1 עד 1.5 ליטר לשעה. שתייה מעבר לכמות הנדרשת לאורך זמן עלולה לגרום להתפתחות של היפנותרמיה - שינוי של איזון המלחים בגוף, מצב שעלול להביא לאובדן הכרה. הכי טוב להישקל לפני הפעילות ואחריה וכך לדעת בדיוק לכמה מים זקוק הגוף.
אל תיתנו למוטיבציה לדרבן אתכם להמשיך באימון (צילום: shutterstock)
חום והגוף שלכם
גם אנחנו, כמו כל חיה בטבע, משתנים בקיץ. למרות שהמזגנים והמאווררים גורמים לנו לחוש כאילו שהעונה משפיעה עלינו רק בין הבית לחנייה, הרי שבגוף האנושי קשה לתעתע. הוא יודע שקיץ ומגיב בהתאם. אז מה קורה בגוף בקיץ:
דיכאון
בקיץ יש פחות מקרים של דיכאון בגלל העלייה ברמות הסרוטונין, המופרש בעקבות שהות בשמש.
חרדה
דיכאון יש אמנם פחות בקיץ, אבל מפלס החרדה גובר. כולם אקטיביים ואנרגטיים יותר בקיץ. זו עונה של מרץ, עשייה ופעילות, ופעילות היתר היא קרקע פורייה להתפרצות חרדה.
שינה
בקיץ אנחנו ישנים 20-15 דקות פחות. למה? כי המלטונין, הורמון האחראי לתחושת עייפות והירדמות, מופרש רק בחושך. כשהיום מתארך, הפרשתו נדחית והוא גורם לנו לחוש פחות עייפות וללכת לישון מאוחר יותר. אבל שימו לב, כיוון שהוא אינו מופרש, אנחנו לא רק ישנים פחות אנחנו גם עייפים פחות.
תיאבון
אנחנו גם רעבים פחות. השמש גורמת להפרשת סרוטונין במוח, הורמון האחראי בין היתר לתחושת השובע.
מוות בעריסה
בקיץ מתרחשים גם פחות מקרים של מוות בעריסה. למה? מוות בעריסה הוא תופעה שעדיין לא הוסברה ולכן יש רק הסברים משוערים. אחד מהם הוא שאיכות השינה קלה יותר בקיץ, ולכן התינוקות יתעוררו אם ייטו להיחנק ולא ימשיכו לישון. הסברים נוספים קושרים מוות בעריסה למחלות ויראליות, השכיחות יותר בחורף.
עור
- כתמי בישום: חלק מהבשמים מכילים כימיקלים טבעיים שגורמים לאזור שנחשף לבושם להפוך רגיש לאור השמש. נשים שנוהגות לבשם את צווארן זוכות לעתים לפסי כתם בדיוק במקומות שבהם ריססו את הניחוח.
- פטרייה: החום והזיעה גורמים להופעת פטרייה (פטריית שמרים), המופיעה בצורת כתמים לבנים או ורודים על החזה ועל הגב העליון. עם הופעת הכתמים פנו לרופא עור לקבלת משחה או כדורים נגדה.
- פיגמנטציה: ההורמונים שיש בגלולות או במצב של היריון גורמים לעור לייצר יותר מדי פיגמנט בשם מלנין באזורים מסוימים כמו באזור השפם, או מעל הגבות. אם ראית כתם כזה מבצבץ - הישמרי מאוד. כתם אחד הוא סימן לבאות.
תחנות רענון
1. ארזו בתיק בקבוק מתיז מיםרכשו בקבוק עם שפריצר, מלאו אותו במים והכניסו למקרר. קחו אותו איתכם כשאתם יוצאים מהבית והתיזו על פניכם בכל פעם שתרצו להתרענן או להתעורר.
לנשים המעוניינות לשמור על האיפור לאורך היום קיימים תכשירי ספריי של חברות שונות על בסיס אלכוהולי שנועדו להתזה על האיפור. בזמן ההתזה על העור נוצרת שכבה שקופה ואחידה המונעת מהאיפור לנזול.
2. לבשו בגדים מנדפי זיעה
הכותנה הפשוטה נדחקת בשנים האחרונות לטובת בדים מנדפי זיעה. מדובר בטכנולוגיות חדישות, שבאמצעותן סיבי הבד לוכדים את הלחות, מרחיקים אותה אל הצד החיצוני של הבגד ומשם היא מתנדפת. הבדים קלי משקל, אינם נוטים להתקמט ושומרים על טמפרטורה קרירה ונעימה בסביבת הגוף.
3. פרגנו לעצמכם טיפול ספא
בכל ספא יציעו לכם טיפולים מרעננים ומקררים תוך שימוש באמצעים מחיים כמו פירות קיץ ותכשירים המבוססים עליהם. אלה עשירים בוויטמינים ובמינרליים, ובעיקר בוויטמין C המסייע בהגנה על העור מפני רדיקלים חופשיים. נוסף על כך, קיימים טיפולים המבוססים על התזת סילוני מים, תכשירים המכילים קפאין התורם להמרצה, פילינג לסילוק התאים המתים ורענון העור ועוד.
4. קחו הפסקת שייק
הכניסו לבלנדר פירות מימיים כמו אבטיח, אגס ומלון, הוסיפו מעט מים, העבירו לכוס הגשה מפנקת ושתו. שייק על בסיס מים יגבה מכם 250 קלוריות; שייק על בסיס חלב יעלה 300 קלוריות.
5. היעזרו בארומתרפיה
הצטיידו בשמנים אתריים מרעננים: מנטה, עשב לימון, לימון ורוזמרין.
- לרענון הגוף: טפטפו כמה טיפות של שמן מנטה על מטלית יבשה והניחו אותה על קצה האמבט. בזמן הרחצה יסייעו האדים בפיזור השמן האתרי בחלל החדר.
- להגברת המרץ: טפטפו לתוך מבער שלוש טיפות מכל אחד מהשמנים הבאים: לימון, מנטה ורוזמרין. ניחוח תערובת השמנים יסייע בהגברת המרץ והריכוז ויפתח את הנשימה.
- לרענון כפות רגליים: מלאו מים חמימים בגיגית וטפטפו לתוכה תערובת המורכבת מכף שמן שקדים, שלוש טיפות שמן ברוש, שלוש טיפות שמן מנטה ושלוש טיפות שמן מרווה רפואית. השרו את כפות הרגליים בגיגית במשך עשר דקות. הטבילה באמבט תפחית את הכאבים ואת הנפיחות בכפות הרגליים ותחזיר את תחושת הרעננות.
יוצאים לפיקניק בשמש?
אל תביאו איתכם מנגו, תאנים, לימוני ליים, פטרוזיליה, סלרי ושמיר. פירות וירקות אלה מכילים כימיקל בשם פסורלן, שבמגע קל עם העור מול השמש גורם לכווייה קשה בתוך רגע. כווייה כזאת מקבלת גוון חום ונותרת על העור במשך חודשים ארוכים.
חום והבית שלכם
אפשר לומר שהישראלים אינם ממזגים את המזגן בחייהם - הם חיים על המזגן. אבל למרות שלרובנו יש מזגן, וטוב שכך, לא צריך לחשוב עליו כעל מכשיר חמצן שניתוקו מהווה סכנה לחיי המטופל. אחרי הכל, המזגן עולה לנו ולסביבה ביוקר. אז איך להקל על המזגן ולהקטין את המחיר שלנו ושל הסביבה?
1. גייסו את הבריזות. פתחו וסגרו חלונות בהתאם למזג האוויר בחוץ. פתיחת חלונות בלילה תכניס פנימה אוויר קר שיצנן את הבית, וסגירת החלונות בשעות היום תמנע את כניסת החום. כך כשתפעילו את המזגן הוא יצטרך לעבוד פחות קשה.
2. דאגו להצללת החלונות. חלון בגודל שני מ"ר הסופג קרינה ישירה מכניס אל הבית חום כאילו שהפעלתם באזור תנור חימום קטן. השתמשו בפתרונות הצללה שונים. ההצללה הטובה ביותר לחלונות הפונים מערבה ומזרחה היא עצים נשירים, ולחלונות הפונים דרומה - פרגולה ותריסים חיצוניים. וילונות פנימיים הכי פחות מצלים.
3. צרפו גם מאוורר. המאוורר מוריד את תחושת החום בשתיים-שלוש מעלות. כשמפעילים יחד מאוורר ומזגן אפשר לכוון את התרמוסטט של המזגן לטמפרטורה גבוהה יותר ובכך לחסוך עד כ-14% מחשבון החשמל שלכם. אם תאמצו גם את שאר הטיפים המופיעים כאן, יכול להיות שבלילה תוכלו לוותר על המזגן.
4. אל תאטמו את עצמכם לאטימה. עוד סיבה לבזבוז אנרגיה היא חלונות לא אטומים, כי הקור בורח מהם החוצה. בחנויות לחומרי בניין וברשתות המתמחות יש מגוון פתרונות לאטימה. בדקו אם יש לכם דליפת אנרגיה ואם כן, טפלו בה. הבדיקה לדליפת אנרגיה פשוטה ביותר. מה עושים:
- גוזרים חתיכת נייר בגודל 8X8 ס"מ.
- מחברים חוט תפירה באורך חצי מטר לאחת הפינות.
- את החוט מחברים לקצה של שיפוד עץ, כמו חכה.
- מצמידים את הקצה השני של השיפוד למשקוף של חלון או דלת. אם הנייר מסתובב, יש בעיה באיטום.
5. יצאתם, כיביתם. מזגן זה לא חמצן. כבו אותו כשאתם יוצאים מהבית.
6. נקו את הפילטרים. נקו את הפילטרים של המזגן אחת לשבוע־שבועיים. זה חוסך הרבה אנרגיה ומייעל את עבודתו.
7. צבעו את הגג בלבן. זה מונע דליפת חום. פתרונות חלופיים יכולים להיות גג ירוק (גינה), סככת צל, בידוד כפול או כולם יחד.
8. תחשבו קטן. שלושה מזגנים של 1 כ"ס המפוזרים בדירה עדיפים על פני מזגן אחד של 5 כ"ס. כך אפשר לשלוט יותר בטמפרטורה של כל חלל בדירה ואין צורך לקרר חללים שאיש אינו נמצא בהם בזמן מסוים.
ייעוץ מקצועי: פרופ' יורם אפשטיין, מכון הלר למחקר רפואי בתל השומר, הפקולטה לרפואה אוניברסיטת תל אביב, מומחה לפיזיולוגיה סביבתית; ד"ר אבינועם צברי, מנהל מחלקת נשים ויולדות, המרכז הרפואי יוספטל; ד"ר אלקראנאווי חוסני, מומחה למחלות זיהומיות ומחליף מנהל חדר מיון, המרכז הרפואי יוספטל; ד"ר דרור מנדל, מנהל טיפול נמרץ פגים, המרכז הרפואי תל אביב, איכילוב; רחלה בוגין, ארומתרפיסטית וראש המגמה לארומתרפיה, מכללת רידמן לרפואה משלימה; ד"ר שלומית הלחמי, רופאת עור בכירה, יחידת הלייזר, המרכז הרפואי רבין, בית חולים השרון; מרינה שניידר, מנהלת ספא שיזן דניאל, ים המלח; ד"ר אילן טל, פסיכיאטר, מנהל קליניקה לתמיכה רגשית ונפשית; פרופ' גיורא פילר, מנהל היחידה להפרעות שינה בילדים וסגן מנהל מחלקת ילדים א', הקריה הרפואית רמב"ם; לילך חופי, דיאטנית קלינית, המרכז הרפואי קפלן, שירותי בריאות כללית וחברת עמותת עתיד; אלעד טופל, מנהל חברת היישום של מכון הערבה ללימודי הסביבה; עופר קרן, חברת נידן, מובילה תהליכים לייעול אנרגיה