שתף קטע נבחר

תם משבר הנפט? אחמדינג'אד מינה אחראי

במסגרת מאבקי הכוח בצמרת השלטון האיראני האשים הפרלמנט את הנשיא כי השתלט על משרד הנפט "באופן בלתי חוקי". היום מינה אחמדינג'אד את יו"ר הוועד האולימפי לשעבר לתפקיד האחראי על המשרד במקומו, בתקווה להביא שקט למערכת

משבר הנפט באיראן הגיע לסיומו? נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, מינה הערב (יום ה') את מקורבו, מוחמד עלי אבאדי, לאחראי על משרד הנפט. מוחמד עלי אבאדי יחליף בתפקיד את אחמדינג'אד עצמו, אחרי שזה השתלט על המשרד ועורר ביקורת חריפה בממסד השמרני במדינה. בטלוויזיה הממלכתית במדינה דווח כי אחמדינג'אד מינה את אבאדי, לשעבר יושב ראש הוועד האולימפי, יום לאחר שהפרלמנט האשים את הנשיא כי השתלט על המשרד "באופן בלתי חוקי".

 

בחודש שעבר פיטר אחמדינג'אד את שר הנפט כחלק ממהלך של מיזוג משרדים בממשלתו, מהלך שנועד להתייעלות.

במסגרת המהלך ביקש הנשיא האיראני לאחד את משרד האנרגיה עם משרד הנפט, ומינה את עצמו לאחראי על המשרד. מבקריו של אחמדינג'אד לא אהבו את ההחלטה, הנתפשת כחלק ממאמץ שלו ושל מחנהו להשתלט על מוקדי כוח לקראת הבחירות לפרלמנט בשנה הבאה והבחירות לנשיאות ב-2013.

 

אתמול הגיעה הביקורת על אחמדינג'אד לשיא לאחר שהפרלמנט האיראני אישר דו"ח של ועדת האנרגיה, שבו הואשם אחמדינג'אד כי "הפר בבוטות את החוק" כשנטל לעצמו את תפקיד האחראי על משרד הנפט. המחוקקים הביעו בכך תמיכה בהחלטתה של מועצת שומרי החוקה, גוף משפטי המפקח על החלטות הממשלה, שקבעה כי המהלך אינו חוקי. המחוקקים קראו לנשיא אחמדינג'אד למנות אחראי אחר לתפקיד.


נשיא איראן. הפרלמנט צריך עוד לאשר (צילום: EPA)

 

ההערכה היא כי אחמדינג'אד יבקש בקרוב מהפרלמנט לאשר את מינויו של אבאדי לתפקיד. בנוסף, הוא צפוי לבקש שוב לאשר את מיזוג משרדי הנפט והאנרגיה, שאליו התנגד הפרלמנט בשל העובדה שאחמדינג'אד מינה את עצמו לאחראי, בניגוד לחוקה. פרשנים מעריכים כי מבקריו של אחמדינג'אד בפרלמנט ניצלו את ההזדמנות לנגח אותו, והתנגדו למהלך כחלק מההיערכות של הצדדים לבחירות לפרלמנט בחודש מרס 2012. אפשרות נוספת היא שאחמדינג'אד יבקש מהמחוקקים לאשר את מינויו של אבאדי לשר האחראי על משרד הנפט החדש, שכולל גם את משרד האנרגיה.

 

בתחילת השבוע הצהיר המנהיג העליון במדינה, אייתוללה עלי חמינאי, כי על הפרלמנט והממשלה, שבראשה עומד

אחמדינג'אד, לשתף פעולה זה עם זו ולהיפך. בפגישה עם חברי פרלמנט אמר חמינאי כי "הידידות והמתינות במדינה בכלל וביחסים בין הפרלמנט לממשלה בפרט הכרחיים".

 

דבריו של חמינאי הם ניסיון להוריד את גובה הלהבות ומהווים מסר לכל הצדדים, לפיו יש להימנע מהתקפות אישיות על אחמדינג'אד ואנשיו. הם נאמרו בין היתר גם על רקע פיטורי שר המודיעין, חיידר מוסלחי, שהובילו בתחילת החודש למשבר פומבי בין אחמדינג'אד לבין חמינאי ותומכיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. מצא מפלט?
צילום: AFP
מומלצים