שתף קטע נבחר

מלאדיץ' לדין: הכירו את מתקן המעצר 'הילטון האג'

הגנרל הסרבי שנעצר אחרי 16 שנות מצוד יובא הבוקר בפני שופט בבית הדין הבינלאומי ויואשם ברצח יותר מעשרת אלפים בני אדם במהלך ההפגזות על סרייבו והטבח בסרברניצה. פרקליטיו צפויים לטעון כי מצבו הבריאותי רעוע, אך אל חשש, מתקן המעצר מבטיח תנאים נוחים: מחשב, בית חולים, וגם "חברים" ישנים-חדשים

הגנרל הסרבי רטקו מלאדיץ' יתייצב הבוקר (יום ו') לראשונה בפני שופטי בית הדין הבינלאומי לחקר פשעי מלחמת יוגוסלביה (ICC) לפתיחת ההליך המשפטי נגדו. מלאדיץ', שנעצר לפני שבוע בבית של אחד מקרובי משפחתו מצפון לבלגרד בתום מצוד שנמשך 16 שנים, צפוי לכפור בסמכותו של בית הדין בהאג ופרקליטיו צפויים למסור פרטים על מצבו הבריאותי.

 

בשבוע האחרון טענו מקורביו של מלאדיץ' כי הגנרל בן ה-69 משותק חלקית באחת מגפיו עקב שבץ וכי הוא מתקשה לדבר. אתמול טען פרקליטו של מלאדיץ' כי מרשו לקה לפני כשנתיים בסרטן וטופל בבית חולים בבלגרד. הוא גם הצהיר כי ספק אם מלאדיץ' יחיה אם לפתיחת משפטו. יצויין כי הגנרל הסרבי נבדק עם הגיעו להאג ונקבע כי אין מניעה שיופיע בפני שופט.

 

מלאדיץ', שנודע בכינוי "הקצב מבוסניה", מואשם ברצח יותר מעשרת אלפים בני אדם במהלך המצור שהטילו כוחותיו על סרייבו בין השנים 1992-1995. הוא גם היה האיש שהורה על רצח כ-8,000 מוסלמים בסרברניצה, במה שנחשב לטבח הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה.


קרדז'יץ ומלאדיץ' בשיא המלחמה בבוסניה, 1993 (צילום ארכיון: AFP)

 

ביום שלישי, בטרם הוטס להולנד, זכה מלאדיץ' למחווה אנושית והורשה לעלות לקברה של בתו אנה, ששמה קץ לחייה במהלך המלחמה בבוסניה. התקשורת הסרבית דיווחה בזמנו כי אנה מלאדיץ', בת 23, ביצעה את המעשה משום שנכנסה לדיכאון לאחר שנודע לה תפקידו של אביה במלחמה, אך הגנרל הסרבי טוען כי אויביו הרגו אותה.

 

את שלושת הלילות האחרונים עשה מלאדיץ' במתקן המעצר שוונינגן - ביתם של נאשמים ממדינות שונות העומדים לדין בגין פשעי מלחמה, רצח עם ופשעים נגד האנושות. בין היתר שוהים במתקן נשיא ליבריה לשעבר, צ'רלס טיילור, תומס לובנגה, ז'אן-פייר במבה וקצינים קונגולזים נוספים, וכן מעורבים ברצח העם ברואנדה. העציר הבולט ביותר הקשור למלחמת יוגוסלביה הוא רדובן קרדז'יץ, מנהיג הסרבים בבוסניה לשעבר, ושותפו של מלאדיץ' למעשי הטבח בסרייבו ובסרברניצה. קרדז'יץ נעצר ב-2008 ומשפטו מתנהל זה 18 חודשים.

 

בלי מדים, עם טלוויזיה

המתקן בשוונינגן, שנמצא כשלושה קילומטרים מאולם בית המשפט, נבנה סמוך לבית סוהר שבו החזיקו הנאצים את לוחמי המחתרת ההולנדית בתקופת מלחמת העולם השנייה. בניגוד לבתי סוהר אחרים, התנאים במתקן מצוינים (באופן יחסי) ולא לחינם זכה המקום לכינוי "הילטון האג".

 

הנאשמים כלואים בתאים בודדים בגודל של 10 מטרים רבועים, שם הם יכולים לצפות בטלוויזיה, לקרוא ולהכין את טיעוניהם למשפט. בכל תא יש מיטה, שולחן עבודה, שידה, שירותים, כיור, טלפון שהשיחות אליו מנותבות על-ידי הסוהרים, וכן מחשב ללא גישה לאינטרנט. העצורים נדרשים לשהות בתאיהם משעה 21:00 ועד 7:30 ובשעות היום הם רשאים לנוע במתקן ואינם מחויבים ללבוש בגדי אסירים. הם גם זכאים להדרכה דתית, פעילות ספורטיבית ושיעורי ריפוי בעיסוק. המתקן כולל גם מרכז רפואי ופסיכיאטרי.


תא אופייני במתקן המעצר שוונינגן (צילום ארכיון: AFP)

 

מאז הוקם בית הדין הבינלאומי לחקר פשעי מלחמת יוגוסלביה ב-1993 הואשמו בפניו 161 סרבים, קרואטים ומוסלמים בוסנים. 64 הורשעו, 13 זוכו, 16 הורשעו וערערו, 14 נמצאים בהליכים משפטיים, 13 הועברו למשפט בארצותיהם וכנגד 36 ההליכים בוטלו. רק בכיר אחד אחרון - מנהיג המורדים הסרבים בקרואטיה, גוראן הדז'יץ', עודנו בגדר נמלט והמצוד אחריו נמשך.

 

בין ההרשעות הבולטות: הגנרל סטניסלב גאליץ' שנשפט למאסר עולם על חלקו במצור על סרייבו, הגנרל רדיסלאב קרסטיץ' שנשלח ל-35 שנות מאסר על סיוע לטבח סרברניצה, גוראן ייליסיץ' שכינה את עצמו "אדולף הסרבי" ונשלח ל-40 שנות מאסר וכמובן סלובודן מילושביץ, נשיא סרביה לשעבר, שמת בתאו במרס 2006 כמה חודשים לפני מתן פסק דינו. הוא הואשם ברצח עם ופשעי מלחמה בקרואטיה, בוסניה וקוסובו.

 

באופן אירוני, לאורך השנים נוצרו בין כותלי הכלא חברויות בין אסירים שרק כמה שנים קודם לכן היו יריבים מרים. הגנרל הבוסני, ספר חלילוביץ', שזוכה ב-2005 מרצח קרואטים אחרי ארבע שנים במעצר, תיאר בספר שפרסם ידידויות ושיתופי פעולה בין סרבים, קרואטים, מקדונים, קוסובארים ובוסנים שנלחמו אלה באלה בעבר בשדה הקרב.

 

כך למשל טוען חלילוביץ' כי הגנרל הקרואטי אנטה גוטובינה רעד מקור כשהובא לבית הסוהר, כיוון שנתפס במהלך חופשה באיים הקנאריים כשהוא לובש בגדים קיציים. מי שסייע לו עם ביגוד חם, כך על-פי חלילוביץ', הוא לא אחר ממילושביץ. עדויות אחרות סיפרו כי הנאשמים נוהגים לשוחח זה עם זה בנושאים יומיומיים (אסור להם לשוחח בנושאים פוליטיים או משפטיים), מחליפים ספרים ואף מבשלים זה עבור זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלאדיץ' אחרי מעצרו
צילום: AFP
בית הדין בהאג
צילום: AP
צילום: איי פי
מילושביץ. סידר בגדים חמים
צילום: איי פי
מומלצים