חשש באירופה: החיידק האלים יעבור מאדם לאדם
אחרי שהגיע גם לבריטניה ולארצות הברית, חוששים הרופאים כי החיידק המסוכן עלול לעבור מאדם לאדם, וממליצים לחוזרים מגרמניה להקפיד על היגיינה אישית
החיידק האלים אי-קולי הגיע אתמול (יום ה') לראשונה לבריטניה - ושבעה בני אדם בממלכה נדבקו. סוכנות הבריאות הבריטית הזהירה כי קיים חשש שהחיידק החדש והאלים יעבור מאדם לאדם, במצבים של קרבה בין אנשים. בעקבות זאת המליצה הסוכנות לכל מי שהיה בגרמניה בזמן האחרון להקפיד על היגיינה אישית כדי למזער את סיכוני ההדבקה.
- עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
מדענים בריטיים העוסקים במיקרוביולוגיה אמרו כי התפרצות החיידק עשויה להפוך לאחת ההתפרצויות הגדולות ביותר אי פעם. בסוכנות אמרו כי חומרת החיידק הינה חסרת תקדים. 18 בני אדם מתו מהידבקות בחיידק ויותר מ-1,600 נדבקו, רובם בצפון גרמניה.
"לשמור היטב על ההיגיינה". מלפפונים בגרמניה (צילום: רויטרס)
אתמול התגלו שני חולים בארצות הברית, שביקרו באחרונה בהמבורג שבגרמניה. מצבם של השניים טוב ושניהם צפויים להבריא, אבל מומחים הזהירו כי כעת עלול החיידק להתחיל להתפשט גם בארצות הברית.
"אנחנו מאוד מודאגים", אמר ד"ר בוב אדק, מומחה לזיהומים שקשורים לקיבה ולמעיים. "אנחנו במצוד אחר הידבקות מגורם שני, מכיוון שמדובר בחיידק מדבק למדי ולא מסובך להעביר אותו מאדם לאדם".
רוב הנדבקים: נשים בוגרות
לדבריו, "אנשים חייבים להיות מאוד זהירים. מי שנמצא בסכנה הגדולה ביותר הם בני משפחה. מי שחזרו מגרמניה חייבים לשמור על היגיינה היטב. אם הם סובלים מהתכווצויות בבטן או משלשול, עליהם לפנות מיד לטיפול רפואי. המחלה הזו יכולה להתפתח ולהתפשט במהירות".
בניגוד להתפרצויות אחרות, חיידק אי-קולי תוקף נשים יותר מאשר ילדים או קשישים. יותר משלושה רבעים מהחולים
שסובלים מבעיות חמורות בכליות הן נשים מבוגרות. הרופאים סבורים שההסבר לכך הוא דווקא פשוט. "נשים נוטות לאכול יותר סלט מגברים וילדים", אמר ד"ר אדק.
המדען שמיפה את ה-DNA של החיידק באוניברסיטת מונסטר בגרמניה, ד"ר אלכסנדר מלמן, אמר לעיתון "דיילי טלגרף" כי החיידק התפתח ונהיה יותר רעיל וכן יעיל יותר בהידבקות לתאים אנושיים - מה שמגביר את הסיכוי להדבקה.
אתמול הודיע ארגון הבריאות העולמי כי זן החיידק הצואתי אשריכיה קולי (אי-קולי), האחראי להתפרצות הזיהום במלפפונים הוא זן חיידק חדש שלא נראה עד כה. הריצוף הגנטי הראשוני שנערך לחיידק העלה כי מדובר במוטציה של שני זני אי-קולי.