שתף קטע נבחר

 

אפקט ספטמבר: מה לעשות עם הכסף?

למרות נתונים כלכליים מצוינים, הבורסה בישראל מדשדשת על רקע החששות הגיאופוליטיים. האם צריך להיכנס לכוננות ספיגה? הכלכלנים מרגיעים: "אחרי התנודתיות השוק ימשיך לעלות. מי שמסתכל על רק חודש קדימה, שלא יהיה במניות"

כבר שבועות ארוכים שהבורסה בתל אביב מדשדשת. את יום המסחר האחרון של השבוע סיימה הבורסה בירידות חדות של כאחוז וחצי במדדים המובילים. גם מצב הבורסות האחרות בעולם לא מזהיר, ירידות נרשמו השבוע גם בוול סטריט וגם בבורסות אירופה, על רקע החששות כי המדינות "הבעייתיות" ובמיוחד יוון, לא יתואששו גם אחרי הסיוע הנדיב שכבר ניתן להן על ידי האיחוד.

 

"העולם איפשהו נמצא בייצוב השלב הראשון של הצמיחה העולמית", אומר ל-ynet רון אייכל כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב. "השווקים מנסים לחפש כיוון. ממרס 2009 עד מרס 2011 השווקים רק עלו, היתה אופוריה מהמהלכים שהבנקים והמדינות עשו. עכשיו יש סוג של התפכחות, אומרים מה הלאה?".

 

ואיפה ישראל עומדת במצב הזה?

 

"בישראל זה עוד יותר, כי אתה מוסיף גם את סימני השאלה המקומיים. חלק מהרוח הגבית שיש לנו זה המשקיעים הזרים, קשה לראות במצב כזה איך הם מגדילים את ההחזקות שלהם בשוק המקומי".

 

האם יש באמת סיבה כלכלית אמיתית לסימני השאלה לגבי ישראל, או שזה בעיקר ספקולציות פוליטיות לקראת חודש ספטמבר ?

 

"אני לא חושב שהחברות העיסקיות פה צפויות להיפגע. הצמיחה פה היא 5% והשנה הבאה תהיה גם צמיחה טובה. אף אחד לא חוזה משבר כמו ב-2008.

 

"מה שאנחנו רואים היום זה מימוש מתמשך. הזרים יצאו והם לא כל כך חוזרים. גם אג"ח לא הצליחו בגלל הריבית הגבוהה. היה לנו פה שנתיים די מוזרות, גם אג"חים עלו וגם מניות עלו וזה דבר שהוא לא טבעי. היום גם האג"חים יורדים בגלל שהריבית עולה וגם המניות פחות טובות. המציאות של ספטמבר כבר נכנסת למחיר".

 

השקל מתחזק - "שם זה כסף ולא דעות"

לדברי אייכל, יש לתת לחששות הגיאופוליטיים את הפרופורציה הנכונה במיוחד כשהנתונים הכלכליים בישראל טובים מאוד. "ראינו בעופרת יצוקה וגם בלבנון השניה שהשוק מתרגל לזה. גם לא פחות חשוב מה יקרה בספטמבר בבחירות במצרים ומי יעלה שם לשלטון. כל הזמן מתנהלים על צל של משברים, גם בעולם".

 

דברים דומים אומר ל-ynet גם יוסי לב, ממלא מקום מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות. "יש נתונים פנטסטיים של הכלכלה, משק יציב מאוד שעומד חזק מאוד על הרגליים, אבל הוא נותן ביטויים של משק מתפתח כמו צמיחה מאוד חזקה, למעשה למשקיעים זה גן עדן. אולם יש כאן בעיה שאוהבים לקרוא לה גיאופוליטית, זה שני כוחות שפועלים וכרגע הכוח הגיאופוליטי חזק יותר.

 

"קשה לנו לדעת מה תהיה התגובה, אבל הפחד הזה לא בא לידי ביטוי במקום הכי מהותי שבו הוא היה צריך לבוא לידי ביטוי וזה שער החליפין. אנחנו רואים שבעצם השקל מתחזק כל הזמן - שם עובר כסף לא דעות. זה נותן לנו אופטימיות שאנחנו לא מרגישים בריחה החוצה. הצד של המשק החזק יבוא לידי ביטוי גם בשוק המניות".

 

תמיד נכון לפזר השקעות

בטווח הקצת יותר ארוך אתה אופטימי?

 

"אני אופטימי לטווח של שנתיים", אומר אייכל. "תסתכל על התוצאות של הבנקים, זה ראי של הכלכלה. הצפי קדימה זה של 5% השנה ו-5% לשנה הבאה. יש מקום לאופטימיות בפרספקטיבה לשנתיים קדימה. מי שייכנס היום לשוק לא יעשה טעות. החברות העסקיות הן במצב טוב, שיעור האבטלה בישראל הוא מהנמוכים בכל הזמנים, יש תוספות שכר, הביקושים ימשיכו להיות חזקים".

 

אז כיצד אתה היית ממליץ לנהל את תיק ההשקעות היום?

 

"אין יום בישראל שאתה לא חרד למצב הביטחוני אז תמיד נכון לפזר השקעות", מציין אייכל. "מניות בארה"ב זה אפיק מעניין. חברות בישראל שהן מוטות צמיחה. בהסתכלות לשנתיים ושלוש קדימה, תיק צריך להיות משולב עם 20%-30% חשיפה למניות בישראל. שליש עד 50% אחוז יכול להיות בחו"ל עם דגש על ארה"ב. אני בהחלט חושב שלא צריך להיכנס לבונקר.

 

לב מוסיף כי "בטווח הקצר של השבועות הקרובים נראה הרבה מתח, אם כי כל פעם שהשוק יורד הוא מביא הרבה קונים , תהיה תנודתיות, אך בטווח הבינוני ארוך אני רואה את שוק המניות ממשיך לעלות וזה מסתמך בעיקר על ביצועי החברות". לב מציין לחיוב את שוק אגרות החוב הממשלתיות שעלה בחודשים האחרונים ביותר מ-2%. "בחלק התיק המושקע בחו"ל הייתי קונה מניות של משק מפותח כגון ארה"ב וגרמניה".

 

גם כלכלני בנק הפועלים בסקירת סוף השבוע שלהם מציינים כי "נתונים כלכליים טובים בישראל, ובראשם העלאת תחזית הצמיחה של בנק ישראל ל-2011, לצד עונת דוחות סבירה – כל אלו אמורים היו לתמוך בעליות שערים בשוק המניות המקומי לאחר שבועות ארוכים של דשדוש. עם זאת, חרף הסביבה החיובית, נראה כי הבורסה מתקשה להתרומם".

 

שם ממליצים למקד את הרכיב המנייתי במניות בענפים דפנסיביים המוטים למשק הישראלי, במניות המניבות תשואת דיבידנד גבוהה, וכן בחברות יצואניות בענפים בסיסיים, כגון דשנים ופרמצבטיקה.

 

למרות האמור, אייכל מדגיש כי מי שמעוניין להשקיע לטווח קצר בלבד, במציאות כזו אין מקום להשקעה בבורסה. "מי שמסתכל על חודש קדימה, שלא יהיה במניות בכלל".

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בעיות לא רק אצלנו
צילום: רויטרס
רון אייכל. מי שייכנס היום לא יעשה טעות
מומלצים