איזמיר בטורקיה: פחות שחוקה, ומסבירה פנים
טיול באיזמיר שבטורקיה מגלה חבל ארץ פחות מוכר עבור תיירים מכל העולם, שבו חיים בשכנות מוקדי בילוי, חופים שקטים, אזורים כפריים רגועים, ושכיות חמדה היסטוריות. תתגברו על הכעס?
בעולם הגלובלי שבו מטיילים נעים על פני הגלובוס באין מפריע, צמאים לחוויות ולריגושים חדשים, נדמה לפעמים שלא נותרו אתרי תיירות שטרם התגלו, מוסחרו - ומוצו עד תום. אך יש, מסתבר, עוד פינות שעדיין מחכות שיניחו עליהן את זכוכית המגדלת. אחת מהן נמצאת דווקא בטורקיה, הטוענת לכתר אחת ממעצמות התיירות בעולם. קוראים לה איזמיר.
>> הכל אני יכול: טיולים, בילויים ואטרקציות בחופש הגדול
אמרתם טורקיה? נדמה שהתייר הישראלי לא יכול להתנתק מההקשרים הפוליטיים, שכן בשנים האחרונות נחתכה התיירות הישראלית לשם כמעט לחלוטין. ב-2008 ביקרו בטורקיה כ-530 אלף תיירים ישראלים, 350-400 אלף מהם המריאו אל הנופשונים המפנקים של אזור אנטליה. אבל אז באו מבצע "עופרת יצוקה", העימות המתוקשר בין פרס לארדואן, "תקרית הכסא" עם השגריר, וכמובן - המשט. אוי המשט.
יש פינות שלא גיליתם. התאטרון העתיק בפרגמון (צילומים: יונתן ובר)
התיירות, כמובן, הייתה הראשונה לשלם את המחיר. הישראלים מחקו את טורקיה מיומן הנסיעות ומספרם צנח לפחות מ-100 אלף ב-2010. נראה שטורקיה עדיין לא חזרה לתוכניות של הישראלים, וגם השנה תופסות את מקומה באגף חבילות הנופש יוון, מלטה ובולגריה, ואפילו קורסיקה וסרדיניה.
אבל טורקיה עדיין כאן. ולהזכירכם, במרחק של פחות משעתיים טיסה נמצאת אחת המדינות המגוונות ביותר שיש. זו שמעבר לריביירה בדרום מציעה גם את שרידי האימפריה היוונית, הרומית והביזנטית, את איסטנבול האדירה, קפדוקיה, הרי הטאורוס, הים השחור, המזרח הפראי וכעת גם את איזמיר. עיר הולדתו של שבתאי צבי, בה מצאו יהודים רבים מקלט אחרי גירוש ספרד ב-1492.
עבר יהודי מפואר. בית הכנסת "ביקור חולים" באיזמיר
איזמיר (SMYRNA בשמה העתיק) היא העיר השלישית בגודלה בטורקיה ומתגוררים בה כ-4 מיליון תושבים. זוהי עיר נמל היושבת על מפרץ גדול הפונה לים האגאי ומחזיקה בזהות חילונית זה עשרות שנים. לא תמצאו כאן בורקות או סימנים אחרים לתהליכי איסלאמיזציה. התושבים מסבירי הפנים ישמחו לסייע לכם, שעה שאתם מסיירים ברחובות או יושבים באחת ממסעדות הדגים המצוינות הפרושות לאורך הטיילת.
יש מה לראות גם בלי "הכל כלול"
למרות שהיא כרך ענק ובצמוד לה נמצא נמל תעופה חדיש וקומפקטי, איזמיר כאמור עדיין נחבאת מעיני התייר העולמי. מסיבה זו מנסים כעת במשרד התיירות הטורקי לקדם את מועמדותה לאירוח "אקספו 2020".
אך עד אז, ביקור באיזמיר מהווה חדשות טובות למי שמעדיף להתערבב קצת בניואנסים המנוגדים שמרכיבים את טורקיה, במקום להתחפר במלונות הפאר המוכרים של ה"הכל כלול".
רובע אלסנז'ק (ALSANCAK) מרכז את עיקר הבילויים וחיי הלילה של איזמיר, כמו גם את מרבית המלונות. כאן תוכלו למצוא מועדוני קריוקי או הופעות של מוזיקה טורקית (חוויה מרתקת). הבירה הטורקית אפס (EFES) זולה מאוד, אך משקאות חריפים יותר - יקרים. אפשר להתפנן באחת הטברנות עם נרגילה ושש בש ולהתמסר לבריזה ולצלילי העוד.
עזבו את רשתות המזון המהיר, תנו לטורקים לפנק אתכם עם האוכל הנהדר שלהם: בשר כבש בעשבי תיבול, דגים משובחים מכל סוג שהוא, פירות ים, מזטים ממולאים בחצילים, פלפלים קלויים וסוטלאץ' (SUTLACI) או KEMAL PASA לקינוח. הכול טעים, נקי והמחירים מתאימים לכל כיס. קבב או מנה עיקרית אחרת במסעדה יעלו 8-14 לירות - תלוי איפה התיישבתם. יתר המנות זולות אפילו יותר.
ללכת לאיבוד בבזאר הגדול
כדאי לשכור כרכרה ולרדת לאזור קונאק (KONAK) שבמרכז העיר, ולצאת לטיול רגלי באזור KEMERALTI. התחילו במגדל השעון ומשם היכנסו לבזאר הגדול KIZLARAGASI HAN. תנו לעצכם ללכת לאיבוד במבוך סמטאות שכולו ארכיטקטורה עות'מנית ועמוס בחנויות שטיחים, מתנות, פרטי אמנות, בגדים, בקלאוות וכל מה שיש לשוק ים תיכוני להציע. מכאן אפשר לעלות צפונה ב-GAZI BULVARI לסיור באזור העסקים של העיר, או להמשיך מזרחה לתצפית גבוהה מהמבצר העתיק KADIFEKALE.
רגע של נחת בבזאר הגדול באיזמיר
ברובע היהודי של איזמיר ( NAMAZGAH ) פועלים עדיין תשעה בתי כנסת. באיזמיר חיה כאמור קהילה יהודית גדולה מאז ימי גירוש ספרד, וגם כיום נותרו בה כ-2,000 יהודים. רחוב בתי הכנסת (HAVRA SOKAGI) נמצא בשלוש השנים האחרונות בתנופת שיקום בסיוע "קרן קרייתי" ובמסגרתו מתכוונים הטורקים גם להקים מוזיאון יהודי פתוח.
פרבריה של איזמיר עמוסים בעתיקות מהתקופה היוונית והרומית, ומי שמתעניין בארכיאולוגיה כדאי שיקדיש זמן לכמה אתרים חשובים הנמצאים מרחק נסיעה של שעה-שעה וחצי מהעיר. בראשם נמצאת אפסוס (EFESUS), אחד המרכזים ההלניסטיים הגדולים והחשובים באנטוליה ואחד משבעת פלאי תבל של העולם העתיק. זהו מתחם גדול מאוד הכולל את מקדש ארטמיס, מבנה הספרייה הגדול, האודאון וכן תיאטרון רומי ענק עם יותר מ-25 אלף מקומות המשמש גם היום להופעות.
מבנה הספרייה הגדול באפסוס
צפונה לאיזמיר נמצאת העיר העתיקה פרגמון (כיום BERGAMA), שם נמצא התיאטרון הרומי בעל השיפוע החד ביותר בעולם, ובסמוך לה האתר אסקלפיון (ASKLEPION) ששימש כבית חולים בתקופה ההלניסטית.
חפשו את הנסתר מהעין: הכפרים בחוף
לצד כל הפלאות הללו, הפסגה של הביקור באזור איזמיר נמצאת לטעמי קצת רחוק מהעין, מחוץ לעיר ובשולי הכביש הראשי המתפתל לאורך חופה המערבי גדוש המפרצים. אלה הם הכפרים הציוריים המציעים, למי שחפץ בכך, חופשה פסטורלית מיוחדת במינה. כפרים אלה מתמלאים בסופי שבוע ובחודשי הקיץ הם הומים בתיירים ובטורקים מהמעמד הסוציו-אקונומי הגבוה המחזיקים בבתי נופש באזור. אלה מכם שיגיעו לכאן בחודשים מאי ויוני ייהנו גם ממזג אוויר מצוין וגם יקדימו קצת את העומס של חופשת הקיץ.
כפר קטן ויפה. המסגד באלקצ'י
כפר הדייגים פוצ'ה (FOCA) נמצא צפונית לאיזמיר ומציע את החוף האגאי במיטבו. בתי אבן טבולים בגפנים וצמחיה מטפסת ונמל סירות קטן לאלו שבא להם על הפלגה. צ'שמה (CESME) שמדרום לעיר מתויירת יותר בזכות החופים החוליים שלה. הים הכחלחל-ירקרק מפתה מאוד, אך קר יחסית. סמוך לצ'שמה נמצא הכפר הקטן והיפיפה אלקצ'י (ALACATI) שמציע פנסיונים זולים של "בד אנד ברקפסט". לחובבים-מתחילים של ספורט ימי, נראה שזהו אחד המקומות הטובים בעולם ללימודי גלישה או שיט.
הים הכחלחל-ירקרק מפתה מאוד. צ'שמה
סירינצ'ה (SIRINCE) הוא כפר הררי המציע בתים דו-קומתיים עם מרפסות רחבות ידיים, מהן ניתן להשקיף אל עמקים ירוקים. כדי להשלים את החוויה כל שנותר הוא לרדת לשוק ולקנות אבטיח עם חריץ גדול של גבינת טולום, אותה מכינים בשקי עור מיוחדים.
כמה ימים של נופש באחד הכפרים השקטים האלה - ותוכלו לשוב לעבודה מלאי מרץ ומבלי לקרוע את הכיס. למי שמחפש טיול מקיף וממצה יותר, איזמיר והאטרקציות שסביבה יכולים לספק חופשה מלאה ורווית פעילות למשך ארבעה ימים לפחות.
נכון להיום, לאיזמיר אין טיסות ישירות מישראל. יש לטוס לאיסטנבול ומשם להמשיך בטיסה פנימית קצרה של 45 דקות. אם אתם הרפתקנים יותר ונמצאים כבר באזור בודרום, מומלץ לקחת רכב ולעלות צפונה כ-150 קילומטרים כדי לסייר באזור. באיזו דרך שתבחרו, מצפה לכם חופשה מיוחדת בחבל ארץ יפה ומעניין.
מעגן הסירות בכפר הדייגים פוצ'ה
- הכותב היה אורח לשכת התיירות הטורקית.