כתיבה מאוחרת: על מותו של הארי ברנשטיין
סיפורו של הסופר האנגלו-אמריקני, שנפטר בגיל 101, כולל דחייה חוזרת של כתבי יד מצד הוצאות במשך שנים. אך ספרו הראשון, שפורסם כשהיה בן 96, שינה את חייו. גורלו של כותב
הסופר האנגלו-אמריקני הארי ברנשטיין, שספרו הראשון פורסם כשהיה בן 96, נפטר השבוע (3.6.2011) בדירה של בתו בברוקלין. סיפור הסינדרלה הספרותי של ברנשטיין כלל השמדת כתבי יד ודחייה חוזרת מהוצאות הספרים, עד שממואר שחיבר באחרית ימיו נחת במשרדי הוצאת "רנדום-האוס" והפך לרב מכר עתיר שבחים.
ברנשטיין נולד בבריטניה ב-1910 במחוז לנקשייר, אז עיירה קטנה שהיום היא חלק ממנצ'סטר. בהמשך עבר עם משפחתו לשיקגו, ולאורך השנים חי בניו ג'רזי והתפרנס מקריאת תסריטים בחברת אם-ג'י-אם ועריכת מגזין בענף הבנייה. אבל במקביל כתב ברנשטיין ללא הרף, ועם השנים שלח להוצאות הספרים לא פחות מ-40 ספרים, שעל כולם ללא יוצא מן הכלל קיבל תשובה שלילית. ברנשטיין השמיד את רוב כתבי היד, ומעטים מהם שרדו.
רק בגיל 93, לאחר מותה של אשתו מזה שבעה עשורים, הוא כתב את הספר שהקנה לו הצלחה בינלאומית, the invisible wall"". כתב היד שכב במשרדי "רנדום-האוס" בלונדון במשך שנה, עד שהתגלה במקרה. "אי אפשר היה להניח אותו", סיפרה אשת ההוצאה קתרין איטון.
בספר פורש ברנשטיין בפני הקוראים את עולם ילדותו, בעיירה אפרפרה בה יהודים ונוצרים חיים אלה לצד אלה, לא תמיד בקלות. ברנשטיין מתעד בהומור גרסת רומיאו ויוליה מקומית, שהיה עד לה ממקור ראשון כשהצטווה להעביר מסרים בין אחותו לבין אהובה הנוצרי מעבר לרחוב.
המבקרים השוו את העולם רווי הסבל והדעות הקדומות העולה מדפי הספר לאלו של ד.ה לורנס ויצחק בשביס זינגר, ובפרט לסיפור ילדותו של פרנק מקורט, "האפר של אנג'לה". "זה ספר קורע לב, חם בלי להיות סנטימנטלי", כתב מבקר הניו-יורק טיימס ב-2007, "בידיו של ברנשטיין, הדרמות היומיות ברחוב והאירועים הקטנים של חיי משפחה זוכים לאיכות נצחית מזהרת".
לאחר יציאת הספר אמר ברנשטיין כי עשרים וחמש השנים הראשונות של חייו
לא היו מאושרות, "אך ההמשך פיצה עליהן, בחיים עם אשתי". על הבחירה לעסוק באירועים שהתרחשו לפני יותר משבעים שנה אמר: "כשמגיעים לגיל תשעים, אין על מה לחשוב מלבד העבר. אין עתיד ובקושי יש הווה".
אבל לגבי הקריירה הספרותית שלו, שגילויו המאוחר נתן תקווה לעשרות כותבים, זו היתה רק נקודת ההתחלה. בשנת 2008 ו-2009 פורסמו שני ספרים של ברנשטיין, "the dream" ו-the golden willow", המתארים את המעבר לשיקגו מוכת המשבר הכלכלי בגיל 12 ואת חייו המשותפים עם אשתו. ספריו תורגמו לשפות רבות, וראו אור בין היתר באנגליה, ברזיל, נורבגיה, ופינלנד. בתו סיפרה כי בשנים האחרונות קבוצת מעריצים מאיטליה פקדה את ביתו באופן קבוע.