שתף קטע נבחר
 

צניחה של 28% ברכישת דירות להשקעה

שוק הנדל"ן מתקרר? מנתוני האוצר עולה כי ברבעון הראשון של 2011 חלה צניחה של כמעט 30% בהשוואה לרבעון הקודם וירידה של 14% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. המחירים ירדו ב-2.5%. באוצר תולים את השינוי בהרחבת הפטור ממס שבח במכירת דירות להשקעה ובהעלאת מס הרכישה לדירות

האם מאמצי הממשלה לקירור שוק הנדל"ן הרותח נושאים פרי? רכישת דירות להשקעה ירדה בחדות ברבעון הראשון של השנה לרמה הנמוכה ביותר מאז שנת 2004, והיוותה 25.8% מסך העסקאות. כך עולה מסיכום נתוני הנדל"ן של הרבעון הראשון, שפורסמו על ידי מנהל הכנסות המדינה במשרד האוצר.

 

מהנתונים עולה, כי סך הדירות שנרכשו להשקעה ברבעון הראשון עמד על 6,600 דירות - צניחה של 28% בהשוואה לרבעון הקודם, וירידה של 14% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. 

 

באוצר תולם את השינוי בהרחבת הפטור ממס שבח במכירת דירות להשקעה, שהיווה לדבריהם זרז למכירת הדירות על ידי משקיעים במרבית האזורים, ובמיוחד באזור ב"ש ובאזור חיפה. עוד מציינים באוצר, כי הנתונים באים גם על רקע העלאת מס הרכישה לדירות הנרכשות להשקעה, שנכנסה לתוקף במהלך הרבעון הראשון של השנה.

 

בהודעת האוצר הסבירו, כי ברבעון הרביעי של 2010 חל גידול חד ברכישת דירות להשקעה על רקע ההעלאה הצפויה בשיעורי מס רכישה על דירות להשקעה החל מתחילת 2011. עוד עולה מהנתונים, כי בת"א ירד משקל המשקיעים משיעור של 51% ברבעון הקודם, לשיעור של 40% ברבעון הראשון.

 

במקביל לירידה במספר הדירות שנרכשו להשקעה - ירד משקל המשקיעים בשוק מסך רוכשי הדירות. כך, משיעור שיא של משקיעים שנרשם ברבעון השני של 2009, אז עמד משקלם על קרוב לשליש מהשוק, ירד משקל המשקיעים לשיעור של פחות מ-26% ברבעון - הנמוך ביותר מאז שנת 2004. בחודש מרס 2011 היוו המשקיעים רק כ-22%, הרמה הנמוכה ביותר מאז המיתון של 2002.

 

עוד עולה מהנתונים, כי מחירי הדירות ירדו ברבעון הראשון בכ-1% בממוצע, בהשוואה לרבעון האחרון ב-2010. שיעור הירידה המצטבר בסוף הרבעון הראשון עומד על 2.5%, בהשוואה לדצמבר 2010. מחיר דירה שנרכשה למגורים על ידי שכיר עמד ברבעון הראשון של 2011 על כ-975 אלף, שקל - שווה ערך ל-135 משכורות במונחי שכר של הרוכשים.

 

שיעור ירידת המחירים הגבוה ביותר נרשם באזור השרון - ירידה של כ-2.2%. באזור רחובות ובאר שבע עומד שיעור הירידה הממוצע על 1.4%, ואילו באזור ירושלים נרשמה ירידה ממוצעת של 1.1%. באזור תל אביב נשמרה יציבות מחירים ואילו באזור חיפה נרשמה עליה מתונה בשיעור של 0.5%.

 

אזור נוסף שנרשמה בו ירידה בולטת במספר העסקאות, מעבר לשיעור הירידה הארצי, הוא אזור נתניה. עם שיעור הירידה של 12% הן בהשוואה לרבעון הקודם והן בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. גם מכירת דירות חדשות באזור זה ירדה בשיעור גבוה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים