סמי עופר למנוחות: "לא פעל דקה נגד המדינה"
האיש העשיר בישראל, שהלך לעולמו ביום שישי בגיל 89, הובא למנוחות בבית העלמין טרומפלדור בתל-אביב. חבר הכנסת לשעבר שמואל פלאטו-שרון התייחס לפרשת הסחר עם איראן, הבן אייל עופר ספד: "סמי אף פעם לא שכח איך זה להיות עני"
דרכו האחרונה של האיש העשיר ביותר בישראל. בבית העלמין טרומפלדור במרכז תל-אביב הובא היום (א') למנוחות סמי עופר, שהלך לעולמו ביום שישי. עופר, שהיה בן 89 במותו, נפטר בביתו בתל-אביב, לאחר מאבק במחלה קשה. הוא הותיר אחריו אשה - אביבה, שני ילדים - אייל ועידן, שמונה נכדים ונינה.
מאות אנשים, בהם צמרת הכלכלה והשלטון בישראל, ליוו את עופר בדרכו האחרונה. איש העסקים והח"כ לשעבר שמואל פלאטו שרון אמר כי הוא בטוח שגם הביקורות שנשמעו בשבוע האחרון על עופר בעקבות פרשת הסחר לכאורה עם איראן יתבררו כלא נכונות: "אני לא מאמין שהוא פעל אפילו דקה אחת נגד המדינה".
בנו של סמי עופר, אייל, ספד לאביו: "סמי הצטרף לענף הספנות עם חלום להפוך לבעל אונייה, הייתה לו היכולת להנהיג וליצור ביטחון אצל אנשים שהלכו אחריו. הוא מעולם לא קנה את נאמנותם. סמי יכול היה לתקשר עם אנשים מכל אורחות החיים, לעולם הוא לא שכח מהיכן הגיע או איך זה להיות עני. הוא היה אדם צנוע שרצה ללמוד מטעויותיו ומטעויות אחרים, כדי שלא ישוב עליהן. הוא תמיד תכנן את עסקיו בזהירות ובצורה מחושבת". בנו האחר של עופר, עידן, השתנק מהתרגשות בעת שספד לאביו.
ראש העיר חיפה, יונה יהב, אמר על עופר: "היום אנו מביאים למנוחות את אחד האנשים שתרמו הכי הרבה לעיר חיפה, איש שתרם, איש שהפיתוח היה בדמו". בשל ריבוי המנחמים שהגיעו להלוויה, סגרה המשטרה לתנועה חלק מהרחובות הסמוכים לבית העלמין. במקביל, נאסרה החניה משעות הצהריים עבור תושבי רחוב טרומפלדור, בקטע הסמוך לבית הקברות.
באי ההלוויה, היום אחר הצהריים בתל-אביב (צילום: ירון ברנר)
עובדי חברה קדישא חפרו כבר בשעות הבוקר את קברו של עופר, בחלקה המערבית בבית העלמין, שסגורה לקבורה כבר עשרות שנים. רק המעטים שרכשו בעשרות אלפי שקלים חלקת קבר נקברים במקום. בשנים האחרונות נמכרו חלקות קבר בבית העלמין שבמרכז תל-אביב ב-95 אלף שקלים. עופר עצמו רכש את החלקה לפני 20 שנה.
גם אולמרט, חולדאי ובכירי המשק הגיעו
לקראת ההלווייה הוקמה סככה מעל אזור חלקת הקבר. עופר נטמן סמוך לקבריהם של שושנה דמארי, נחום גוטמן, אפרים קישון והאלוף שלמה שמיר. בין האישים המוכרים שליוו את עופר למנוחות: יצחק תשובה, אהוד אולמרט, דני גילרמן, יעקב פרי, סילבן שלום, רפי גינת, מאיר שטרית, מפקד שייטת 13 לשעבר אלי גליקמן, ראש העיר תל-אביב רון חולדאי, דוד תדמור, יוסי רוזן, משה שחל, משה קפלינסקי, רוני מילוא, עופרה שטראוס, משפחת רהב, גליה מאור ודיוויד פדרמן.
הרב דוד יצחק גרוסמן אמר כי הוא בטוח שאין ממש בביקורת על סמי עופר ומשפחתו בשל פרשת הסחר עם איראן: "אני בטוח שאדם שתרם כל-כך הרבה למדינה, לכלכלתה ולשייטת, וסיפק פרנסה לכל-כך הרבה אנשים, עשה רק טוב למדינה, ושגם בדברים האחרונים שאנו לא מבינים בהם הוא פעל למען ישראל. גם אם הוא עשה טעות, הוא בן אדם ולבן אדם מותר לעשות טעויות. אבל עכשיו זה הזמן לדבר רק על הטוב שעשה ולא להטיח ביקורת".
סמי עופר הובא למנוחות בתום שבועיים סוערים, שבהם הטילה ארה"ב סנקציות על עסקי הספנות של משפחתו. מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה לפני כשבועיים כי חברת הספנות של האחים עופר הייתה מעורבת בספטמבר 2010 בעסקה שבמסגרתה סיפקו שירותי ספנות בשווי של כ-9 מיליון דולר לחברת הספנות האיראנית IRISL, שהאיחוד האירופי וארה"ב אסרו לעשות עסקים עמה בשל תוכנית הגרעין האיראנית.
בעקבות הסנקציות שהוטלו על החברה הישראלית, נאסר על חברת האחים עופר לקבל מימון מהבנק לייצוא-ייבוא של
ארה"ב, לקבל הלוואות של יותר מ-10 מיליון דולר ממוסדות פיננסיים אמריקניים, ולקבל רישיונות ייצוא בארה"ב. בהמשך חשף "כלכליסט" כי בשנים 2004-2010 עגנו לפחות שבע מכליות נפט של חברה השייכת לסמי עופר בנמל איראני, וכי עוד חברה של האחים עופר עגנה באיראן השנה.
בלוגר אמריקני טען כי הספינות של משפחת עופר פעלו למעשה בשירות ישראל, כשהעבירו לכאורה סוכני מוסד לאיראן לצורך פעולות חשאיות. ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, יצא להגנת האחים עופר כשאמר כי הם לא עברו על החוק, משום שאין חוק האוסר לעגון באיראן.