שתף קטע נבחר
 

האוצר והעיריות גיבשו רפורמה - המים לא יוזלו

הסכם המתגבש בין האוצר ומרכז השלטון המקומי ייצור שינוי מבני בתאגידי המים. התאגידים יוכלו לקיים מערכת גבייה משותפת עם המערכות העירוניות ויבוטלו משרות כפולות. לרפורמה לא תהיה השפעה על המחירים, מלבד הוזלת תעריפים למוסדות הציבור. והצרכן? הוא עלול לשלם את המחיר

משרד האוצר ומרכז השלטון המקומי גיבשו הסכם, היוצר שינוי מבני בתאגידי המים. לרפורמה המבנית לא תהיה השפעה מיידית על תעריפי המים לצרכן, אך היא עשויה בעתיד לחסוך כסף באמצעות התייעלות מנגנוני התאגידים ולהגדיל את הכנסות הרשויות.

 

 

ההסכם גובש בהתאם להבנות שהושגו בוועדת ניסן. הוועדה הוקמה בעקבות הסרת איום השביתה ברשויות המקומיות בחודש ינואר, לאחר שבשלטון המקומי דרשו לבחון את נושא תעריפי המים והתאגידים. בעקבות הלחץ הציבורי, הודיע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בחודש פברואר גם על הוזלה של תעריפי המים באמצעות הרחבת כמות המים שניתן יהיה לצרוך בתעריף נמוך.

 

ממרכז השלטון המקומי נמסר, כי ההסכם עם האוצר ייחתם תוך כעשרה ימים, ויגובה ברובו בהחלטת ממשלה וחלקו באמצעות חקיקה. להלן עיקרי ההסכם המתגבש:

 

  •  בכירי העירייה והמועצה יוכלו לכהן בדירקטוריונים של תאגידי המים

 

  • התאגידים יוכלו לקיים מערכת גבייה משותפת עם המערכות העירוניות ובכך לחסוך בעלויות.

 

  • במטרה להביא להתייעלות ולחיסכון בניהול התאגידים, יבוטלו תפקידים מיותרים ובעלי תפקידים ברשויות המקומיות יוכלו לעסוק גם בעבודה בתאגיד.

 

  • יבוטלו שלושת המסים שהוטלו על הכנסות המים - מס חברות, מס על דיווידנד ומס על ריבית בעלים. חלוקת הדיבידנדים מההכנסות לידי הבעלים, שהן הרשויות המקומיות, תישאר בפיקוח הממונה על התאגידים שיוודא כי העברת הכספים לרשויות אינה באה על חשבון השקעה במשק המים עצמו.

 

  • תעריף המים הבסיסי למוסדות הציבור יופחת, לפי מרכז השלטון המקומי, בכ-14%.

 

במרכז השלטון המקומי אישרו את ההסכם, ומסרו כי התיאום בין העירייה לתאגיד יביא לשיפור ברמת השירות לאזרח, ולהפסקת תופעות כמו חיובי שווא וניתוקי מים שרירותיים. עוד נמסר, כי רווחי התאגידים יוחזרו לציבור - להשקעות בתשתיות, להשקיית גינות ציבוריות ועוד, וכך יוחזרו לאזרח המסים שהוא משלם ולא יועברו רק לקופת התאגיד. כאמור, חלוקת הדיבידנדים תישאר בפיקוח הממונה על התאגידים.

 

באשר לתעריפי המים, נמסר ממרכז השלטון המקומי כי יימשכו הדיונים עם הממשלה על הוזלתם. במרכז השלטון המקומי טוענים, כי דו"ח מקיף שביצע איש הכלכלה, אמנון נויבך, מוכיח כי ניתן להוזיל את מחיר המים לציבור ב-30%.

 

השינויים בתעריפי המים החלו בתחילת 2010, אז אושרו תעריפי מים חדשים ויקרים מאוד, על-ידי מועצת רשות המים והביוב, בין השאר על רקע ביטול הסבסוד הממשלתי על משק המים והטלת מע"מ על התשלום לצרכן, כיוון שהוא רוכש כעת את המים מתאגיד. במהלך 2010 התייקרו התעריפים בעשרות אחוזים, תלוי במספר הנפשות בבית.

 

ההפרטה לא תיעצר? "בעיריות עדיין רוצים לגייס הון"

יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט אמר: "מחיר המים לאזרח יוזל והשירות לאזרח ישתפר פלאים, כי הרשויות המקומיות מחויבות לאזרחים, לעומת התאגידים שהאינטרס היחידי שלהם הוא לעשות כסף.

 

"הסכם זה מהווה את סיומה של תקופה ארוכה וחשוכה בת כ-10 שנים, בהן נאבק השלטון המקומי למען הציבור בהפרטת המים לידיים פרטיות. בחודש דצמבר האחרון יצאנו למאבק של אין ברירה כדי לשנות אחת ולתמיד את מבנה תאגידי המים שפגע קשות בציבור ולעצור את ההשתוללות של מחירי המים, אשר האמירו לממדים לא סבירים".

 

ראש עיריית ראשון לציון, דב צור, ונציג פורום 15 הרשויות הגדולות בוועדת ניסן, אמר ל-ynet: "האוצר לא היה מוכן לחזור אחורה ולוותר על הקמת התאגידים. לאחר שלמעלה מ-90% מתושבי המדינה מתגוררים במקומות שכבר הוקמו בהם תאגידים, המהלך היה בלתי הפיך. בחלק מהמקומות התאגידים הוקמו בצדק רב, כיוון שבלעדיהם כנראה לא היתה מתרחשת התייעלות משק המים העירוני, לאחר שבחלק מהרשויות לא היה טיפול נאות במשק המים".

 

צור הביע סיפוק מפרטי ההסכם ואמר כי מדובר בפשרה ראויה: "בעקבות ביטול המסים, עודפי ההכנסות שמייצר התאגיד יועברו לעירייה, בלי שיהיה מיסוי בדרך. הכספים יועברו רק לאחר שתתקיים רגולציה ובקרה על כך שהכסף שהיה צריך להיות מושקע בפיתוח משק המים - אכן הושקע בפיתוח. העדיפות הראשונה תהיה תמיד למשק המים, ועירייה לא תוכל להחליט שהיא מושכת את כל הרווח.

 

"התאגיד נשאר תאגיד - אבל אם בעבר עשו חומה סינית גבוהה מדי בין התאגיד לעיריה, כעת במונחים מעשיים - ברגע שכל הרווח עובר לרשות - שתי המערכות אוחדו מחדש מבחינה פרקטית".

 

- האם המהלך יעצור את תהליך הפרטת משק המים וימנע את העברתו לידי בעלי הון פרטיים?

 

צור: "בעיריות יש עדיין מגמה של גיוס הון, אולם גם לאחר ההסכם הנוכחי, שיקול הדעת האם למכור חלק מהתאגיד לידיים פרטיות יישאר בידי הרשות המקומית".

 

חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, הדגיש בשיחה עם ynet את יתרונות ההסכם: "התאגידים יקבלו מספר מאפיינים משמעותיים שיהפכו אותם למעיין תאגידים עירוניים: ראש הרשות ובכירי העיריה יחד עם חברי מועצה יכולים להוות שני שליש ממבנה הדירקטוריון. משק המים ימשיך להתנהל כמשק מים סגור, אך מצד שני השליטה תהיה כמו בחברה עירונית.

 

"מבחינתי כראש רשות הייתי שמח אם התאגידים היו מתבטלים לגמרי, כי במצב הנוכחי נוצר מצב של נתק אמיתי בין התושב והרשות לבין רשות המים, שלא נתנה את כל התשובות לתושבים על השירות ועל המחירים. אני שמח שבאיחור של שמונה שנים הגענו למבנה שיהיה עם הפנים לשירות, ושיתן למשתמש הקצה, התושב והעירייה, שירות טוב יותר".

 

המים למוסדות יוזלו - מה עם משקי הבית?

גורם בכיר במשק המים הזהיר, כי הוזלת המים למוסדות ציבור ב-14%, על פי הודעת הרשויות המקומיות, עלולה לגרום לעליית המחיר למשקי הבית, מאחר והחוק מחייב שמחיר המים ישקף את עלותם, ואם חלה הוזלה במקום אחד - יש הכרח לבצע העלאת מחיר במקום אחר.

 

אותו גורם הוסיף: "צריך לשפר את השירות בתאגידים וברשויות, אבל מה שמטריד את האזרח באמת זה בעיות שהיו מאז ומתמיד ודורשות טיפול שורש ותקציבי ענק, כמו פתרון בעיות הצריכה המשותפת, ובעיות נוספות שחיוך ונחמדות במרכז השירות לא יספיקו כדי לפתור אותן.

 

"המערכת היתה רקובה ועל התאגידים הוטל לשפר ולתקן תחלואים של עשרות שנים בזמן קצר מאד. הרבה נעשה, אך יש עוד הרבה מה לעשות והמהלך הזה לא דווקא יפתור את הבעיה - אם חלק מהכסף יופנה שוב לדברים שהם לא מים וביוב".

 

מרשות המים, האחראית על ניהול, תפעול ופיתוח משק המים בישראל וכן מפקחת על צרכני ומפיקי המים, נמסר כי הם לא ראו את ההסכם, ועל כן לא יוכלו להגיב עליו.

 

מהאוצר נמסר: "בימים האחרונים חלה התקדמות במגעים בין המדינה לשלטון המקומי בענין תאגידי המים והביוב, ועל כך משרד האוצר מברך. אולם, סיכום סופי טרם הושג. הודעת השלטון המקומי מהיום אינה משקפת במלואה את ההסכמות המסתמנות, אשר עתידות להבטיח את ניהול משק המים על ידי התאגידים תחת פיקוח יעיל של הממשלה והבטחת שירות טוב לאזרח".


פורסם לראשונה 05/06/2011 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"השירות ישתפר פלאים". שלמה בוחבוט
צילום: ירון ברנר
צילום: Index open
מה עם תשלום המע"מ?
צילום: Index open
מומלצים