שתף קטע נבחר

 

ליגת לוטו: הולכים קדימה או אחורה?

מנהלת הליגה תקיים ישיבה קריטית בנוגע לעתיד הכדורסל המקומי, כשעל השולחן יעמדו סוגיות כגון החוק הרוסי, מספר הזרים, מבנה הליגה והפיינל פור. ניצן חנוכי: "ביטול החוק יחזק את הישראלים הבכירים, אבל לא את הכדורסל". חיים אוחיון: "חשוב שתהיה תחרות, הפיינל פור צריך להישאר"

פיינל פור ליגת לוטו לעונת 2010/11 היה נוצץ, וכלל הפעם הנפת צלחת על ידי מכבי תל אביב, אבל עונת הכדורסל האחרונה בישראל הסתיימה בקול ענות חלושה, שלא לומר בלחישה. המתכון הישן והידוע כלל אלופה נצחית, ועוד שתיים-שלוש קבוצות שמנסות לזנב בה. הנותרות רק קיוו לסיים את העונה בשלום, כשהצ'קים והחובות שולמו בזמן והקבוצה עדיין נמצאת בליגה הנכונה.

  

 

עם כל הביקורות השונות, יו"ר מנהלת הליגה, אבנר קופל, עשה מבחינתו את הצעד הנכון. חשוב לזכור כי את מעט תשומת הלב שעוד קיבלה הליגה השנה ובעונות האחרונות מאוהדי כדורסל שאינם משוגעים לדבר, הגיעה כמעט אך ורק בגלל אותו פיינל פור שנוי במחלוקת. עם זאת, גם קופל יודע שלליגה דרוש טיפול שורש עמוק יותר מאשר שינוי שיטה קוסמטי, כשאחד מהצעדים שכבר נעשו הוא החלת החוק הרוסי מלפני כמה עונות.


שחקני מכבי ת"א והצלחת. האלופה החדשה-ישנה חזרה העונה (אלי אלגרט)

 

בפגרה הפעיל (ומפעיל) קופל את מלוא כובד משקלו כדי למשוך לליגה המקומית כמה שיותר קבוצות עם פוטנציאל של קהל רב ויציבות מערכתית. הוא ערך פגישות עם ג'ף רוזן, בעלי מכבי חיפה, שפזל לעבר מחוזות אחרים (ואף עם יונה יהב, ראש עיריית חיפה) עד שרוזן נאות להישאר בכרמל. הוא גם דאג (ודואג) ללטף לאגו של אנשי הפועל תל אביב, במטרה לגרום להם למחול על כבודם ולהצביע בעד עליה לליגה הבכירה בדרך הטופסולוגית, לאחר שכשלו בדרך הספורטיבית.

 

בנוסף, קופל גם לא פחד להפשיל שרוולים ולהכריז בריש גלי שהתלונות והאיומים של אנשי מכבי ת"א במטרה לבטל את הפיינל פור לא מקובלים עליו. אם זה לא מספיק, בניגוד גמור לציפיות ולתחושת הבטן של האנשים בצהוב, הוא גם סחף אחריו לא מעט מנהלי קבוצות ושחקנים שצידדו בשיטת הפיינל פור, לפחות עד שיגיע השינוי שיוביל לליגה ספורטיבית יותר.


אבנר קופל. מבחינתו, הפיינל פור הוא הצעד הנכון (צילום: דרור עינב)

 

מחר (ב') תתקיים ישיבת מנהלת הליגה, שכוללת גם את ראשי הקבוצות השונות. אם לא יצוצו הפתעות של הרגע האחרון, מספר החלטות שיעברו בה צפויות לשנות (שוב) את מבנה הליגה כפי שהכרנו אותה עד כה, כשהפעם נדמה כי מדובר בשינויים גדולים יותר.

 

ביטול החוק הרוסי וליגה לבעלי אמצעים בלבד?

בראש ובראשונה עשוי להתבטל החוק הרוסי, שמחייב שיתוף של שני שחקנים ישראלים בכל רגע נתון על המגרש. במקומו יירשמו בטופס המשחק רק ארבעה זרים שיוכלו לשחק ללא הגבלה, והקבוצות יורשו להחתים עד שמונה זרים.


אוהדי הפועל ת"א. יעלו ליגה דרך הטופס? (צילום: אורן אהרוני)

 

גם מבנה הליגה צפוי להשתנות ולצייר אותה כליגה מקצוענית לבעלי אמצעים (וקהל) בלבד: 12 קבוצות ייכללו בה החל מהעונה הבאה, כשהיורדת, אם תשכיל להוכיח כי היא יציבה כלכלית וארגונית, תוכל להישאר בליגה לעונה נוספת. בתמורה תשאיר הקבוצה על השולחן אחוז מסוים של כסף, שיבוא על חשבון הכספים שמעבירה המנהלת לקבוצות במהלך העונה. 

 

העניין יעבוד גם בצורה ההפוכה: קבוצה שתציג משנה כלכלית סדורה ותקציב ראוי, תוכל להציע את השתתפותה בליגה הבכירה בנוסף לזו שזכתה באליפות בתום עונת הליגה הלאומית (כנ"ל מבחינה כספית). המטרה, שלא במוצהר כמובן, היא לאפשר חוקית את העלייה של הפועל ת"א, ולכונן את ההשארה של עירוני אשקלון, בעלת הקהל הרב.


חיים אוחיון. "מוזר שישראלים תומכים בביטול החק הרוסי" (חגי אהרון)

 

האם מדובר בצעדים חיוניים לליגה הגוועת? מה יקרה לשחקן הישראלי בשורה התחתונה? איך, והאם תסכים מכבי ת"א לסידורים החדשים, והאם יש לה ברירה? רק הזמן יגיד. יו"ר גלבוע/גליל, חיים אוחיון, נודע כאחד מהמצדדים הגדולים בשיטת הפיינל פור. לשיטתו, ביטול החוק הרוסי צריך להדאיג את ארגון השחקנים, שצפוי לתמוך בו ביום שני.

 

"לקבוצות יש מה להפסיד"

"הישראלים מעדיפים ארבעה זרים וזה מוזר. חשבתי שזה יהיה אחרת", אמר אוחיון ל-ynet. "אני לא רואה הבדל גדול בין שלושה לארבעה זרים. עם החוק הרוסי למדו לחיות כשהוא יצא. מי שראה אותנו השנה שם לב שלא מעט פעמים היינו על המגרש עם יותר משני ישראלים".


ניצן חנוכי. חייב את הפריצה לחוק הרוסי (צילום: עוז מועלם)

 

"הבעיה היא יותר גדולה" הוסיף אוחיון. "כשהישראלים לא משחקים, הם לא באים לידי מבחן, לא מקבלים ניסיון ואנחנו נמצאים עם אותם שחקנים. נתנו ליוגב (אוחיון, א.פ) וליאו אליהו לשחק בגיל 17. היום קבוצות כבר לא עושות את זה. יש להן יותר מדי מה להפסיד. תראה את ירושלים לדוגמה, היא לא נתנה לעמית שמחון לשחק, והוא שחקן שיכל לעשות את הקפיצה".

 

ניצן חנוכי, השחקן המשתפר של העונה, לאחר שנדמה היה דווקא שהוא הולך לכיוון של קריירה אפרורית, הוא דוגמה להצלחת החוק הרוסי. חנוכי, לא במפתיע, בעד השארתו של החוק הרוסי. "יש 80 דקות בטוחות מול 40 במצב החדש, אם זה יקרה. השאר תלוי בחסדי המאמן", אמר הגארד. "מ-40 דקות בעמדה אחת לא ייצא הרבה. יש הרבה שחקנים, כמוני, שהחוק הזה מאוד עזר להם. אצלנו גם איגור נסטרנקו ואייל שולמן שיחקו לא מעט דקות והוכיחו עצמם".


שחקני עירוני אשקלון במשחק הירידה. אולי יישארו בליגה? (רועי עידן)

 

- מדוע לדעתך חלק מהשחקנים הישראלים בעד ביטול החוק הרוסי?

"זה יכול לחזק את הישראלים הבכירים יותר, אבל לא את הכדורסל הישראלי. אם החוק הזה יעבור ויהיו רק ארבעה זרים בטופס המשחק, אז כבר עדיף ארבעה זרים וזהו, ולא שיוסיפו לנו עד שמונה חתומים".

 

"שם המשחק הוא כסף"

בניגוד אליו, דווקא אבי נמרודי, יו"ר עירוני אשקלון, שקבוצתו כמעט והצליחה להישאר בליגה רק בגלל הישראלים שלה, מצדד במהלך. "המציאות תוכיח שהשחקן הישראלי ישחק יותר מ-80 דקות", אמר נמרודי. "ארבעת הזרים לא ישחקו 40 דקות כל אחד, תבחן אותי לאורך זמן - יהיו יותר דקות לישראלים כי המחליפים יהיו רק ישראלים".


הפועל עפולה. קבוצה עם קהל, שמחפשת גב כלכלי יציב (צילום: חגי אהרון)

 

נמרודי גם התייחס להקפאת הירידות בצורה מעוררת מחשבה. "עם כל הכבוד לרצון הספורטיבי של חברי עמותת הפועל ת"א, ועם כל הכבוד לשאיפות של אוהדי הכדורסל בארץ לעליות ליגה מכובדות ומלחמות הוגנות על הפרקט נגד הירידה, שם המשחק הוא כסף, לא היסטוריה או הילה ספורטיבית", אמר נמרודי.

 

"המציאות טפחה על פניהם של לא מעט אנשים", הוסיף יו"ר אשקלון. "אף קבוצה שסיימה ראשונה בליגה הלאומית לא עלתה, ועפולה, רמת גן ונהריה לא הצליחו להעמיד תקציב וירדו ליגה. עפולה נשארה בליגה בעונה שעברה, אבל לא הצליחה להעמיד תקציב וירדה".

 

אם נחזור לחוק הרוסי שעלול להתבטל, הרי שמצב בו קבוצות לא יוכלו לרשום יותר משמונה זרים

צפוי לפגוע בראש ובראשונה במכבי ת"א (ובמידה מסוימת גם בהפועל ירושלים), כשהצהובים צפויים לשחק בשלוש מסגרות שונות (ליגת לוטו, יורוליג והליגה האדריאטית). גורמים בכירים במספר קבוצות בליגה טענו בעילום שם כי אם מכבי תתמוך מחר במהלך הזה, אז תינתן לה תשורה בדמות ביטול הפיינל פור והחזרה לסדרות עוד עונתיים ככל הנראה.

 

"כמו שלנו יש אחריות שמכבי לא תצא חסרה בהתמודדות האירופיות שלה ולא ניצור לה מגבלות, ככה הם צריכים לראות את חשיבות התחרותיות בליגה המקומית עם שאר הקבוצות", הוסיף אוחיון. "למעשה, מכבי היא זו שצריכה לקחת אחריות ולהוביל את הליגה עם מרכיבים של תחרותיות. היא לא צריכה לעשות קרב מאסף ולבכות שאכלו לי ושתו לי. מה שחשוב זה שתהיה תחרות, והפיינל פור מביא לכך".  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבנר קופל
צילום: אלי אלגרט
מומלצים