פעם שנייה: ניתוח לב בארץ יציל את האג'י מזנזיבר
האג'י חמיס הגיע לישראל מזנזיבר לפני שמונה שנים כדי לעבור ניתוח לב חיוני בבית החולים וולפסון. כעת, כשהוא נשוי ואב בן 23, הובא בשנית לניתוח נוסף. כל זה קורה בזכות עמותת "הצל לבו של ילד", שהצילה את חייהם של יותר מ-2,600 ילדים עד כה
זאת הפעם השנייה שהאג'י חמיס, בן 23 מזנזיבר, מבקר בישראל: כשהיה בן 15 הוא הגיע לכאן לראשונה כדי לעבור ניתוח לב מציל חיים בבית החולים וולפסון, בזכות העמותה "הצל לבו של ילד". הוא גר אז עם הוריו ועוד שישה אחים בבית קטן בעיירה מונדולי, בקושי הצליח ללכת והתקשה מאוד לנשום.
אחרי הניתוח הצליח האג'י שוב לרוץ, לשחק ולחיות כמו כל ילד בריא בגילו, אך כעת הוא הובא לארץ בשנית, עם עוד ארבעה ילדים מזנזיבר הזקוקים לניתוחי לב דחופים, כדי שיעבור גם הוא ניתוח נוסף.
דברים רבים השתנו בחייו של האג'י מאז שהיה בישראל בשנת 2003: הוא סיים את בית הספר התיכון והחל לעבוד כשוטר. הוא התחתן ועבר לגור עם אשתו בעיר בונג'י, שם הם מגדלים את בנם בן השנתיים. כששואלים את האג'י מה הדבר שהוא הכי אוהב לעשות, הוא עונה "לשחק עם הילד שלי ולעשות ספורט", שני דברים שבעבר לא האמין שיוכל לעשות.
על פניו האג'י מרגיש טוב ואפילו מתבדח על כך שהוא לא מבין למה הביאו אותו לפה שוב, אבל רופאי העמותה שבדקו אותו בנסיעת המשלחת האחרונה הכריעו - ניתוח שני הכרחי להצלת חייו.
האג'י אמר ל-ynet כי הוא שמח מאוד לבוא לפה בפעם השנייה, ומחכה לשוב למשפחתו בזנזיבר ולהמשיך בחייו ובעבודה שעצר כדי לעבור את הניתוח.
"סיפרתי רק להורים ולאשתי על ישראל", אמר האג'י, כיוון שהיה מעט נבוך ולא ידע מה לומר לאחרים על מצבו.
לילדים האחרים שהגיעו עמו לישראל במסע ארוך ומעייף הוא מספר על הניסיון הקודם שלו ומייעץ להם איך לעבור את התהליך בקלות יותר.
להציל ילדים חולי לב
"הצל לבו של ילד" הוא פרויקט הומניטרי בינלאומי שבסיסו בישראל, הדואג לניתוחי לב מצילי חיים לילדים ממדינות מתפתחות ולמעקב אחר מצבם הרפואי. פעילות העמותה בארץ מרוכזת בוולפסון, שבו מקדישים כ-70 אנשי צוות מזמנם ללא תמורה לפרויקט.
מלבד הניתוחים המתבצעים בארץ, רופאים מהמדינות הללו מגיעים להכשרות ולהשתלמויות בארץ, וצוותים רפואיים מישראל עורכים משלחות כדי לעבוד עם הצוותים המקומיים וליצור שם מרכזי טיפול מיומנים שיוכלו לתפקד בכוחות עצמם.
בכל משלחת בודקים הרופאים גם את מצבם של ילדים שטופלו בעבר, כדוגמת האג'י. ד"ר עקיבא תמיר, מנהל היחידה לקרדיולוגיה של הילד בבית החולים וולפסון והקרדיולוג הראשי של "הצל לבו של ילד", סיפר ל-ynet כי להאג'י מחלה שנגרמת כתוצאה משנית מזיהום של חיידק סטרפטוקוקוס, שאצל אנשים רגישים במיוחד מוביל לדלקת מפרקים שגרונית: "בעולם המערבי המחלה הפכה נדירה מאוד בשל שיפור בתנאי החיים וכניסת האנטיביוטיקה, אבל באפריקה היא עדיין שכיחה".
"המחלה פוגעת במסתמי הלב", הסביר ד"ר תמיר. "האג'י סבל מפגיעה קשה במסתם אחד ופגיעה פחות קשה במסתם נוסף. לפני כשנתיים ראיתי אותו בביקורת בזנזיבר, וראיתי שהניתוח הראשון אמנם עזר להציל את חייו, אבל המחלה המשיכה להתקדם והפגיעה במסתם השני החריפה. גם המסתם הראשון נפגע בשל כך ונזקק לתיקון.
"אנחנו מקווים שהמחלה לא תתקדם יותר לאחר הניתוח הנוכחי, וזה תלוי גם במניעת זיהומים חוזרים ובכך שהאג'י ייטול בצורה מסודרת את הטיפול המתאים לאחר הניתוח. אם לא היינו מטפלים בהאג'י הוא כבר לא היה איתנו בכלל, וזה מעודד ומשמח לדעת שהילדים חוזרים למעגל החיים והחברה ולא נשארים מוגבלים בצורה כלשהי".
אמנם העמותה מתמקדת בניתוחי לב בילדים, אך במסגרת המאמץ להשיב את הילדים לביתם במצב הכי טוב שאפשר, מתבצעים לעתים ניתוחים נוספים בזמן הזה. לאחרונה, למשל, תוקנה גם שפה שסועה אצל ילד קטן מאינדונזיה שעבר כאן ניתוח לב.
יכול לשחק עם הילד. האג'י מזנזיבר (צילום: שילה שלהבת)
מיליון דולר לילדים מאפריקה
מאז שנוסדה העמותה ב-1996 טופלו באמצעותה יותר מ-2,600 ילדים, מתינוקות רכים ועד מתבגרים המגיעים מ-42 מדינות, 50% מהרשות הפלסטינית ומעיראק ו-43% ממדינות אפריקה. השאר מגיעים מסין, אקוודור, רוסיה, ויאטנם ועוד.
היום נמצאים בארץ 30 ילדים מזנזיבר, אנגולה, אתיופיה, גאנה, רומניה, עיראק, אינדונזיה והרשות הפלסטינית. ארבעה רופאים מטנזניה הגיעו כדי להכיר את הצוותים הישראלים, ורופא אחד נמצא לצורך התמחות של שש שנים בכירורגיה.
באוגוסט תצא לראשונה משלחת רפואית לטנזניה, שם ינותחו עשרה ילדים חולי לב. מעט לאחר מכן תצא העמותה בקמפיין שנועד לגייס מיליון דולר - סכום שיציל שיציל את חייהם של עוד מאה ילדים מאפריקה.
במסגרת הקמפיין יטפסו 20 רופאים ומתנדבים מרחבי העולם על הקילמנג'רו, כדי לשאת את המסר של העמותה ולגייס את הסכום הדרוש.
כל כספי העמותה מקורם בתרומות בארץ ובחו"ל. קרנות שונות נרתמו אף הן לעניין, וגם האיחוד האירופי מקצה לכך מימון בפעם השנייה. העמותה אינה נהנית מתמיכה ממשלתית, אך בית החולים וולפסון גובה מחיר נמוך מאוד עבור הניתוחים ובכך נעשית תרומה עקיפה של ישראל.
ד"ר יצחק ברלוביץ, מנהל המרכז רפואי וולפסון, אמר כי "המרכז הרפואי וולפסון גאה להיות שותף לפרויקט אנושי זה. צוות הרופאים, האחיות ובעלי המקצוע האחרים של וולפסון אשר מטפלים בחולים עושים את עבודתם במקצועיות ובמסירות שאין כדוגמתן, ועל כך אני מודה להם מכל הלב. כמו כן, אני מודה לעמותת 'הצל לבו של ילד' שבלעדיה הפרויקט הנפלא הזה היה בלתי אפשרי".
אף על פי שהעמותה מגדירה את פעילותה כטיפול בילדים, פעמים רבות ילדים או נערים העוברים ניתוח לב צריכים לעבור ניתוח נוסף לאחר כמה שנים. כך קורה שמגיעים לישראל בני עשרים או יותר כמו האג'י. "כשאנחנו מתחילים לטפל בילד, הוא שלנו לכל החיים", אומרים רופאי העמותה.
"הארגון שלנו מטפל בילדים", אומר ד"ר תמיר, "והשאלה היא עד כמה אנחנו אחראיים לבעיות הלב שלהם לאורך השנים, מאחר שאנחנו ארגון התנדבותי שמתבסס על תרומות. אנחנו מרגישים שאם התחלנו לטפל במישהו ויש לו שוב בעיה באותו עניין, אנו מחויבים לעזור לו שוב. כיוון שלא מדובר במסות של אנשים ורוב הילדים מבריאים
לגמרי, אנחנו מקווים שנוכל לעזור להם פעם נוספת אם תתעורר בעיה".
ד"ר תמיר חש סיפוק גדול מאוד מהתרומה במסגרת העמותה: "הדרך שלנו לעזור לישראל היא להציג אותה כמו שהיא, מדינה עם כוונות טובות, ואת היכולת שלנו לעזור לפלסטינים וילדים אחרים מהעולם מבלי להיכנס לנושאים פוליטיים. אני מאוד מרוצה מכך שאנחנו יכולים לסייע בדברים שהם אנושיים ולא פוגעים באף אחד".