חדש על הבר
מדי שנה לקראת הקיץ פורצים אל חיינו בסערה שלל מותגי אלכוהול חדשים בארץ. ליבי שפרלינג לגמה ליקרים, וודקות, וויסקי, קוניאק ואפילו משקאות אנרגיה - ובדקה מה מומלץ
סטולי בטעמים
פירוש השם סטוליצ'ניה ברוסית הוא "של עיר הבירה", מה שמרמז על ההיסטוריה המרתקת של הוודקה הוותיקה. גאוות המותג נעוצה בזיקוק רציף וסינון בחול קוורץ ופחם פעיל, מה שמעניק לה את החלקות הכה אופיינית לה.
החברה קושרת לעצמה את מהפכת הוודקה בטעמים בעזרת סיפור חביב: ב-1962 הביאה סטולי לעולם את הוודקה בטעמים, בסיפור קטן שקשור לחבר המפלגה ניקיטה חרושצ'וב. מספרים על חרושצ'וב שאהב טעמים חזקים עם האוכל שלו וחיפש כל הזמן גיוון גם בתחום המשקאות אשר הוגשו לו. וכך, במיוחד למצוותו, ייצרה סטולי לראשונה את טעם הלימונאייה, שהיה עשיר בטעמי לימון והדרים אחרים. כיום סטולי משווקת 12 טעמים שונים, 5 מהם משווקים גם בישראל.
הקיץ נחתו כאן שלושה טעמי פירות חדשים: תפוח גאלה, אוכמניות כחולות ודובדבן פראי. למרות הקונוטציה הראשונית שזורקת לקולקציה של קרטיבים מסתבר שמדובר באחלה קולקציה למבוגרים. הטעמים החדשים יכניסו הרבה עניין וטעם לקוקטיילים, אבל במיוחד מומלצים לשתייה קפואים הישר מהמקפיא ו"נקיים". כמו תמיד אצל החבר'ה הטובים מסטולי מדובר בוודקה שמוסיפים לה רכיבים טבעיים בלבד, לפני תהליך הסינון.
טעמי הפירות קרובים מאוד לדבר האמיתי, נעדרים טעמי לוואי אופייניים לז'אנר. ולמרות שזה הכי פחות חשוב, הבקבוקים יפהפיים והתוויות הקורצות ישדרגו כל דיספליי. התפוח גאלה (אותו תפוח אדום-צהוב, נסיך הבסטות) מצטיין במיוחד, מביא עימו טעמים תפוחיים על-אמת, חמצמץ מתוק ולא מתחנף. אחריו בועט הדובדבן הפראי שישדרג כל מבעבע לבן בכוס פלוט וירכיב קוקטיילים עולצים, כיד הדמיון הטובה עליכם. הוא משופע טעמי דובדבן בר בשלים, שזיף אפוי ואיזו ארומה ונילית. יש גם אוכמניות כחולות, טעם מיוחד וה"קריר" בין השלושה. כזה שמשלב טעמי יער כחולים-סגולים וגם נגיעות של ערער וניחוח אקליפטוס. המרקם שלו בפה חמאתי וקרמי והסיומת קצרה וקרה. מרעננת מאוד. טעם שיעשה נעים למי שאוהב פירות יער בליטוף של תבלינים "קרים". יופי של דרך ללוות את הקיץ הזה. 70 שקלים.
אבסולוט Watkins
אישית, אני אוהבת מאוד את כל טעמי הפירות ששחררו שם בשנים האחרונות, חמוצים-מתוקים כאלה, כתומים באופיים ותמיד מרעננים. הטעמים של אבסולוט מהווים בסיס מצויין לקוקטיילים ומשתדכים באהבה לכל זילוף של מיץ לימון טרי, הרבה קרח ומי סוכר, בקישוט שובב של פלחי פירות תלויים כאילו ברישול על שפת הכוס. אני עדיין לא מבינה איך לא הביאו אלינו את טעם המנגו המופלא שמככב ברבות ממדינות אירופה, אבל ניחא.
נדמה שעכשיו, עם שיגורו של טעם הווטקינס החדש (בינתיים במהדורה מוגבלת ורק בדיוטי פרי) אנחנו הולכים לחוות צ'יפור מחדש. כדי לא להשאיר אתכם במתח, אגלה תיכף ומייד שהטעמים השולטים בבקבוק החדש הם טעמי קפה ושקדים. תמיד מפתיע אותי איך זה שלמרות שסדרת הטעמים נותרת שקופה, וכך גם הווטקינס החדשה – היא נהנית מכזה טעם עשיר. כאן ההפתעה כפולה. הוודקה נשארת צלולה למרות מרקם קרמי ועשיר, חלק ומלא טעמים. את הפה מציפים טעמי קלייה של פולי טריים ומתחת מזדחלת ארומה של שקדים, משהו מרציפני לאללה שמלטף קרמל מלוח ואפילו טיפה צ'ילי חריף.
הבקבוק של האבסולוט החדשה יפהפה ונדיב (תכולה של ליטר) מה שאפשר כר נרחב לאיוריה המרהיבים של ליזלוט ווטקינס, זאת שהעניקה לטעמי הקונדיטוריה שבבקבוק את שמה. ליזלוט זאת היא מאיירת אופנה ואמנית ידועה שאיוריה הופיעו במגזיני אופנה נחשבים ובניו-יורקר. שווה לשים על הבקבוק הזה יד ולהפוך אותו ללהיט מסיבת רווקות מפתיע ומזכרת סגלגלה לכלה. כ-20 דולר.
ליקר Bear Hug
סדרת פרימיום עושה עלייה ארצה ומביאה אלינו ליקרים מתובלים בשיטה של השריה (Infusion) ומיצוי רכיבים טבעיים, טעמים וצבע. עד כה נחתו כאן שלושה טעמים: שוקולד, אספרסו ואוכמניות. נאמנים לטרנד הבריאות שזלג אל כל תחום אחר בחיינו, גם הליקרים הללו עשויים רכיבים טבעיים בלבד, ללא חומרים משמרים. ליקר האוכמניות שטעמתי הוכן מאוכמניות מושרות בוודקה פרימיום איכותית שזוקקה חמש פעמים. מה שמייחד אותה לעומת ליקרים אחרים הוא העובדה שבתום הביקבוק מותירים את הפירות להמשיך ולתת מעצמם בבקבוק (או את פולי הקפה או הקקאו, לפי מה שתשימו עליו יד) כך שהליקר ממשיך לספוג עוד טעמים במשך הזמן וגם הצבע שלו רק הולך ומעמיק. אחלה גימיק ויופי של מתנה לחמותך. 21% אלכוהול. 150 שקלים.
XANTE
ליקר קסנטה יצר קטגוריה שלמה משל עצמו, חדשה כמעט לגמרי. מדובר בליקר אגסים מבוסס קוניאק, יפה תואר וגם טעים להפליא. איך ומה? אגסים מובחרים חובקים קוניאק VSOP משובח ויוצרים שילוב טעמים מתוק, מעודן, אלכוהולי במידה. הסוכרים מותססים בתהליך טבעי, ללא תוספת של חומרים מלאכותיים (טרנד, כבר אמרתי?) ואל קוניאק VSOP משובח מוסיפים פלחי אגסים מלאי טעם. שימו לב כי פה זה מתחיל להיות מעניין וגם רציני. משלב זה, הקסנטה מתבגר משך 4 שנים בחביות עץ אלון מאזור לימוזין שיעניקו לו עומק ענברי, ארומה של וניל ובעיקר צבע משגע. אלמלא המחיר, הכי הייתי הופכת אותו לדז'סטיף הבית. 38% אלכוהול. 260 שקלים.
קוניאק VS Dupuy
תהליך הזיקוק מורכב מ-100% ענבים לבנים מכמה זנים מסורתיים, המוכר שבהם הוא הפרנץ' קולומבר. הענבים מגיעים למזקקה מכרמים באזורים המעולים גרנד שמפיין ופטיט שמפיין. הקוניאק עבר שני זיקוקים מסורתיים, לאחריהם הוא עובר ליישון במרתפי המזקקה, למשך שנים ארוכות בחביות של עץ אלון מיערות לימוזין. בבקבוק הסופי מתקבל בלנד מכמה תזקיקים, הצעיר שבהם עבר יישון של 3 שנים בחביות עץ אלון והמבוגר ביותר עבר יישון של עשר שנים. בטעימה, הצבע ענברי מוזהב, אף של פירות כתומים בשמש, בעיקר משמש מיובש, דבש ורמזים לווניל. בפה מרקם מודגש, נוכחות בולטת לתזקיק הוותיק וסיומת ארוכה ויבשה. מהנה מאוד. כשר ואפילו כשר לפסח הבא. 320 שקלים.
ויסקי Springbank Single Malt
מזקקת ספרינגבאנק הינה השריד האחרון לתעשיית הוויסקי הענפה ששקקה באזור קמפבלטאון שבסקוטלנד. המזקקה הקטנה פועלת מאז שנת 1828, תחת אותה בעלות משפחתית לאורך כל השנים. למרות היותה יצרנית קטנה (בנפח ובכמויות) המזקקה מוערכת מאוד והוויסקי שלה נחשב מוצלח ואיכותי. ולא בכדי. המשפחה משמרת תהליכים מסורתיים ומקפידה על ייצור קפדני, ידני ברובו, תוך פיקוח על כל השלבים, החל מבחירת השעורה ועד לשלב הבקבוק. עוד מקפידים שם להשתמש בשעורה סקוטית בלבד, משתמשים באש גלויה לצורך הזיקוק, תהליך שמוביל להצטברות סוכרים שרופים, קרמל, הרבה טעם, עומק ואופי למוצר הסופי.
באף ארומות מתוקות של חביות השרי, שמתפוגגות לאיטן. בפה קשת רחבה של טעמים עשירים: שוקולד מריר, מרציפן, תאנים עם רמזים לווניל ואגוזי מקדמיה. בכוס צבע זהוב עמוק משגע ועל הלשון מרקם חמאתי, עגול ונוכח מאוד. סיומת ארוכה ואגוזית. הבקבוק הסטנדרטי של ספרינגבאנק הוא חיבור של חביות מיוחדות בנות 6-15 שנים. חלק מהתזקיק עובר שני זיקוקים וחלק עובר שלושה, בדודי זיקוק, ואיננו עובר סינון קר, מה שמשמר טעמים וארומות. התזקיק מיושן בחביות בורבון לשעבר ובחביות שרי. 46% אלכוהול. 340 שקלים.
אייריש קרים Molly's
כמה אני אוהבת לגלות שלפעמים מותג קטן ולא מוכר עדיין, עולה בטעמיו ומרקמיו על המקור המוכר. מולי'ס מרומם את אותן התחושות. מדובר בליקר שמגיע אלינו מאירלנד, בבקבוק כתמתם וחם. עשיר מאוד בטעם קלאסי של אייריש קרים, עם מרקם חמאתי של טופי וניחוחות קרמל מפתים. מרקם רך וקטיפתי. מיוצר משמנת אירית מובחרת בשילוב עם ויסקי אירי מיושן, שוקולד ומי מעיינות איריים. מתוק במידה, חלק מאוד ומומלץ כמתנה לחובבי הז'אנר. תמורה מעולה לכסף. 17% אלכוהול. מחיר: 90 שקלים.
אייריש קאנטרי קרים Maloney's
השם שלו כבר מרמז על איזה טוויסט בעלילה, היינו מוצר שלא יורכב מהבלנד המסורתי של שמנת וויסקי אירי כפי שמקובל באייריש קרים. הקאנטרי קרים מעניין יותר משאר מותגי הז'אנר. הוא מיוצר על בסיס של יין לבן במקום על בסיס ויסקי, מה שמרכך את טעמיו ומוריד את רמת האלכוהול. המרקם נותר קרמי ומפנק בטעמי שוקולד ווניל, סיומת עשירה ורכה. תמורה מצויינת לכסף. 13.9% אלכוהול. מחיר: 65 שקלים.
London Dry Gin – Gin No. 3
ג'ין מס' 3 הוא צעיר ורענן, ומביא משב עדכני אל מדף הג'ינים השמרני. וכמה כיף שכך. במרכזו ערער, שהוא צמח מחטני ומלא ניחוחות (ארומות של אורנים, דמיון חיצוני לברוש דווקא), שגדל גם על הר מירון. ערער הוא הבסיס לכל ג'ין אלא שכאן שילוב של עוד פירות ותבלינים מעניק ארומות ייחודיות על אמת: ערער מאיטליה מעניק ארומות של אורן ולבנדר, קליפות תפוזים מספרד מעניקות לו רעננות פריכה ונקייה וקליפת אשכולית מוסיפה טוויסט הדרי נחוץ. זרעי כוסברה זורקים ארומה לימונית דווקא ופולי הל מוסיפים עומק ותשתית של תבלינים חמים. הג'ין הזה חלק מאוד, עדות לזיקוק בדודי נחושת. טעמיו מרעננים והוא קריר, משחרר הרבה טעמים של מנטה ואקליפטוס. איכותי מאוד. סיומת ארוכה, מרעננת. כיף גדול על קרח או עם טוניק. נסו גם לשדך לו ג'ינג'ר אייל. מחיר: 220 שקלים.
אבסינט La Charlotte
האבסינט הזה מיוצר במזקקה בפוז'רול בצרפת, אשר נוסדה ב-1859. אבסינט לה שארלוט, המכיל 60% אלכוהול, יוצר עוד לפני האיסור על ייצור ומכירת אבסינט בצרפת ומבוסס על מתכון מסורתי של המשפחה. טעמו עשיר מאוד והוא חלק ונעים, על אף אחוזי האלכוהול הגבוהים. אפשר להרגיש בין רכיביו מיצוי של זרעי כוסברה, לענה, אניס וזרעי שומר. כל מרכיב באבסינט, כולל הלענה, מזוקק בנפרד. לאחר מכן, מורכב הבלנד בו מושרית תערובת של עשבים בתזקיק, והם אלו המעניקים למשקה את צבעו הירקרק. אבסינט חלק, מלא טעמים ונוטף ארומות של תבלינים חמים וכוכב אניס. אפשר בצ'ייסר קפוא, אפשר בקוקטיילים והכי טוב על כמה קוביות קרח. מחיר: 149 שקלים.
(צילום: עדלי פרטנרס)
פסטיס קוט ד'אזור
הפסטיס בא לעולם כבר בשנת 1915, עת נאסרו בצרפת ייצור והפצת האבסינט, זה מהאייטם הקודם. יצרני האבסינט המשיכו בשלהם והם ייצרו משקה אניסי שהושמטה ממנו הלענה האסורה. במקומה ועל מנת להדגיש עוד את טעמי האניס, הם הוסיפו לו סוכר, כוכב אניס ומאוחר יותר גם ליקריץ. גם אחוזי האלכוהול הגבוהים הופחתו כדי לעדן את המשקה החדש. ב-1932 הוענק לו שמו כפי שאנו מכירים אותו עד היום, והשאר היסטוריה. הפסטיס הפך לאפריטיף פופולרי ביותר בצרפת, בעיקר בדרום צרפת, מרסיי ואיזור הריביירה.
קוט ד'אזור הינו פסטיס צרפתי כשר, מתוק וארומטי מאוד, סיומת ארוכה וחמאתית של ליקריץ. כדי ליהנות ממנו ביום חם, מומלץ לשתות עם מים קרים ביחס של 1 ל-5 או להוסיף כמה קוביות קרח. 73 שקלים לבקבוק של ליטר.
בירה חיטה של פאבו
מבשלת Pavo ("טווס" בלטינית) נחנכה לפני פחות משנה על ראש גבעת זמרין בזכרון יעקב. היא שוכנת בבית טוסקני יפהפה וסביבה נוף כפרי, שזורק לעיירות באירופה. הברומייסטר ליאור בלמס משקיף על גבעות מוריקות, כרמים וים שבאופק, אז לא פלא שיוצאת לו תחת הידיים בירה כזאת. במקום מרכז מבקרים ושווה לסייר במתקני המבשלה המתקדמים. בפאבו קיימות כרגע 5 בירות. האחרונה שהושקה היא בירת חיטה - Pavo Wheat. בירת אייל מעוננת בסגנון בירות החיטה של בוואריה. שילוב הרמוני בין טעמי החיטה לטעמי השמרים מעניק ארומות וטעמים קייציים של בננה וציפורן. הבירה בעלת גוף, ראש קצף יפה וסיומת פירותית קלה ומהנה מאוד. 4.6% אלכוהול. מחיר: 16 שקלים.
יקב קסטרה רוברה, ויה דיאגונוליס 2007
יקב טליש מבולגריה, אשר בבעלותו יקב קסטרה רוברה, ממוקם במחוז הדרומי סקאר הסקובו בבולגריה. יינות היקב, אשר שיווקם בישראל החל לאחרונה, מיוצרים ממגוון זנים, תחת ייעוצו המקצועי של היינן האגדי מבורדו, מישל רולאן. ויה דיאגונוליס 2007 – שם היין מקורו בדרך האלכסונית שחיברה בין רומא לאיסטנבול בתקופה הביזנטית. בלנד אלגנטי של הזנים קברנה, מרלו, רובין (ענב שהוא הכלאה בין הסירה לנביולו המוכרים) ומברוד (Mavrud) – ענב יין קטן מאוד, כמעט צמוק, שמתאפיין בהבשלה מאוחרת, טעם מתובלן מאוד, כמעט ספייסי, ותרומה משמעותית להתיישנות היין, נפוץ מאוד בדרום בולגריה. באף דובדבנים שחורים, ריבת אוכמניות ופאי שזיפים. בפה פירות שחורים, גוף בינוני, רך ועגול מאוד, מתובלן. שורה של תבלינים חמים נוכחת בו אבל גם רעננות פירותית ששורה מעל לכל הפלטה. הסיומת בינונית ומהנה. ילווה יופי את ימי הקיץ החמים לצד בשרים צלויים, גבינות מתובלות ועופות צלויים. 99 שקלים.
גלנפידיך - סינגל מאלט Snow Phoenix
בינואר 2010, אחרי שבועות של שלג כבד וטמפרטורות נמוכות בעליל, שלג בגובה של מטר וחצי כיסה את הגגות של מזקקת גלנפידיך. עקב המשקל הרב שהצטבר על הגגות, התמוטטו חלק מהגגות והותירו חביות ויסקי בנות עשרות שנים כשהן חשופות לחסדי שמיים. במזקקה לא אמרו נואש, אלא החליטו להגביה עוף ולהפיק מהאסון סינגל מאלט משגע, שימתיק את הגלולה המרה.
סנואו פיניקס נוצר ע"י "חיתון" חביות של ויסקי לא מסונן ובחוזק חבית, בגילאים וסיומות שונות, כולל כאלו שהתיישנו בחביות אלון אמריקאי או אולורוסו שרי. התוצאה היא סינגל מאלט בצבע זהב ובגוונים של נחושת ענברית רכה. מאפיינים אותו טעמי תפוחים צלויים, דבש ווניל, המלווים בניחוח סוכר שרוף, קפה ועץ מעושן.
45 בקבוקים בלבד יוצעו למכירה בישראל. הללו יימכרו במכירה פומבית החל מ-600 שקלים, באתר הבית של חב' הכרם במהלך חודש יוני. בכרם מבטיחים לחלק את 45 הבקבוקים שיימכרו לרוכשים במסיבת קוקטייל חגיגית באירוח שגריר בריטניה, שתכלול גם טעימה רחבה ממגוון גלנפידיך. שווה. מחיר: החל מ-600 שקלים.
BLU בטעמים חדשים
ולטובת קוראינו הצעירים, סטודנטים, נהגים ושאר ברנשים – משקה האנרגיה BLU משיק לקראת הקיץ הקרוב שלל טעמים חדשים, ביניהם למון-ליים, אוכמניות, פסיפלורה, ו-BLU-DAY, שמזכיר יותר מכל קרטיב ענבים. כרגיל, המשקאות עמוסים בסוכר, אבל נהנים מטעם מרענן, מתוק מאוד ואכן, מעוררים. יהיה מי שיעדיף לערבב עם וודקה ומשקאות אלכוהוליים אחרים ואז הוא יקבל את הטעמים החזקים שמוצעים כעת. מחיר: 8 שקלים.