שתף קטע נבחר
 

המדינה תגיש כתב אישום נגד יבואני התאילנדים

חברת אינטרמן חשודה שגבתה מעובדים זרים בחקלאות עמלות של אלפי דולרים מעל למותר. היחידה לפשיעה כלכלית חקרה את הפרשה, שנחשפה לראשונה ב-ynet, והפרקליטות שלחה לחשודים מכתבי שימוע לקראת הגשת כתב אישום

המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה שלחה מכתבי שימוע לקראת הגשת כתב אישום לחשודים המרכזיים בפרשת "מלך סיאם". המכתבים נשלחו לאיש העסקים איגור קנופוב, בעליה של חברת אינטרמן, החברה המובילה בישראל ב"ייבוא" עובדים זרים לענף החקלאות, ואחד העובדים בחברה - החשודים בגביית אלפי דולרים שלא כדין מפועלים תאילנדים. 

 

 

הפרשה - שנשחפה לראשונה ב-ynet - החלה כאשר ארגון "קו לעובד" וארגונים נוספים התלונו נגד אינטרמן בתמ"ת בטענה שהיא גובה מהעובדים אלפי דולרים יותר מהמותר. התמ"ת העביר את המידע לרשות ההגירה, למשטרה ולרשות המסים. רשות ההגירה סגרה את משרדיה של אינטרמן באוגוסט שעבר. מאוחר יותר נפתחה גם חקירה של רשות המסים בפרשה, שהובילה למעצרו של קנופוב, בחשד שהעלים הכנסות והלבין את ההון שרשם מפעילותו הבלתי חוקית. 

 

החוק מתיר לחברות העוסקות ב"ייבוא" זרים לישראל לגבות מכל עובד סכום של 3,400 שקל, אך אינטרמן גבתה לפי החשד מאלפי עובדים תאילנדים שהגיעו לישראל בשנים האחרונות סכומים שהגיעו לכ- 10,000 דולר ויותר. הכסף התחלק, לפי החשד, בין חברות כוח האדם התאילנדיות לבין אינטרמן וקנופוב.

 

הרשויות חושדות כי המעורבים בפרשה הסתירו את הכספים הללו, שחלקם הועברו לידיהם במזומן ללא שדווחו וחלקם הועברו ישירות לחשבונות בנק שונים של קנופוב בחו"ל.

 

בתיק נחקרו עשרות עובדים תאילנדים ומעסיקים ישראלים. לפי החשד, גביית אלפי הדולרים מהעובדים נעשתה תוך ניצול מצוקתם, חוסר ניסיונם, רצונם להגיע ארצה לעבוד והיעדר היכרותם את החוקים הרלוונטיים, כאשר רבים מהם נאלצים לקחת הלוואות ארוכות שנים כדי לעמוד בהחזר החוב וכן למשכן נכסים של משפחותיהם.

 

את החקירה הובילו חוקרי זרוע "סער" של היחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית של משטרת ישראל, בשיתוף חוקרי פקיד שומה חקירות ירושלים והדרום של רשות המסים ובליווי אנשי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה. התיק מטופל בפרקליטות המדינה ע"י עורכי הדין תמר רוסמן, ערן זלר ויוסי אלון.

 

קנופוב: "רודפים אותי בגלל תלונות של אדם מושחת"

קנופוב אמר בראיון ל-ynet לפני מעצרו: "אנחנו אנשים שומרי חוק. בארגון 'קו לעובד' משקרים וכל מה שהם עשו לא יועיל לעובדים אלא יפגע בהם. אני מקבל מכל עובד 3,000 שקלים בלבד ולא שקל אחד יותר, וזה בהחלט מספיק לי. שאר הכסף משולם בתאילנד למאכערים תאילנדים. אני יודע שזה מכוער אבל אני לא יכול לשנות את העולם. אין לי שליטה על הגבייה הזאת והעובדה שהחברה שלי תיסגר לא תמנע אותה - להיפך, אנשים ששילמו מראש עלולים בכלל לא להגיע לארץ".

  

"רשות ההגירה רודפת אותי בגלל תלונות של אדם מושחת שניסה לסחוט ממני כסף ושהוגשה נגדו תלונה למשטרה", טען קנופוב, "הרשות ביססה את כל הטענות שלה נגדנו על עדויות של 3 מתוך 4,000 עובדים שטיפלנו בהם".

 

קנופוב: "התוצאה של סגירת החברה תהיה ש-24 העובדים שלנו בעפולה ובאשקלון ילכו הביתה בלא חלופה, ו-24 משפחות בפריפריה ייפגעו. גם כיום, חברות שמתחרות בנו מתחמקות מאחריות ולא לוקחות על עצמן את הטיפול בהמון עובדים שמופנים אלינו מהקונסוליה התאילנדית, כך שאני לא מאמין שהם יוכלו לטפל באלפי עובדים שמחכים שנביא אותם לארץ".

 

אינטרמן נחשבה לחברה הגדולה בישראל ל"יבוא" זרים לענף החקלאות. בענף החקלאות מעריכים כי החברה "ייבאה" עשרות אחוזים מאלפי העובדים הזרים המגיעים כל שנה כדי לעבוד בחקלאות, רובם מתאילנד. ההערכה היא שעקב שלילת רשיונה, יחולקו אשרות יבוא העובדים הזרים של אינטרמן בין חברות אחרות, ואילו העובדים שכבר הביאה לארץ יעברו לאחריות של מעסיקיהם ושל רשות ההגירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ו קוט
צילום אילוסטרציה
צילום: ג'ו קוט
מומלצים