הקרב על זכות השיבה (של תגמול המילואים)
התגמול שהיה מיועד לאסף עבור 17 ימי שירות המילואים שעשה, הועבר בטעות לחשבונו של בן מיעוטים בבנק ערבי ישראלי בכפר יסיף. אסף גילה בדרך הקשה שלתקן טעות כזו הרבה יותר קשה מאשר לעבור שבועיים של אימון מפרך בצאלים
רק לפני כשבועיים ציינו בישראל את יום ההוקרה לחיילי המילואים. חברי הכנסת וראשי המשק הפליגו בשבחים ובאמירות על צורך לחזק את מעמדם של הנושאים בעול. אולם מסתבר כי קבלת תגמול על שירות מילואים יכולה להיות משימה קשה במיוחד כשהיא נתקלת בשילוב קטלני של חלמאות ובירוקרטיה.
אסף הוא סטודנט חרוץ. למרות עיסוקיו האזרחיים, בכל עת שבה הוא נקרא אל הדגל, הוא מתייצב ללא היסוס לשירות מילואים. במהלך שנת 2010 הוא ביצע 17 ימי מילואים לפיכך הוא זכאי למענק המכונה "תגמול נוסף" על סך 2,508 שקל, תגמול המוקיר ולו במעט את תרומתם של חיילי המילואים ליכולתנו לנהל כאן את שגרת יומינו בבטחה. על פי הנוהל, את הכסף הזה מעבירה רשות המסים ישירות לחשבונו של החייל בהתאם לרשימות הנמסרות לה על ידי צה"ל.
איך זה קרה? ובכן בצה"ל טוענים כי לטופס עדכון הפרטים האישיים של החייל הוכנסו בטעות פרטי חשבון שגויים. אולם את האשמה מטילים על אסף מכיוון שלא עיין בטופס לפני שחתם עליו, כך שהפרטים לא שונו.
אסף פנה לבנק דיסקונט וביקש מהם כי יפנו לבנק ערבי ישראלי וידרשו עבורו את הכסף כך שיגיע לחשבונו בבנק. לטענת הבנק הוא פנה ל"ערבי ישראלי" אך זה סירב להעביר את הכסף.
בבנק ערבי ישראלי, שבבעלות בנק לאומי, מכחישים כי נעשתה פניה כזו, ובכל מקרה מדגישים שם כי לא ניתן למשוך כספים מחשבונו של לקוח ללא רשותו, גם אם אלו הגיעו לשם בטעות.
"מכתב ההמלצה" לא עזר
בצה"ל התנצלו בפני אסף על התקלה אך טענו כי אין בסמכותם לדרוש מהבנק את הכספים בחזרה שכן כסף שניתן בחותמת האוצר אין להשיב והפנו אותו לרשות המסים, אך גם שם לא קיבל מענה.
בצה"ל החליטו בכל זאת לבוא לקראת אסף וציידו אותו ב"מכתב המלצה", בו יוכל חייל המילואים או מי מטעמו, לעשות שימוש כשינסה לשכנע את בנק ערבי ישראלי להחזיר את הכסף. אולם באופן לא מפתיע, מכתב ההמלצה לא ממש עזר. בצה"ל גם לא טרחו לפנות באופן ישיר לרשות המסים על מנת לנסות ולפתור את הבעיה.
יש לציין כי בעקבות פנייתנו הן לאגף תשלומים בצה"ל והן לרשות המסים במשרד האוצר, החלו חילופי האשמות הדדיים בין השניים. בצה"ל טענו כי הכסף מגיע בכלל מהאוצר ולכן הוא הכתובת ועל החייל לפנות אליהם. ברשות המסים טענו כי הכסף המועבר אליהם מגיע מתקציב הצבא, והם משמשים רק צינור להעברת הכסף ולכן הכתובת היא מדור תשלומים.
אסף המשרת במילואים שוב, בימים אלו, כבר כמעט התייאש. "התקשרתי לבנקים, למג״ד שלי דיברתי עם מדור תשלומים, כולם אומרים שאין מה לעשות", הוא מספר ל ynet בשיחה מצאלים. "אני משלם שכר דירה ויש לי הרבה הוצאות, לכן אני זקוק לכסף הזה. אני מתנדב וזה מה שאני מקבל".
מרשות המסים נמסר בתגובה: רשות המסים, לצורך תשלום המענק, מעניקה "שירותי בנקאות" לצבא ותו לא. הרשות אינה אחראית כלל לקביעת הזכאות, מהו הסכום ולאיזה חשבון בנק יופקד המענק. אנו מקבלים מהצבא קובץ למחשבי שע"ם ומשלמים לפי פרטי הקובץ, לאחר בדיקה לוגית טכנית בלבד.
כבר בתחילת המהלך (בשנת 2008 כשהתחלנו לשלם את המענקים) הובהר באופן חד משמעי שכל האחריות הינה של הצבא וכך גם כל תלונות החיילים, בכלל זה לגבי חשבון שגוי, יופנו אליו.
דובר צה"ל מסר בתגובה: כמו כל חייל מילואים, אסף זכאי לקבלת תגמול עבור שירותו. כאשר התייצב לשירות מילואים והתבקש לאשר את פרטי החשבון, חתם על פרטים שגויים. לחייל הוסבר ע"י גורמים באכ"א כי על מנת להסדיר את העניין, עליו לשלוח את המכתב שניתן לו ע"י צה"ל לבנק אליו הועבר התשלום והם יפעלו להחזרת כספו. החייל טרם ביצע פעולה זו ולכן לא הועבר אליו הסכום חזרה לחשבונו.
לפי סיכום שקיים עם רשות המיסים, כאשר מתברר לצה"ל כי בוצע תשלום תגמול מילואים לטובת חשבון בנק שגוי, צה"ל מפיק מכתב המאשר טעות זאת ומסמך זה הופק וניתן לחייל תוך שלושה ימים מרגע פנייתו.
חשוב להדגיש כי העברת הכסף אינה מתבצעת ע"י צה"ל, אלא ע"י רשות המיסים, והיא גם זו שאחראית על העברת הסכום לחשבון הבנק. מתן האינפורמציה בלבד נעשה על ידי מוקד מופ"ת באכ"א.