חתונה לבנה: יש מצב לקייטרינג חלבי?
לכבוד השבועות, בדקנו מה השיקולים לבחירת תפריט חלבי בחתונות. חלק מהסיבות: גבינות וסלמון נתפסים כמקוריים יותר, ויוצרים תחושה של אוכל בריא. מה שבטוח, עברנו כברת דרך מההתלבטות בין רבע עוף לבורקס
זוג שמקפיד על חתונה כשרה, צריך להחליט במוקדם או מאוחר בסוגיית האוכל המכריעה: פרט לדיון על בופה מול הגשה לשולחנות (וגם שם העסק מסתבך בין סוגי הגשות שונים), צריך להחליט על תפריט חלבי, או בשרי.
מדובר בהתלבטות מימים ימימה, שעשויה לעורר לחצים לא מעטים לגבי איזה תפריט ייתפס כאיכותי וטעים יותר עבור האורחים. פעם המצב נראה פשוט יחסית, אם מסתמכים על המערכון של ריבקה מיכאלי ויוסי בנאי המנוח, בו שיפוט טיב המנה בחתונה נע סביב השאלה האם יגישו רבע עוף או בורקס.
אם חנוך לוין ז"ל היה כותב את המערכון כיום, הוא היה צריך להתעסק עם מבחר גדול הרבה יותר של מנות בשלל טעמים, רטבים ושמות. ובתוך שלל האופציות, מתברר שחלה מגמת שינוי בבחירה של ציבור המתחתנים והמתחתנות הישראלי. אט אט עברנו ממצב של קרניבורים, להעדפת המוצרים שהפרה עצמה מנפיקה, על פני הבשר שלה. לפעמים הבחירה בתפריט חלבי מאפשרת לא פחות אפשרויות ומגוון מזה של תפריט בשרי, אם לא יותר.
פעם הבחירה היתה פשוטה. רבקה מיכאלי ויוסי בנאי במערכון החתונה.
"במה שפעם היה טאבו של ארוחה בשרית, גילו היום שאפשר לשבוע מאוכל חלבי והוא מעניין לא פחות מהאוכל הבשרי", אומר בועז כאלף, השף החלבי של קייטרינג תמרים, שנתקל בבקשות לתפריט חלבי בכל ימות השנה, ולא רק בשבועות.
לדבריו, מדובר ברצון להגיש תפריט ייחודי, ולא בשיקול כספי: "גבינות נוטות להיות יותר יקרות מבשר, זה שינוי מגמה. אנשים כל הזמן מחפשים להתחדש ומחפשים את השונה – כל אחד רוצה להיות מיוחד ולהתבדל, ויש בזה גם טרנד של בריאות. הגבינות אמנם שמנות, אבל כל הסלטים שמסביב מצטיירים כמשהו יותר בריאותי".
אפשר לאכול בריא בחתונה, אבל שומן מוסיף לטעם
למרות החיבה לגבינה, היא לא מצליחה לרוב לתפוס את מקום הבשר כמנה העיקרית. בשביל זה, יש דגים, סלמון או מושט לרוב, שמחליפים את פיסת בשר הבקר או הפרגית. בגזרת התוספות למנות העיקריות השינוי הוא בעיקר באפשרות לשחק עם רטבים שונים המורכבים מגבינות ושמנת.
שוקולד איכותי טעים גם פרווה וגם כחלבי. (צילומים: באדיבות קייטרינג תמרים)
שאלת השאלות, היא עד כמה התפריט החלבי משפר את טעמם של הקינוחים. יש משהו במילה פרווה שמעורר חרדה קלה בכל הנוגע למתוקים, מחשש שהטעם יהיה תפל בלי שימוש במוצרי חלב.
למי שמעדיף תפריט בשרי אין ברירה אחרת, ובועז מעביר מסר מרגיע: "אפשר להשיג קינוחי פרווה באיכות טובה כמו זו של החלביים. למשל, שוקולד טוב בנוי מאחוזי מוצקי קקאו גבוהים, ולא משנה אם הוא חלבי או פרווה, אפשר להרגיש שהוא איכותי".
לפעמים, השמנת כן קובעת: פחזניות עם שמנת חלבית.
המקום בו ההבדל בין קינוח חלבי לפרווה מורגש הוא בקינוחים שהשמנת מהווה בהם מרכיב עיקרי, כדוגמת הפחזניות, שנחשבות ללהיט מבוקש באופן קבוע כבר כמה שנים: "זה מוצר שנחטף, ואפשר גם פרווה, אבל עם שמנת מתוקה זה הרבה יותר טוב", ובועז מבהיר לשומרי המשקל שבינינו "כשאני מדבר על שמנת זו שמנת אמיתית, כמה שיותר אחוזי שומן, יותר טעים".
ומה עושים עם מי שרוצה לאכול בריא גם בחתונה?
"כמעט תמיד יש סלסילות של פירות, למרות שלמי ששומר על הגזרה גם פירות הם לא בהכרח אלטרנטיבה לדיאטה, כי יש בהם הרבה סוכר. למי שרוצה תפריט עם דגש על ערך קלורי, זה אפשרי - משתמשים ברטבים דיאטטיים ובתחליפי שמנת נטולי כולסטרול, אבל צריך לקחת בחשבון שהאוכל טעים יותר כשהוא עשיר בשומן, אין מה לעשות, אין תחליף לחמאה".
ולגבי תפריט מועדף לקיץ, בועז מסביר שהטמפרטורה לא בהכרח משחקת תפקיד בבחירה: "המנות החלביות מתפרקות יותר מהר בגוף מאשר הבשריות, אבל יש קהל שיגיד שלא יהיה מסוגל בלי בשר, ויש קהל שירצה חומוס וטחינה גם במנות החלביות". אחרי הכל, כמו כל בחירה שתעשו, גם במקרה הזה במיוחד מדובר בעניין של טעם.
הייתם רושמים אותו סכום על הצ'ק בחתונה חלבית, או פחות? טקבקו לנו!