"חוק דגן": להטיל הגבלות על ביטחוניסטים לשעבר
על רקע התבטאויותיו השנויות במחלוקת של ראש המוסד לשעבר, תגיש ח"כ מירי רגב הצעה לתיקון חוק שנועדה למנוע אמירות דומות בעתיד: "יש דברים שבהחלט מוטב שלא יאמרו, לא כל דבר צריך לרוץ ולספר"
אחרי הביקורת הפומבית, מגיעה הצעת החוק. בשבוע שעבר הפתיע מאיר דגן, כשהזהיר מפני תקיפה באיראן, ועורר עליו את זעם מצד שרים, שאף האשימו אותו ב"פגיעה בהרתעה של ישראל". עתה יבקשו בכנסת להבטיח כי המקרה לא ישנה. הבוקר (יום ג') תגיש חברת הכנסת מהליכוד, מירי רגב, הצעת תיקון לחוק שירות הציבור משנת 1969, שעניינו מגבלות על עובדים לאחר פרישתם מגוף ציבורי.
לפי יוזמת רגב, יוצאי מערכת הביטחון שנשאו תפקידים בכירים, לא יוכלו להתראיין בתקשורת ובפורומים אחרים על נושאים שלגביהם רכשו ידע במהלך שירותם, אלא באישור של משרד הביטחון. לדברי חברת הכנסת, ההצעה גובשה גם בעקבות התבטאויותיו של הרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי, שאמר כי צה"ל אינו יודע איפה מוחזק החייל החטוף גלעד שליט. לטענת רגב, אמירות אלו היו מיותרות וגרמו נזק, שניתן למנוע בעתיד אם הדבר יעוגן בחוק.
כיום מתייחסות ההגבלות בעיקר לעבודה במקומות מסוימים וביצוע עסקאות שונות, אך רגב סבורה כי בעידן שבו כמעט ואין שליטה על המידע שזולג, יש צורך להגביל את פעולת הבכירים גם בזירה התקשורתית. לטענתה, יש להתיר לבכירים להתראיין באותם הגבולות שנקבעו להם בעת שפעלו בשירות המדינה, וזאת במשך שנה מיום עזיבתם את המערכת. התיקון חל גם על נאומים בכנסים ובפורומים שונים.
"החוק נועד כדי למנוע תופעות כמו אלו שהתרחשו בשבועות האחרונים", הסבירה חברת הכנסת. "המטרה היא שנושאי משרות בכירות במערכת הביטחון, לרבות במוסד, בשב"כ, בצה"ל ובמשטרה, לא יוכלו להתבטא בתקשורת באופן חופשי ולשתף מתוך הידע שהם רכשו בתקופת מילוי תפקידם ועיקרו - ביטחון המדינה. מי שירצה להתבטא בנושאים הללו כאזרח, חייב לקבל אישור ממשרד הביטחון".
"צריך לוודא שלבעלי התפקיד תהיה אחריות, והם יהיו כפופים להוראות הצנזורה ומשרד הביטחון", הוסיפה רגב. היא הבהירה כי לא מדובר בעיניה בהצעה פופוליסטית: "אני לא מצפה שאנשים לא יביעו את דעתם כלל, אבל בהחלט שהם יחשבו פעמיים לפני שהם מתבטאים בנושאים רגישים".
"יש פה עניין של אחריות"
רגב עצמה, ששימשה דוברת צה"ל והצנזורית הצבאית הראשית, צלחה את המעבר מתפקיד בכיר במערכת הביטחון לזירה הפוליטית. עם זאת, לדבריה, "אף פעם לא התבטאתי בנושאים רגישים ואני מאוד מקפידה על כך בגלל התפקידים שמילאתי. יש דברים שמותר לומר ויש דברים שבהחלט מוטב שלא יאמרו, לא כל דבר צריך לרוץ ולספר. כשאנשים בכירים כאלה יוצאים באמירות, זה לא כיוון שהם חלמו על זה בלילה, אלא כיוון שנחשפו לחומרים רגישים, לדיונים ופרוטוקולים", הדגישה, "בסופו של דבר יש פה עניין של אחריות".
בחודש שעבר חולל דגן סערה כשציין במהלך כנס באוניברסיטה העברית כי "תקיפה אווירית היא רעיון מטופש ואין בה כל יתרון". עוד הוסיף כי "מי שתוקף באיראן צריך להבין שהוא עלול לפתוח
במלחמה אזורית, שבמסגרתה יירו טילים מצד איראן וגם מצד חיזבאללה בלבנון". הרוחות הסוערות לא פסקו שם, בשבוע שעבר התעוררו מחדש כשיצא להגנת האחים עופר בפרשת הספינות שעגנו באיראן, וטען כי לא עברו על שום חוק: "הם לא סחרו עם איראן. הם בכלל חברת תובלה. וחוץ מזה אין חרם על איראן".
בכירים רבים יצאו נגד אמירות אלו, ושר המדע, דניאל הרשקוביץ, אף קרא לשקול נקיטת צעדים משפטיים נגד דגן: "זקנתו מביישת את בחרותו. אם יש פגיעה בביטחון המדינה, צריך לעשות את מה שהיו עושים במקרים אחרים. אולי יש מקום להעמיד אדם לדין על כך", אמר.