מדענים לכדו אטומי אנטי-חומר למשך 16 דקות
כשמתעסקים עם חלקיקים זעירים, מסתוריים והפכפכים, כל שנייה חשובה. זו הסיבה שבמאיץ החלקיקים הגדול שבז'נבה חוגגים המדענים הישג אדיר חדש: הם הצליחו ללכוד אטומים של אנטי-מימן לפרק זמן של למעלה מ-16 דקות
מדענים בארגון האירופי לחקר הגרעין (CERN) הצליחו ללכוד אטומים של אנטי-מימן למשך פרק זמן ארוך במיוחד – יותר מ-16 דקות.
"לכדנו אטומים של אנטי-מימן למשך 1,000 שניות, שהן כמו נצח", אמר יואל פאג'נס (Fajans), פרופ' לפיזיקה מאוניברסיטת ברקלי שבקליפורניה, שלקח חלק בניסוי הנוכחי הקרוי "ניסוי ALPHA". פריצת הדרך פורסמה השבוע באתר של כתב העת Nature Physics.
אנטי-מימן הוא האנטי-חלקיק של יסוד המימן והוא שונה ממנו בכך שמטען הפרוטון שלו הפוך (1- במקום 1+) וכן גם מטען האלקטרון (1+ במקום 1-) שנקרא במצב זה "פוזיטרון". בשאר התכונות, כמו במסה למשל, הוא דומה.
ההישג החדש של המדענים, שכבר הצליחו בעבר ללכוד אנטי-מימן אך לפרקי זמן קצרים יותר, יאפשר להם לחקור היבטים חדשים של תופעת האנטי-חומר, בתקווה ללמוד ממנה תובנות חדשות על אופן יצירתו של היקום.
מדענים משערים כי בעת המפץ הגדול, אי שם לפני כ-13 מיליארד שנה, היו בנמצא שיעורים שווים של חומר ואנטי-חומר, אולם לפי התיאוריה לא היה אמור להישאר דבר מהם, שכן כאשר הם מגיבים זה עם זה הם גם מכלים אחד את השני.
ואולם, כל התצפיות מראות כי רק האנטי-חומר הוא שנעלם ולכן על מנת להבין לאן אבד "החצי השני של היקום", מדענים מבקשים לבחון אם חוקי הפיזיקה תקפים הן לגבי חומר והן לגבי אנטי-חומר. האנטי-מימן משמש אותם היטב למטרה זו ו"תוספת הזמן" שקיבלו כעת תעניק להם את ההזדמנות לחקור בצורה טובה יותר את אופיו.
"האם אנטי-חומר זוהר באותו צבע כמו החומר?", שואל פרופ' מאקוטו פוג'יווארה מאוניברסיטת קלגרי שבקנדה, שחתום אף הוא על המאמר פורץ הדרך. "האם הוא מתנסה בכבידה באותו אופן של החומר? עדיין מדובר בניסויים מסובכים מאוד שיארכו זמן רב וידרשו עבודה קשה, אך התוצאה החדשה היא צעד חשוב מאוד. כעת הניסויים יהיו קלים בעשרת אלפים מונים מבעבר!".