שתף קטע נבחר

סוריה לא מקוונת

סוריה השביתה את האינטרנט החודש בניסיון להלחם במחאה העממית הגוברת. כמה זמן בילתה המדינה בלי אינטרנט?

בימים האחרונים דווח בתקשורת העולמית כי כחלק מהמאבק במחאה המתפשטת בסוריה, השביתו השלטונות ביום ו', 3 יוני, את האינטרנט במדינה. דיווחים ראשונים מסרו כי החסימה בוצעה החל ב-06:35 למשך חצי שעה, אולם הנתונים אודות השימוש בכלי גוגול במדינה מגלים כי השבתת האינטרנט בוצעה למשך יממה שלמה:

 


 

עיון בנתונים אלו מגלה כי היתה השבתה נוספת של האינטרנט במדינה – הפעם בתאריך 5 ביוני ולמשך כשעה בלבד:

 


 

סוריה אינה היחידה אשר מנסה להלחם במחאה העממית, בין השאר באמצעים מקוונים: האינטרנט בלוב מושבת כמעט כליל מתחילת חודש מרץ השנה;

 


 

במצרים נחסם האינטרנט על ידי השלטונות למשך חמישה ימים וחצי מיום שישי הראשון שלאחר תחילת המהומות, יום הזעם;

 


 

האינטרנט מהווה יעד קבוע לחסימה באזורנו. במרבית המקרים אלו הן חסימות נקודתיות של אתרים או שרותים מקוונים. תורכיה חוסמת מידי פעם אתרים שונים בדגש על היוטיוב בשל סרטונים המוצבים בו השמים ללעג את מייסד האומה התורכית, כמאל אתא-תורכ. איראן חוסמת שלל אתרים על סמך רשימות של אלו הראויים לחסימה.

 

אולם כל המדינות האזור מודעות היטב לעוצמת האינטרנט והרשתות החברתיות שבו ולא יהססו להצטייר כמדינות חשוכות וכגרועות שבאויבות האינטרנט, אשר משביתות מדיה מתקדמת זו לפרקי זמן ארוכים. מנגד, לאור עוצמה זו, מדינות דיקטטוריות הנעדרות חופש ביטוי, אינן יכולות להרשות לעצמן צינור המאפשר זרימה דו כוונית חופשית של מידע. לפיכך, מציב האינטרנט אתגר שלטוני רב עוצמה אשר בחובו סיכויים אך גם סיכונים לכל משטר באשר הוא ובעיקר לעריצים שבהם.

 

נראה כי שני הצדדים במזרח תיכון עושים שימוש הן בעולם האינטרנט והן בזה הפיזי למחאה: המפגינים יוצרים ארועים, קבוצות ודפים בעיקר בפייסבוק לשם הפצת מסר המחאה וגיבוש חזית רחבה כככל האפשר של תומכים. ארועים אלו באים לידי ביטוי בהפגנות ומהומות ברחובות ערי האזור.

 

מנגד, פועלים הממשלים אף הם בשתי חזיתות אלו: לצד נסיונם להתמודד ולהכיל את ההפגנות הפיזיות, ניתן לראות כי אלו נוקטים גם בשלל דרכים מקוונות לשם כך. אם בשגרה אנו עדים לחסימות אתרים, הרי כאן הממשלים "סגרו את השאלטר" במדינה והשביתו את האינטרנט בצורה גורפת. בהחלט לא צעד של מה בכך. עדות ברורה ללחץ הרב בו מצויים ממשלים אלו ולאתגר הרב שמהוות המחאות הללו עבורם.

 

לא מן הנמנע כי עם המשך ההפגנות בסוריה והתרחבותן, נראה ארועים נוספים של השבתה כללית של האינטרנט במדינה, עד אשר ינצח מי מהצדדים ואז או שיזכו תושבי סוריה לחופש פרט וחופש מקוון או שחלילה יזכו להגברת עול השלטון גם בתחום האינטרנט.

 

 

טל פבל הוא ד"ר למזרח תיכון, מומחה לאינטרנט ולטכנולוגית המידע במזרח התיכון ובעולם האסלאמי, מרצה בבית הספר לתקשורת שבמכללה האקדמית בנתניה, סמנכ"ל טכנולוגיה וחוקר בכיר בחברת Terrogence.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחאה בסוריה. לא תמיד מקוונת
צילום: רויטרס
מומלצים