עריקאת: "הקפאת הבנייה - עדיין תנאי למו"מ"
חבר הוועד המרכזי של פתח דחה בשיחה עם ynet את הדיווחים לפיהם הקפאת ההתנחלויות לא מהווה עוד תנאי מוקדם לחידוש השיחות: "אבו מאזן יהיה מוכן לשאת ולתת עם ישראל רק על בסיס גבולות 1967"
עריקאת נמצא בשבוע האחרון בוושינגטון, שם נפגש אתמול עם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון. בפגישה, בה השתתף גם דוברו של הנשיא הפלסטיני, נביל אבו רודינה, ציין עריקאת כי הפלסטינים מוכנים לדחות את הפנייה לאו"ם כדי לבקש הכרה במדינה פלסטינית, אם נתניהו יסכים לקבל את העיקרון שהציב אובמה - הקמת מדינה פלסטינית על בסיס המצב שהיה קיים לפני מלחמת ששת הימים, עם חילופי שטחים מוסכמים.
עריקאת ציין כי תרחיש הפנייה לאו"ם נבחן כעת על-ידי הפלסטינים ונציגי מדינות ערב. "יש שלושה צוותי משימה שלומדים את הנושא: האחד שייך לליגה הערבית והשניים האחרים שייכים לאש"ף".
עריקאת גם שלל את הדיווחים כי מתקיים ערוץ שיחות חשאי בין ישראל לפלסטינים, בשיתוף שליחו של ראש הממשלה, יצחק מולכו, הנמצא גם הוא בוושינגטון. "לא פגשתי את מולכו וכלל לא ידעתי כי הוא נמצא בוושינגטון עד שהאמריקנים עדכנו אותי בכך", הבהיר. הוא הוסיף בבדיחות שנודע לו שפגש את מולכו רק בעקבות הדיווחים בישראל.
גורם במחלקת המשא ומתן הפלסטינית אמר הערב ל-ynet כי הפלסטינים נחושים לפנות לאו"ם משתי סיבות: ראשית, משום שאינם מאמינים כלל שנתניהו מעוניין להגיע לפריצת דרך מדינית, ושנית, עקב ההד התקשורתי הנרחב לו זכתה ההחלטה. "כל הנושא נמצא במומנטום גבוה מאוד", הסביר, "כמובן שאם נתניהו יחליט להיענות לדרישה לדון על גבולות 1967 ויסכים להקפיא את הבנייה בהתנחלויות, לא תהיה לנו כל סיבה לפנות לאו"ם, אבל כולם יודעים שהסבירות שזה יקרה היא אפסית, ולכן לא נותר לנו אלא להתכונן לפנייה לאו"ם בספטמבר".
הגורם הוסיף כי ההנהגה הפלסטינית מודעת לכך שייתכן כי ביום שאחרי הפנייה, לא יקרה דבר מלבד רטוריקה והצהרה. "אנחנו יודעים שבשטח הדברים לא אמורים להשתנות, מכיוון שהחלטה של העצרת הכללית היא הצהרתית בלבד, וייתכן אף שהמצב יורע, אבל ההכרה העולמית היא הדבר החשוב ביותר", הדגיש. הוא הביע תקווה כי ההכרה תפתח לפלסטינים דלתות משפטיות מגוונות, שכיום סגורות בפניהם.
גורמים מדיניים בישראל התייחסו מוקדם יותר להצהרות עריקאת לגבי נכונות הרשות הפלסטינית לשוב למשא ומתן, וקראו לה שנית להתנער מחמאס. אם לא תעשה כן, הבהירו הגורמים, לא ניתן יהיה להתקדם במסלול המדיני.
Read this article in English