מאמץ של הרגע האחרון לאפשר גינוי סוריה באו"ם
מועצת הביטחון מתכנסת הערב כדי לדון בגינוי לסוריה, צעד שלא ילווה בסנקציות אך יהווה תמרור אזהרה משמעותי לאסד, שממשיך לטבוח באזרחיו. לא ברור אם רוסיה וסין יטילו וטו. הבית הלבן: "לנשיא אסד יש ברירה - להוביל שינוי או להסתלק מהדרך"
במסדרונות מטה האו"ם בניו-יורק מתרוצצים הערב (יום ד') דיפלומטים במאמצי שכנוע אחרונים. בשעה 22:00 (שעון ישראל) יתכנסו 15 חברות מועצת הביטחון כדי לדון בהצעת ההחלטה המגנה את סוריה בשל הדיכוי האכזרי של כוחות הנשיא, בשאר אסד, את הפגנות מתנגדיו, ולפי שעה עדיין לא ברור אם תהיה הצבעה ואם הגינוי יאושר.
לפני הגינוי, הטבח נמשך - דיווחים אחרונים מסוריה:
פליטים סורים בטורקיה: מסוקים ירו ללא הבחנה
אירופה מתכוונת להטיל סנקציות על חברות סוריות
טורקיה מקום מחסה: עוד 60 סורים חצו את הגבול
בריחה סורית לטורקיה; "אחיו של אסד הוא הרשע"
אחרי יותר מחודש של דיונים על האפשרות לגנות את משטר אסד על האלימות שהוא נוקט - גינוי שחשיבותו ההצהרתית רבה אך משמעות מעשית אין לו - ניסחו בריטניה וצרפת הצעת החלטה שתובא לאישור המועצה. הנוסח שלהן צפוי להיות נוסח מרוכך לעומת זה שיזמו מדינות המערב קודם לכן.
נכון לשעות הערב לא הצליחו עדיין לונדון ופריז לקבל את הסכמתן של רוסיה וסין להחלטה נגד משטר הסורי. למוסקבה ובייג'ינג יש זכות וטו במועצת הביטחון, ולפיכך הן יכולות לסכל כל החלטה שאינה לרוחן בה. אם הן יחליטו להימנע ואף בעלת זכות וטו אחרת לא תצביע נגד המהלך - יוכל הגינוי לעבור. רוסיה ומוסקבה מתנגדות באופן מסורתי להתערבות של האו"ם בענייניהן של מדינות אחרות, אך לפני כשלושה חודשים בצעד נדיר הן תמכו בהטלת סנקציות על משטרו של מועמר קדאפי בלוב.
מדינות המערב החליטו לנסות להעביר את ההחלטה בכל זאת, מתוך הבנה שעליהן להעביר מסר כלשהו למשטר בדמשק כדי להוכיח שמועצת הביטחון אינה אדישה למתרחש, גם אם הוא לא ילווה בצעדים מעשיים כמו סנקציות מטעם המועצה. לאחרונה כבר הטילו ארה"ב והאיחוד האירופי סנקציות משלהן על המשטר הסורי, והיום דווח כי אירופה מתכננת להחריף את הסנקציות על סוריה, כך שיכללו גם חברות מסחריות.
לבנון עם סוריה: תצביע נגד
לפי שעה ידוע כי תשע מתוך 15 חברות מועצת הביטחון תומכות בגינוי. גם אם רוסיה וסין יימנעו ולא יטילו וטו על המהלך, מדובר ברוב מצומק ביותר, הרוב המינימלי הנדרש להעברת החלטה במועצה. מאחורי הקלעים נמשכים הניסיונות לשכנע את ברזיל, דרום אפריקה והודו להצטרף להחלטה. לבנון, הנציגה הערבית במועצת הביטחון, תצביע נגד הגינוי.
טיוטת הגינוי המקורית שניסחו מדינות המערב כוללת קריאה להפסקת האלימות ולרפורמות משמעותות. היא הייתה אמורה לקרוא למדינות העולם להיות ערניות בכל הקשור למכירת נשק לסוריה, ולכלול דרישה לחקירה עצמאית של המתרחש בסוריה מצד ארגוני זכויות אדם. בדיון הערב ינסו המדינות שיזמו את הגינוי להציג הצעה מרוככת. הישיבה צפויה להתקיים בדלתיים סגורות, וכלל לא בטוח שהיא תסתיים בהצבעה נגד סוריה.
דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, אמר כי "לנשיא אסד יש ברירה - להוביל שינוי או להסתלק מהדרך. אנחנו מגנים בחריפות את הרצח ההמוני של אזרחים סורים על ידי המשטר. אנחנו עומדים לצד העם הסורי שמפגינים אומץ".
דובר מחלקת המדינה, מארק טונר, הבהיר: "אנחנו תומכים בקבלת החלטה במועצת הביטחון על המצב בסוריה. אנחנו תומכים ומנסים לשכנע אחרים. אנחנו מאמינים שהחלטה כזו תפעיל לחץ נוסף על משטר אסד ותקדם את המאמץ הבינלאומי לסיים את הדיכוי הברוטלי על העם הסורי". הוא ציין כי ארה"ב "תמשיך תמשיך לפעול בתוך מועצת הביטחון לקדם החלטה שתשלח מסר חזק לאסד".
לפי ארגוני זכויות אדם, יותר מ-1,200 איש נהרגו בסוריה מאז תחילת המהומות בסוריה לפני כשלושה חודשים. בהפגנות,
שהחלו בעיירה הדרומית דרעא, דורשים המפגינים שהנשיא אסד יעזוב את השלטון אחרי יותר מ-40 שנה שבהן שולטת משפחתו במדינה. כוחותיו הגיבו להפגנות במעשי טבח, מבצעי מעצרים ודיכוי חריף של זכויות אדם, עוד יותר מזה שהנהיגו קודם לכן.
היום דווח כי קרוב ל-200 פליטים שנמלטו מסוריה מצאו מקלט בטורקיה. ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אמר כי ארצו לא תסגור את שעריה בפני הפליטים הסורים.