שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

כוח עבודה זול בחופש הגדול: "שישלמו יותר"

עשרות אלפי צעירים ינסו לשלב בין חוף הים לבוס החדש: עבודה בבקרים ובילוי בלילות. ומה אומר המעסיק?

חופש או עבודה? בניגוד למחשבה הרווחת על ניהול הזמן של צעירי ישראל במהלך שנת הלימודים, מתברר כי רבים מהם בוחרים לעבוד בשעות הפנאי שלהם לאורך השנה. באופן לא מפתיע, בחופשת הקיץ מצטרפים אליהם צעירים רבים נוספים, המשלבים בין מקום העבודה לחוף הים. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כ-24 אלף בני נוער יעבדו בפועל בתקופה זו.

 

נוי ג'ינו, שסיימה זה עתה את לימודיה בתיכון דנציגר בקריית שמונה, עתידה להתגייס רק בעוד עשרה חודשים, והיא מתכוונת "לחסוך הרבה עד הצבא". לדבריה, "העבודה נותנת מסגרת בתוך החופש.

 אני וחברות שלי עבדנו בקייטנה בבקרים, ובערב יצאנו לבלות. זה נתן לנו אפשרות ליהנות ממה שרצינו בלי צורך לבקש עזרה כספית מההורים".

 

ג'ינו הדגישה את ההוצאות הכספיות הגדולות של בני נוער, בין היתר על לימודי נהיגה. "זה עולה הרבה ולא לכל הורה יש את האפשרות הכלכלית לממן את השיעורים. כך, לומד הנער לקיים את עצמו עם כסף שהרוויח ויכול להשתמש בו לבילויים, לשיעורים או לחופשות. זה מקנה לבני נוער מוסר עבודה, מבגר אותם ומלמד אותם לחסוך", הסבירה.


מחליפים את המורים בבוסים (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

גם שחר יוסף, תלמיד כיתה י"א בתיכון בית-ירח ליד קיבוץ כינרת, לא חיכה לחופש הגדול כדי להתחיל להרוויח כסף. "אני עובד כבר עכשיו בפיצרייה בתור טבח. בחופש אני מתכנן לעבוד 4-5 פעמים בשבוע", סיפר ל-ynet. יוסף, המרוויח יחד עם חבריו הצעירים במקום העבודה שכר מינימום, אמר בחיוך כי "הבוס נראה די מבסוט מהעובדים הצעירים". לדבריו, לא יהיו הרבה מועמדים מבוגרים לעבודה בשכר כזה.

 

הכול תלוי בבוס

למרות היתרונות הרבים, מתארת ג'ינו מציאות שגולשת לעיתים ליחסי עבודה בעייתיים. "אני יודעת על מקומות עבודה שלא מתייחסים כראוי לבני נוער, בעיות עם משכורות, תשלום חסר, והעבודה הרבה פעמים היא עבודה פיזית קשה שלא משתלמת", היא מספרת.

 

לדעתה של ג'ינו, "צריך לשלם יותר לבני נוער שמוכנים לעבוד קשה בחופשים". היא הדגישה אף כי "כשיהיו לי ילדים, אני מקווה שגם הם יעבדו בחופשים, אבל אני אדע לשלוח אותם למקומות שלמדתי על בשרי שמתייחסים יפה, ולא לאלו שמנצלים את הצעירים".

 

מן הצד השני של מערכת היחסים המקצועית, ניתן לזהות טענות שונות בנוגע למוסר העבודה של הצעירים, כפי שזה משתקף בעיני מנהליהם. למרות זאת, חלק מהם מוצא יתרון גדול בהעסקת בני נוער.

 

רון צבי טרוטוש, מנהל חנות משחקי חשיבה בתל-אביב, טוען כי בני הנוער - מעבר להיותם "כוח עבודה זול", כדבריו - "קולטים מהר מאוד את העיקרון והם אנרגטיים מאוד ומכניסים חיים לאווירה בחנות". טרוטוש, המעיד על עצמו כ"מאמין גדול בהעסקת צעירים", הוסיף כי דווקא בשל חוסר ניסיונם, "אפשר ללמד אותם שיטות מכירה והתנהלות מול לקוח, בניגוד לאדם מבוגר, שמגיע כבר עם הקיבעונות שלו".

 

ההורים מרוצים, עד שזה מגיע ללימודים

איך ההורים מגיבים? גאיה לנצט מתיכון עירוני א' בתל אביב, עבדה כבר לאורך השנה בדוכן גלידה בנמל בעיר,

ובחופש היא מתכננת להמשיך בעבודתה שם, "אבל לא יותר מדי". לדבריה, אמה שמחה על עבודתה, "כי זה גורם לי להעריך את הכסף שאני מרוויחה, אבל היא לא מרשה לי לעבוד יום לפני מבחן או כשיש משהו חשוב בלימודים".

 

קיצור החופש הגדול - שתוכנן ובוטל לאחרונה על ידי שר החינוך גדעון סער - השתלב גם הוא בשיח על עבודתם של צעירים. סגן יו"ר התאחדות המנהלים התיכוניים, ד"ר רמי אמיתי, אמר ל-ynet כי רובם המכריע של מנהלי בתי הספר התיכוניים סבור שאין צורך לקצר את החופש הגדול. "רוב הילדים בתיכונים עובדים בחופשה כי הם רוצים לנסוע לפולין או סתם שיהיה להם כסף. קיצור הלימודים יגרום לנזק בלתי הפיך". הצהיר אמיתי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משלבים בין עבודה לחוף הים
צילום: ניב קלדרון
מומלצים