האם ראניה תצלח את המשבר הכלכלי בירדן?
ירדן היא ללא ספק קורבן המשבר הכלכלי העולמי ומצבה נפיץ. גם לפני המשבר היא נשענה בעיקר על סיוע מחו"ל והכנסות ירדנים המועסקים מחוץ לממלכה
הבחירה בראניה מגיעה אחרי תקופה לא קלה שעברה על המלכה הירדנית. לפני מספר חודשים פורסם מכתב גלוי של ראשי השבטים בירדן ובו האשימו את ראניה בהתערבות הולכת וגוברת בענייני המדינה והיא הואשמה גם בשחיתות. באתרי אינטרנט שונים ידעו לספר כי ראניה לא נהגה ברגישות במהלך 2010 כשהוציאה כמה מיליוני דולרים על מסיבת יום ההולדת ה-40 הראוותנית שכללה הזמנת סלבריטאים מכל העולם לכמה ימים בירדן על חשבון משלם המסים. כמו כן, אחיה, המקורב למלך, נכלל ברשימה של הדמויות המושחתות שפורסמה בירדן מאז החל גל המהומות בעולם הערבי.
כלכלה שבירה
הביקורת חסרת התקדים כנגד המלכה הגיעה באחת התקופות הקשות והמדאיגות ביותר עבור ראשיה של ירדן מאז הוקמה. רעידת האדמה הפוליטית - החברתית שחווה העולם הערבי לא פסחה על רחובות עמאן. החשש מזליגת האלימות מהשכנה מצפון, סוריה או תסיסה גוברת במחנות הפליטים הפלסטינים מדיר שינה מעיני המודיעין הירדני. אי השקט שדווח בדרום – מעוז המלוכה – בינתיים נרגע והוא על אש נמוכה. בינתיים גם במחנות הפליטים נשמר השקט היחסי.
מעל כל הרוחות הללו המנשבות מחוץ לממלכה, מרחף אחד המשברים הכלכליים החמורים ביותר שידעה ירדן דלת האמצעים.
ירדן היא ללא ספק קורבן המשבר הכלכלי העולמי. גם לפני המשבר היא נשענה בעיקר על סיוע מחו"ל והכנסות ירדנים המועסקים מחוץ לממלכה. עליית מחירי הסחורות ובייחוד האנרגיה יצרו לחץ אדיר על תקציבי הממשלה. נכון להיום הגרעון התקציבי צפוי להסתכם השנה ב-2 מיליארד דולר ואילו החוב הציבורי עומד על למעלה מ-16 מיליארד דולרים – הגבוה ביותר בתולדות ירדן.
התגייסות סעודית, אמריקאית
מאז החל גל המהומות בעולם הערבי, לא היה גורם עולמי ו/או ערבי שירדן לא שלחה אליו שליח במטרה לקבל סיוע מיידי. בשבוע שעבר הודיעה ערב הסעודית על מענק מיידי ומיוחד בשווי 400 מיליון דולר כדי לסייע במימון "פרויקטים ממשלתיים". בפועל, הכסף יילך למימון הסובסידיות על הדלקים. יש לזכור כי באמצעות סיוע ממדינות שונות, הוסיפה הממשלה הירדנית נוכח התסיסה הגוברת עוד כ-650 מיליון דולר לתקציב הרגיל כדי להעלות את השכר של עובדי המגזר הציבורי וכן להגדיל את הסובסידיות. הכסף הזה הגיע מארה"ב (ביחד עם 50 אלף טון חיטה) ומהבנק העולמי. גם קטאר החלה להעביר חלק מהשקעותיה בסוריה לעבר השכנה מדרום כדי לנסות ולשפר את מצבה הכלכלי של הממלכה.
כרגע נראה כי חרף הקשיים העניניים בממלכה בשליטה. אולם במצב גיאופוליטי שכזה עם אבטלה גבוהה, אינפלציה של 4.5% וטענות של שחיתות, הפוטנציאל נפיץ.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרושד מחקרים (המזה"ת)