איך מחזירים מן המתים קובץ שנמחק בטעות?
שרון מחקה בטעות את עבודת הדוקטורט שלה. ערוץ המחשבים מלמדים אותה ואתכם איך לשחזר קובץ אבוד בלי להתאמץ, בלי לקחת את המחשב לטכנאי ובלי להוציא אגורה
<< אפל גנבה מסטודנט יישום ל-iOS 5
בשבוע שעבר החליקו לשרון האצבעות. מאז שלמדה שהצירוף Shift ו-Delete מעלים קבצים לאבדון בלי שתצטרך לרוקן את סל המחזור, החלה למחוק קבצים רק בצורה הזאת. אבל הפעם, הקובץ שנמחק לא היה מצגת "חכמת החיות" ששלחה אמא שלה אלא השכן שלו לשולחן העבודה, "דוקטורט גרסה סופית".
שרון פנתה אל מומחי ערוץ המחשבים בבקשה שנשמעת בלתי אפשרית: להחזיר את הקובץ היקר מהעולם הבא. לא רק שזה אפשרי, זה אפילו קל. תשאירו את לוח הסיאנס בארון של סבתא, ככה מתחילים סרטי אימה; כל שתזדקקו לו הן עשר דקות פנויות ואת הכתבה שלפניכם.
"העולם הבא" של הקבצים
פעולת המחיקה לא מעלימה את הקובץ לאבדון. לא באותו רגע, בכל מקרה. מערכת ההפעלה שומרת גרסת צל שלו – נתוני הקובץ, אבל ללא יכולת גישה או הפעלה. המשמעות היא קובץ שנמצא על הכונן הקשיח אבל לא מיוצג בשום צורה במערכת ההפעלה. מין רוח רפאים של קובץ.
למה למערכת ההפעלה לשמור קבצים שבחרתם למחוק? בגלל שמיקרוסופט זכתה בעבר לביקורת נוקבת על יציבות מערכות ההפעלה שלה. לעיתים הן היו קורסות או נתקעות, מה שגרם לאיבוד מידע. מסיבה זו השקיעה החברה בפיתוח כלי גיבוי מובנים שהיום נמצאים בכל מערכות ההפעלה שלה. הכלים הותקנו בתחילה בגרסאות העסקיות של חלונות, אולם תוך זמן קצר הגיעו גם אל הצרכן הקטן. כל הכלים מתבססים על גרסאות הצל של הקבצים האמורים.
מצד שני, הקבצים לא יישארו לנצח בלימבו דיגיטלי: לאחר זמן קצר הם יימחקו לחלוטין משום שלכונן הקשיח שלכם אין סנטימנטים והוא יכתוב מידע חדש על הסקטורים שקשורים לקובץ. מה זה אומר? שחשוב להחזיר מן המתים קובץ מחוק ברגע ש"הרגתם" אותו. איך מחזירים קבצים מן העולם הבא?
המסמך שחזר מן הצד האחר
ישנן מספר שיטות לשחזור קבצים מחוקים. הראשונה מתבססת על שחזור לאחור של המחשב כולו. כפי שהזכרנו, מערכת ההפעלה מקליטה את כל מה שקורה בה, במידת מה. שחזור המערכת מאפשר לכם לחזור אחורה בזמן, לעידן בו עדיין לא מחקתם את הקובץ והחיים היו פשוטים יותר – נניח, עשר דקות אחורה.
איפה הקץ'? שיטה זו נועדה לשחזר רק קבצי מערכת, תוכנות מיקרוסופט וספריות מערכת שנמחקו בטעות ולא קבצים שיצרתם בעצמכם. איך משחזרים את המערכת? לוחצים על "התחל", עוברים אל "כל התוכניות", "עזרים", בוחרים בסעיף "כלי מערכת". שם תמצאו את "שחזור המערכת". בכל מערכת הפעלה של מיקרוסופט אפשר למצוא כלי כזה. פשוט נכנסים אל מרכז הגיבוי והשחזור, בוחרים מועד שחזור וחוזרים אחורה בזמן. קחו בחשבון שהמערכת עלולה להתעלם מתהליכים שארעו בה אחרי המועד שבחרתם. מה זה אומר? שאולי הצלחתם להציל קובץ אחד, אבל תאבדו קבצים שנוצרו אחריו.
שיטה אחרת, בטוחה יותר, היא להשתמש בתוכנת שחזור ייעודית. הכירו את Recuva, תוכנת שחזור פשוטה וחינמית. בעזרתה תוכלו לבחור תיקייה ולשחזר קבצים שנמחקו ממנה לאחרונה. מורידים את התוכנה בקישור זה ומתקינים אותה.
אפשרות נוספת היא להשתמש בכלי הגיבוי של חלונות כדי לשחזר תיקיה או קובץ ספציפיים. לשם כך, אלו צריכים להיות קבצים שעוברים שחזור אוטומטי קבוע – למשל, קבצי טקסט מוורד, גיליונות נתונים מאקסל ורוב קבצי אופיס האחרים. קבצים אלה עוברים שמירה אחת לעשר דקות בזמן שעובדים עליהם.
נכנסים אל לוח הבקרה ופותחים את כלי הגיבוי והשחזור שבתיקיית "מערכת ותחזוקה". בחרו באפשרות "אתר קבצים" וחפשו את הקובץ המחוק. אם יאותר, תוכל המערכת לשחזר אותו מהנקודה האחרונה בה נשמר.
אם מחקתם רק חלק מקובץ (למשל, פסקה חשובה מקובץ טקסט ארוך) ולאחר מכן שמרתם בטעות, יש פיתרון נוסף. אם ברשותכם גירסת Buisness של חלונות, תוכלו להשתמש בשחזור ישיר - כלי שנמצא בתפריט הבסיס של כל תיקייה וקובץ אופיס. תוכלו פשוט לפתוח תפריט קובץ בקליק ימני, ולבחור באפשרות שחזור גירסאות קודמות.
המערכת תציג לכם את הגירסאות האחרונות של הקובץ שנשמרו בתור קובץ צל במערך הגיבוי. תוכלו לבחור מי מהן רלוונטית ולטעון אותה.
מה למדנו?
שאפשר לרמות את המוות, אם אתם קבצים. חשוב לזכור שכל פעולת שחזור מערכת מערערת את יציבותה ולכן חשוב להקפיד על גיבוי. בנוסף, קחו בחשבון שלא כל שחזור מצליח ולעיתים ישלוף גירסה לא מעודכנת של הקובץ האבוד או שכלל לא יצליח למצוא אותו. כדי שלא תצטרכו לשבור את הראש על קבצים שנקטפו בדמי ימיהם, כדאי להשתמש בתוכנות מקוונות. מסמך של גוגל דוקס כנראה שלא יימחק בטעות וגם לא יושפע מנזקים שייגרמו למחשב שלכם.
המולטיספירה: ייפי-קאי-איי, עמיר פרץ! >>