הבעלים נסוג: איתוראן לא תעבור לקרית שמונה
הבעלים ויו"ר הדירקטוריון של איתוראן, איזי שרצקי, הודיע כי העברת המפעל לעיר מוכת האבטלה בוטלה. יו"ר ועדת הכספים משה גפני, שהתגייס להשיג הטבות לשרצקי: אני מרגיש מרומה. שרצקי: התמ"ת לא עומד בהתחייבויות שלו כלפינו. התמ"ת: איתוראן משלמת שכר נמוך ולכן אינה זכאית לסיוע
מפעל איתוראן לא עובר לקרית-שמונה: הבעלים ויו"ר הדירקטוריון, איזי שרצקי, הודיע על כך השבוע, במכתב שנשלח ליו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני ולשרים בממשלה. העברת המפעל נדונה בוועדה ובמשרדים מסוף פברואר השנה, כששרצקי התנה את המעבר בקבלת הטבות, וגפני וחברי הוועדה התגייסו לטובתו בהפעלת לחצים, בעיקר על משרד התמ"ת ולשכת ראש הממשלה. העסקה היתה על סף סגירה, אבל שרצקי הפתיע כשנסוג ברגע האחרון.
"אני מרגיש מרומה", אמר היום (ה') גפני ל-.ynet, "עבדתי קשה בחודשים האחרונים כדי שהממשלה תקבל את דרישותיו של שרצקי ושהמפעל יעבור לקריית שמונה, ייתן תקווה לעיר ויסייע לתעסוקה באזור. קיימנו על כך שני דיונים ארוכים עם כל הגורמים הרלבנטיים. לא ויתרתי למרות העומס הרב עלינו. בישיבה האחרונה שרצקי אפילו הודה לי על המאמצים הרבים".
גפני אומר כי הוא דיבר פעמים רבות עם המשרדים הנוגעים בדבר כדי שהתכנית להעתקת המפעל לקריית שמונה תצא אל הפועל. "אני רואה בכך חשיבות לאומית ולא השלמת עסקה. כעת, לאחר שכל המאמצים האלו נשאו פרי והוא קיבל את כל מה שרצה, לפתע הוא מתחרט ומחליט שלא יעביר את המפעל לקריית שמונה. ההתנהלות הזאת איננה ראויה, אני מרגיש כמי שהוליכו אותו שולל". גפני אמר ל-ynet שהוא לא מבין מהמכתב של שרצקי מה הניע אותו מלסגת מהחלטתו.
באיתוראן טוענים כי הסיבה להחלטה שלא לעבור, היא מחלוקת לא צפויה בין החברה למשרד התמ"ת לגבי הסיוע שהוא אמור לתת לחברה בשל המעבר. שרצקי אמר ל-ynet, כי "הם פשוט חוצפנים. היינו אמורים לעבור וכבר הודעתי לעובדים לפני שבוע וחצי שעוברים, אבל פתאום התברר כי התמ"ת לא עומד בהתחייבויות שלו כלפינו.
"מדובר על מענק שאנחנו אמורים לקבל לפי שכר ממוצע של 8,500 שקל לחודש אבל פתאום מתברר שמוכנים לתת את המענק רק עבור עובדים שמרוויחים מעל הרף הזה. הם לא יודעים מה זה ממוצע? ברור שיש עובדים שמרוויחים יותר ועובדים שמרוויחים פחות. מה אני אעשה עם כל השאר? מאחר שהתמ"ת לא עמד במילה שלו אני לא יכול להעביר את המפעל ואני מצטער על כך". שרצקי ציין כי בידיו מסמכים המעידים על התחייבויות התמ"ת כלפיו.
שנה של מו"מ
מפעל איתוראן מתמחה בפיתוח וייצור ציוד אלקטרוני לאיתור גופים ואנשים. המפעל תכנן להעסיק כ-300 עובדים מתושבי העיר הצפונית מוכת האבטלה, והמשא ומתן על העברתו התנהל קרוב לשנה. המכשול המוצהר שעיכב את העברת המפעל ממקומו במרכז הארץ, היה מחלוקת בין איתורן למרכז ההשקעות על התנאי לקבלת מעמד של "מפעל עוגן" שנועד לקדם את כלכלת הפריפריה.
מעמד זה מזכה את המפעל במענק של 27.5% מההשקעה אם יעסיק לפחות 100 עובדים, בתנאי שעלות השכר החודשי הממוצעת (של מקבלי השכר הגבוה והנמוך) לא תפחת מ-12,500 שקל. איתורן דרש שעלות השכר הממוצעת תהיה 8,500 שקל ודחה על הסף חלופה לפיה המענק יהיה על בסיס נפח התעסוקה, כי אז המענק יהיה נמוך יותר במידה משמעותית.
הבעלים שרצקי אמר בוועדת הכספים, כי המניע שלו למעבר לקריית שמונה הוא דאגה לגורל העיר, לה הוא תרם עד כה מיליוני שקלים (שרצקי ידוע בציבור יותר בתור הפטרון של הפועל קריית שמונה - צ"ל). "אני לא מרוויח שקל מהעברת המפעל אבל אינני רוצה להפסיד", אמר לח"כים. שרצקי הוסיף כי המפעל בצפון נועד להיות בנוי בעיקר על העסקת עובדים רבים בשכר נמוך. "ממוצע השכר הגבוה יחייב אותי להביא לקריית שמונה עשרות מהנדסים בשכר גבוה, כשהמטרה היא להביא פתרון למצוקת האבטלה של המקום והאזור ולא לייבא לשם מהנדסים", אמר.
ראש העירייה נסים מלכה אמר בדיון האחרון של הוועדה כי "התנהלות הממשלה היא בגידה בעיר ובציונות, והמבחן הוא בין נסראללה שרוצה לכבוש את הגליל לבין הממשלה שרוצה להרוס את הגליל".
חברי הוועדה היו חריפים לא פחות. ח"כ מירי רגב (ליכוד) אמרה ש"התנהלות הממשלה שלומיאלית". ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) אמר למרכז ההשקעות ש"אם תלכו רק לפי התקנות הניתוח יצליח אבל החולה ימות". נציג התמ"ת אמר כי הם והאוצר בעד שינוי הנוהל אבל דרושה סבלנות.
גפני נתן בשעתו למשרד התמ"ת ארכה של שבועיים להסיר את המכשול, אחרת יבקש את התערבות ראש הממשלה. "המפעל נועד למנוע בריחה של התושבים, בעיקר הצעירים, מהעיר. תושבי קריית שמונה מגנים בגופם על המדינה והמדינה חייבת להם. אם העיר קורסת, לא ניתן למדינה לעמוד מהצד ולשים מקלות בגלגלי היזם המבקש להציל את אוכלוסיית העיר", אמר גפני בסיכום הדיון האחרון בוועדה.
ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "צר לנו על החלטת איתוראן. התמ"ת מתאמץ לסייע בהעברת מפעלים לפריפריה לטובת תושביה. שירצקי זכה לשיתוף פעולה מלא מהנהלת התמ"ת ומשר התמ"ת שלום שמחון באופן אישי והמשרד פעל נמרצות לקידום העברת המפעל לקריית שמונה.
"הלכנו לפנים משורת הדין כיוון שאיתוראן כלל אינו מפעל אלא חברת שירותים והסכמנו לסייע למפעל בסכום חריג של 27.5 מיליון שקלים. הסכמנו גם להקטין את מינימום ממוצע השכר הנדרש כדי לקבל סיוע, מ-12,500 ל-8,500, אך בפועל התברר שנתוני השכר שאיתוראן דיווחה עליהם סותרים את עצמם וש-80 מ-120 עובדי המפעל מרוויחים פחות מ-8,500 שקל. המדינה מעוניינת להעלות את השכר בפריפריה ולא לעודד תשלום שכר נמוך ואילו איתוראן משלמת שכר נמוך ולכן אינה זכאית לסיוע".