שתף קטע נבחר

 

שגרירים אירופים לשעבר: איראן לא מפרה החוק

דווקא אחרי שהרפובליקה האיסלאמית הודיעה בעוד צעד מתריס כי תגביר את העשרת האורניום, יוצאים דיפלומטים בכירים שנשלחו בעבר לטהרן להגנתה. לטענתם, אסטרטגיית המערב בסוגיית הגרעין שגויה, ואין ראיה שאיראן מפתחת פצצת אטום

איראן לא מפרה את החוק הבינלאומי, ואין שום ראיה שהיא מפתחת פצצת אטום. כך טוענים היום (ה') שישה שגרירים אירופים לשעבר במאמר שפרסמו בעיתון הבריטי "גרדיאן". גם ההכרזה של טהרן אתמול כי תגביר את העשרת האורניום ותחל להשתמש בדור חדש של צנטריפוגות לא מנעה מהם להאשים כי האסטרטגיה של מדינות המערב העצימה את המשבר סביב סוגיית הגרעין האיראני.

 

בדיוק שנה לאחר שמועצת הביטחון של האו"ם הטילה סבב סנקציות רביעי על איראן, וכאשר ברקע הדברים דו"ח חדש של סבא"א המזהיר מפני היבטים צבאיים בתוכנית הגרעין של טהרן, מטילים הדיפלומטים לשעבר ספק בכוונות של המערב כלפי איראן.

 

"כשגרירים באיראן בעשור האחרון, עקבנו מקרוב אחר ההתפתחויות במשבר הזה. זה לא מקובל שהשיחות במבוי סתום זמן כה רב", כתבו ששת השגרירים במכתב המשותף. את המאמר כתבו ריצ'רד דלטון, שגריר בריטניה בטהרן בין השנים 2003-2006 וחמישה שגרירים נוספים לשעבר באיראן: פול וון מלטזאן (גרמניה), סטין הווו כריסטנסן (שבדיה), גילם מאטן (בלגיה), פרנסיס ניקולאו (צרפת) ורוברטו טוסקנו (איטליה).


 

הכור הגרעיני בבושהר. "יש עוד מדינות סף חוץ מאיראן" (צילום: רויטרס)

 

לדבריהם, "העולם הערבי והמזרח התיכון נכנסים לפרק חדש שבו שום מדינה אינה חסינה משינוי. הרפובליקה האיסלאמית ניצבת בפני אי נחת ניכרת מצד האוכלוסייה שלה, והתקופה הזו של חוסר ודאות מציעה הזדמנויות שעל המערב לשקול בנוגע לשאלת הגרעין... במונחים של החוק הבינלאומי, העמדה של אירופה וארה"ב פחות מוצקה משנוטים לחשוב. בעיקרון, היא כוללת שורה של החלטות של מועצת הביטחון המורות לנקוט צעדים חריפים במקרה של 'איום על השלום'".

 

מדינות אחרות לא מטרידים כמו את איראן

"אך מה מרכיב את האיום?", ממשיכים השגרירים, "האם זו העשרת אורניום באמצעות צנטריפוגות איראניות? זו ללא ספק פעילות רגישה, באזור רגיש מאוד. חששות הקהילה הבינלאומית לגיטימיות, ולאיראן יש חובה מוסרית להשיב עליהם. באופן

עקרוני, עם זאת, שום דבר בחוק הבינלאומי או באמנה לאי הפצת נשק גרעיני אינו אוסר על העשרת אורניום. כמה מדינות נוספות, החברות באמנה או לא, מעשירות אורניום בלי שמאשימים אותן ב'איום על השלום'".

 

השגרירים כתבו כי "באיראן הפעילות הזו נתונה לפיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. הביקורות האלה, זה נכון, מבוססות על הסכם פיקוח משנות ה-70, אבל סבא"א מעולם לא חשפה שום ניסיון להמיר אורניום לחומר גרעיני לשימוש צבאי. אז האם איראן מנסה לייצר נשק גרעיני? במשך לפחות שלוש שנים, קהילת המודיעין האמריקנית הפחיתה בהנחה הזו. מנהל המודיעין הלאומי של ארה"ב, ג'יימס קלאפר, העיד בפברואר האחרון בקונגרס: 'אנחנו ממשיכים לגבש את ההערכה לגבי השאלה אם איראן שומרת על אפשרות פתוחה לפתח נשק גרעיני... אבל אנחנו לא יודעים אם איראן תחליט בסופו של דבר לפתח נשק גרעיני'".

 

הדיפלומטים האירופים לשעבר כתבו כי רוב המומחים, אפילו בישראל, רואים את איראן כמי שכמהה להפוך ל"מדינת סף", מדינה שיכולה מבחינה טכנית לייצר נשק גרעיני אך נמנעת מלעשות זאת בינתיים. "אין בחוק הבינלאומי דבר האוסר על השאיפה הזו. כמה מדינות אחרות קרובות לסף הזה, או שאפילו הגיעו אליו, תוך התחייבות לא להגיע לנשק גרעיני. אף אחד לא מטריד אותן", הדגישו.


אחמדינג'אד מלטף צנטריפוגות. אירופה החמיצה הזדמנות? (צלום: AFP)

 

"אנחנו שומעים לעיתים קרובות שסירובה של איראן לשאת ולתת בצורה רצינית לא הותיר למדינות שלנו שום ברירה אלא לגרור אותה ב-2006 למועצת הביטחון", המשיכו. "גם כאן, הדברים לא ממש ברורים. ב-2005 איראן הייתה מוכנה לדון על הגבול העליון של מספר הצנטריפוגות שלה ולשמור על רמה של העשרה נמוכה בהרבה מהרמות הגבוהות הדרושות לייצור כלי נשק. טהרן גם הביעה נכונות לאפשר ביקורות חודרניות, אפילו באתרים לא מוכרזים. אבל באותה עת אירופה וארה"ב רצו לחייב את איראן לנטוש את העשרת האורניום לגמרי".

 

גם רייגן דיבר עם גורבצ'וב

השגרירים כתבו כי המטרה של "אפס צנטריפוגות הפועלות באיראן, באופן קבוע או זמני" אינה ריאלית, וכי היא תרמה רבות לעימות הנוכחי. "יש כאלה שאולי ישאלו מדוע אנחנו פותחים פתח לכך שהמשטר האיראני ישקם את הלגיטימציה הפנימית והבינלאומית שלו. האם עלינו לחכות אולי ליורש נוח יותר? זו שאלה לגיטימית, אבל אסור לנו להגזים בהשפעה של משא ומתן בנושא הגרעין על ההתפתחויות הפנימיות באיראן. רונלד רייגן נהג לקרוא לברית המועצות 'אימפריית הרשע', אבל זה לא מנע ממנו לשאת ולתת עם מיכאיל גורבצ'וב על פירוק מנשק גרעיני".

 

השישה הזהירו כי "הכישלון של סבב השיחות האחרון בינואר מראה שיהיה קשה לפרוץ את המבוי הסתום הנוכחי. ככל שהשיחות יהיו יותר דיסקרטיות וטכניות, יש להן יותר סיכוי להשיג התקדמות. ואנחנו כבר יודעים שכל פיתרון יהיה צריך להיות מבוסס על השיוויון של מערכת הפיקוח. או שאנחנו סומכים על היכולת של סבא"א לפקח על המדינות החברות בה, כולל איראן, או שלא. ואם אנחנו לא סומכים עליה, אנחנו צריכים לשאול מדוע".

 

איראן הודיעה אתמול על תוכנית לשלש את יכולת העשרת האורניום שלה לרמה גבוהה. איראן גם הודיעה כי תעביר

בהמשך השנה את העשרת האורניום מהמתקן בנתנז למתקן חדש ותת-קרעי בפורדו, ליד העיר השיעית קום, מתקן שיהיה כנראה מוגן טוב יותר מהפצצות אמריקניות וישראליות אפשריות.

 

במהלך ישיבת מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית היום פרסמו שש המעצמות - ארה"ב, גרמניה, צרפת, בריטניה, רוסיה וסין - הצהרה שבה אמרו כי העובדה שאיראן, באופן מתמשך, אינה מתנהלת בהתאם להחלטות האו"ם שנועדו להגביל את תוכנית הגרעין שלה ולאפשר פיקוח יעיל יותר של פקחי האו"ם על מתקניה הגרעיניים, "הגבירה את הדאגה" בנוגע לכוונותיה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. חיזוק מכיוון לא צפוי
צילום: רויטרס
המתקן הגרעיני ליד העיר קום
צילום: AP
מומלצים