שתף קטע נבחר
 
צילום: רויטרס

ארדואן או קיליצ'דראולו: יהודי טורקיה רוצים שקט

על רקע ההידרדרות ביחסי ישראל-טורקיה, בקהילה היהודית מתמודדים עם דילמה לא פשוטה: למי להצביע בבחירות. האם לראש הממשלה שהביא להם רווחה כלכלית או לראש האופוזיציה שצפוי לשפר את היחסים עם ישראל? התשובה: ביום ראשון

מעט יותר מעשרת אלפים יהודים צפויים להגיע לקלפיות ברחבי טורקיה ביום ראשון הקרוב, מספר שאפילו המילה זניח גדולה עליו, שעה שלאותן קלפיות יזרמו עשרות מיליוני מצביעים - 99.8 אחוזים מהם מוסלמים.

 

המספר הזניח הזה הופך מעניין ומסקרן כאחד בעיקר, שעה שלבחירות הללו נלווה המטען הכבד של הידרדרות היחסים בין מדינת היהודים היחידה לבין ארץ הולדתם של יהודי טורקיה ושל האהבה לציון מול החשש והדאגה לחיים נורמליים ופרנסה.

 

נבירה קלה באתרי החדשות המרכזיים בטורקיה חשפה את העובדה המדהימה הבאה: כמעט בכל נאום, כמעט בכל עצרת, מעלים שני המתמודדים המובילים, רג'פ טאיפ ארדואן, ראש הממשלה הנוכחי שעומד בראש "מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP), וכמאל קיליצ'דראולו שעומד בראש "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP), את יחסי ישראל-טורקיה ואת ענייני משט הדמים לעזה על ראש שמחתם, שולפים ציפורניים, מתנצחים, ומאשימים.  


מעלה את המשט לעזה על ראש שמחתו. ארדואן ואשתו (צילום: EPA)

 

באיזה צד עומדים יהודי טורקיה בעוד שהפוליטיקאים רבים על כל קול? "אנחנו לא נכנסים לענייני פוליטיקה. כל אחד יודע במי או מה יבחר ומצביע למי שהוא רוצה. זה לא הגיוני שהקהילה היהודית תתעסק בפוליטיקה". משפט קצר זה, היחידי אותו הסכים לומר ל-ynet רבה הראשי של טורקיה - יצחק חליבה - אולי מסמל את עמדת יהודי טורקיה ערב בחירות 2011.

 

הרב שמתח ביקורת על ישראל - שומר הקהילה

זמן קצר לאחר המשט לעזה ואירועי הדמים על המרמרה בשנה שעברה, מתח הרב חליבה ביקורת חריפה על ישראל והאשים אותה בהתגרוּת מיותרת בעולם ובהתנהגות בלתי ראויה.

הרב הראשי של טורקיה אף שיבח את ראש הממשלה ארדואן וטען כי הוא "עושה הבחנה ברורה בין מדינת ישראל לבין היהודים בארצו ומבטיח את ביטחונם".

 

קרוב לוודאי שאין זו באמת דעתו של הרב חליבה, עליו מעידים מכריו כי הוא אוהב ישראל גדול. למי שאולי לא זוכר, היה זה הרב חליבה שזמן קצר לאחר שבנו יצחק נפצע בפיגוע התופת ב-2003, בו נהרגו עשרות בני אדם בסמוך לבתי כנסת באיסטנבול, מיהר להכריז: "אף אחד לא יצליח לכופף את הגאווה היהודית שלי ואת הקשר שלי לישראל".

 

הביקורת שהעביר על ישראל ו"התרבוש הטורקי" שחבש על ראשו הם ככל הנראה חלק מרצונו להוכיח נאמנות למען המטרה הנעלה ביותר, אותה סימנו רבנים וראשי קהילות יהודיות בעולם לאורך אלפי שנות גלות - השמירה על הקהילה היהודית והרחקתה מכל מוקד בערה שעלול לפגוע בה.  


הפגנה באיסטנבול נגד המצור על עזה (צילום: AP)

 

בסימן זהירות מקסימלית זו ניגשים לבחירות ביום ראשון הקרוב יהודי טורקיה, המונים כ-20 אלף איש - טיפה בים בין כמעט שמונים מיליון תושבי הרפובליקה הטורקית, ששואפת להפוך מעצמה אזורית ועושה הכול - כולל צעדים מעוררי מחלוקת - על מנת להגשים את מטרתה.

 

הנהגה פוליטית? לא ליהודי טורקיה

"אין ליהודים גוף פוליטי, יש להם את הרבנות וזהו. הנהגתם איננה פוליטית, ולכן ברור שהם לא רוצים לצאת בהצהרות ולסכן את הקהילה היהודית", הסביר דניס אוז'לוו, יליד ותושב איסטנבול, בוגר החוג ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת גלטסראיי, דמות מוכרת בנוף המקומי ונינו של יוסף נייגו - את המניעים של הגורמים הרשמיים בקהילה. נייגו היה אחד ממנהליו המיתולוגיים של בית הספר החקלאי מקוה ישראל.

 

"אם הייתי מדבר כשופר רשמי של הקהילה גם אני הייתה מתבטא אחרת", הסביר אוז'לוו, שבניגוד לרוב היהודים הטורקים מצהיר בגלוי כי יצביע למפלגת האופוזיציה - "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP), שבראשה עומד כאמור קיליצ'דראולו.

 

"הוא מפחד על הקהילה שלו, על העם שלו. בשיחה לפני מספר חודשים שאלתי את הרב על עניין דומה. 'מה אתה רוצה שאומר'? אמר לי הרב והשיב: ' אנחנו צריכים להציל נפשות'", יצא גם דובר התאחדות יוצאי טורקיה בישראל, רפאל סאדי, להגנתו של הרב חליבה, שהיה המורה שלו בבית הספר.  


כמאל קיליצ'דראולו, ראש מפלגת האופוזיציה CHP (צילום: AFP)

 

סאדי, שעלה ארצה בשנות ה-90, חלק ביחד עם ראש הממשלה ארדואן את ספסל הלימודים באוניברסיטת איסטנבול בפקולטה לכלכלה, בין השנים 1974 ל- 1978. לפני מספר שנים עוד שמרו השניים על יחסים תקינים, וסאדי שמפעיל אתר חדשות לטובת יהודי טורקיה, ראיין את ארדואן לטובת עיתון יהודי שעה שזה ביקר בארץ. אולם, עם הידרדרות היחסים בין המדינות, התרחקו גם השניים אחד מהשני.

 

"ארדואן נותן לגיטימציה לשנאת יהודים"

לדברי סאדי, השקט היהודי סביב הבחירות לא נובע מפחד ישיר מארדואן, שאם מתייחסים ברצינות לאופן שבו הוא מציג במערב את תדמיתו כאוהב שיווין וחופש פולחן, לא יכול לפגוע ישירות ביהודים.

 

"הפחד הוא מגופים קיצוניים במדינה שמקבלים חיזוק מדברי ראש הממשלה נגד ישראל", אמר סאדי.

לדבריו, ארדואן אמנם מצהיר כי יהודי טורקיה הינם חלק בלתי נפרד מהאומה הטורקית, אך דבריו נגד מדינת ישראל נותנים לגיטימציה ברחוב לשנאת יהודים בכלל. "לכן היהודים הטורקים מצהירים שהם טורקים, שעה שהלב שלהם מפרפר בשביל ישראל כמו כל יהודי בעולם", אמר סאדי. "יש יהודי שלא אומר 'לשנה הבאה בירושלים'? אין מה לעשות, שם אתה מתנהג אחרת, מראה כאילו אתה מרוצה מהאומה והמצב, גם אנחנו נהגנו כך שהתגוררנו שם".

 

"כל יום יש כותרות וכינוסים המוניים. ביום שישי היו 300 אלף איש באיזמיר ו-200 אלף איש היו כאן בכיכר השבוע", תיאר ג'קי אנג'ל, שנולד בטורקיה לפני 53 שנה, עלה בגיל 13 לישראל ושב לאיסטנבול לאחר כ-15 שנה, את האווירה החמה במדינה ימים ספורים לבחירות. אך למרות זאת, הוא הסביר כי "בגלל העובדה שיודעים מי ינצח לא כל כך מתרגשים כאן". 


חלקו ביחד את ספסל הלימודים. סאדי וארדואן (צילום: VIKET SADI)

 

אנג'ל הסביר כי הוא מתכוון להצביע למפלגת האופוזיציה בבחירות הקרובות. אבל אפילו אם התחזיות יתממשו וארדואן ייבחר שוב, אנג'ל מאמין כי המצב בטורקיה לא ישתנה באופן קיצוני. "לארדואן אין ביד 70 אחוזים מהקולות, רחוק מכך. במצב שכזה יש מולו את המפלגות האחרות שמאזנות אותו". מה היה קורה אם כן היה בידי ראש הממשלה הכוח האלקטורלי? אנג'ל העריך כי ארדואן "היה מחליף את כל החוקים מבחינה איסלאמית. לא בצורה קיצונית, לא לכיוון סוריה או מצרים, אבל עדיין שואף למדינה איסלאמית ודמוקרטית".

 

"רוב היהודים יצביעו למפלגת האופוזיציה"

אנג'ל העריך כי רוב יהודי טורקיה יצביעו ביום ראשון הקרוב למפלגת האופוזיציה CHP "כמו בכל בחירות", אך גם ציין שהוא לא שכח לרגע את סיפורי אביו, שתיאר בפניו כיצד לפני שנים לא רבות, הגזרות שהוטלו על התושבים הלא-יהודים, הגיעו דווקא ממפלגת האופוזיציה. מיסי רכוש כבדים, הרחקה מאזורים מסוימים במדינה. אלו הם חלק מה"עונשים" שהטילה "מפלגת העם הרפובליקנית" על יהודי טורקיה. "אך המצב היום שונה", סיפר אנג'ל.

 

אך לצד התמיכה הכמעט גורפת שיעניקו היהודים ל-CHP, הסביר אנג'ל כי המצב הכלכלי היציב בטורקיה מביא עמו גם תמיכה יהודית במפלגת השלטון של ארדואן. "זה (המצב הכלכלי) משפיע על העם, שרואה את המצב בעולם ורואה כלכלות קורסות. אנשים חושבים על עצמם". אמר אנג'ל.

 

טל אריץ', יהודייה בת 51 שנולדה באיזמיר וכיום תושבת אנטליה, מייצגת צד אחר של המטבע, הצד של בעלי העסקים הקטנים, שכידוע נפגעים קשות עם התפתחות הכלכלה ותאגידי הענק.  


היהודים כועסים על יחס אנקרה לישראל. בית כנסת באיזמיר (צילום: יונתן ובר)

 

"מי מרוויח מהמצב הכלכלי? החברים של ארדואן והעשירים. הזקנים והצעירים מפסידים", סיפרה אריץ' ל-ynet. לדבריה, "הבת שלי היתה מדריכת תיירים ישראלים, וכמעט שנה שהיא לא עובדת בגלל ארדואן".

 

שליח חב"ד עזב כי אין תיירים

אריץ' מתבטאת באופן חופשי ונדיר יחסית, ומביעה כעס על ההתבטאויות של ארדואן כנגד ישראל. היא מספרת על אחות ואחיינית שלה המתגוררות בארץ וחוששות לבא לבקרה.

היא גם מספרת על כעס גדול בקרב היהודים על היחס של אנקרה כלפי ישראל, על שליח חב"ד שעזב כי כבר אין תיירים ישראלים, ואפילו על מוכרים טורקים בשוק "שחיו על הישראלים", לדברי אריץ', ושואלים אותה מתי יחזרו התיירים מארץ הקודש?

 

כך, על אף שחבריה טוענים שאל לה להתבטא בשמה נגד השלטונות הטורקיים, אריץ' מסבירה כי איננה פוחדת. "חס וחלילה שאצביע למפלגת השלטון. אצביע לקיליצ'דראולו. הדברים של ארדואן מיועדים לאותם אנטי-יהודים וישראלים, הוא רוצה את הקולות שלהם בקלפי", אמרה אריץ'.

 

במהלך שנת 2009, לאחר מבצע "עופרת יצוקה" בעזה, בתקופה בה נרשם שיא חדש בשפל היחסים בין ישראל לטורקיה, הופיעו ברחובות איסטנבול שלטי ענק בהן הופיעה נעל של פעוט מוכתמת בדם. על השלטים נכתב כיתוב במספר שפות, בהן גם בעברית: "אתם לא יכולים להיות בנו של משה - 'לא תרצח'. האנושות נרצחת בעזה", את הכיתוב ליווה ציון המקור של הדיבר הידוע בספר שמות.  


"אחרי המשט, לא היה נעים להיות כאן יהודי". המרמרה (צילום: דובר צה"ל)

 

בגרסה נוספת של השלט, הופיעה אותה תמונה ובה התמיהה אם גם הדיבר "אני אלוקים, אוהב צדק ושונא רשע" נעדר מהתנ"ך היהודי. אך דבר אחד שלא נעדר מהשלט הטורקי היה ציון הכיתוב החוזר על עצמו "ילדים נרצחים בעזה". על החתום על השלט היה ארגון "סולידרי" מסוים, ובעקבות הופעתו יצאה הקהילה היהודית נגד שלטים מסוגו. באווירה שנוצרה, ההאשמות שהטיח הציבור הטורקי בישראל גרמו לתחושות לא פשוטות עבור היהודים המקומיים.

 

"ארדואן לא עשה לנו רע"

"בימים שלאחר עופרת יצוקה והמשט לעזה לא היה נעים להיות כאן יהודי, היה חשש", הודה אנג'ל, אך ציין מיד כי ההצהרות של ארדואן כי אין לו דבר נגד יהודי ארצו וכי אין לו דבר עם היהודים באופן כללי אלא רק עם ממשלת ישראל, אינן תלושות מהמציאות: "במהלך הקדנציה שלו, לארדואן לא היתה השפעה לרעה על היחס ליהודים כאן".

 

אנג'ל, נשוי ואב לשתי בנות, אמר כי לדעתו ארדואן צובר נכסים פוליטיים באמצעות ההתבטאויות הקשות שהוא נשא ונושא נגד ישראל - התבטאויות שמחממות את טורקיה כולה. אך הוא הסביר כי התלהמות ערב הבחירות ממש לא תשנה. "הוא משחק אותה על הסיפור הזה של הרג הילדים, כמו גם העניין הסורי. זה מפריע לנו, אנחנו רוצים שיהיו יחסים טובים עם ישראל, אבל פה זה לא ארה"ב, ובטח ש-12 אלף יהודים שיצביעו לא ממש ישנו משהו בבחירות".

 

גם אריץ' מספרת כי היא באופן אישי לא חשה שינוי ביחס כלפיה מצד הסביבה הקרובה לה. "ההסתה הגדולה והתחושות הללו (של הסתה) הן בעיקר מנת חלקן של הערים הגדולות, כמו איסטנבול", היא הסבירה. "אתם רואים את זה", היא אמרה ל-ynet תוך פנייה לקהל הישראלי ואמר: "ובצדק, לא מתקרבים גם לאזורים אחרים בטורקיה". 


"נרצחים ילדים בפלסטין". שלט חוצות שנתלה באיסטנבול

 

א', יהודיה, תושבת איסטנבול, בשנות ה-20 לחייה, סטודנטית המגדירה עצמה כליברלית, בשיחה עם ynet סיפרה כי בניגוד לרוב היהודים, היא אפילו הצביעה בעד הרפורמות בחוקה, במשטרה, בצבא ובמערכת המשפט, במשאל העם ההיסטורי שנערך בספטמבר האחרון. "יש הרבה דברים שצריכים לשנות בחוקה, שמבוססת על השלטון הצבאי ששלט כאן", אמרה א' ודחתה את החשש מעליית כוחו של ארדואן. "אני לא חושבת שהוא יכול להפוך את טורקיה למדינת איסלאם קיצונית משום שהמון אנשים מצפים פה למשהו אחר, ורוצים משהו אחר. יש לציבור כוח והוא (ארדואן) לא יכול לעשות מה שהוא רוצה".

 

"יחס קיליצ'דראולו לישראל צפוי להיות טוב יותר"

יחד עם זאת, א' הסבירה כי בקלפי היא דווקא תתמוך בקיליצ'דראולו, "לא החלטתי על כך בהינף יד", מסבירה א' את המניע להצבעתה. "כפי שאמרתי, לארדואן יש מניות רבות בשינוי החוקה. אך גם קיליצ'דראולו הוא ליברלי ותומך בהמשך הפיתוח והקידמה של טורקיה. כמו כן, היחס שלו לישראל צפוי להיות טוב יותר".

 

אך האם יהיו גם יהודים שיעניקו את קולם לארדואן? "כן, בלי ספק. בעיקר יהודים שמרוצים מהמצב הכלכלי ורוצים לשמור עליו", אמר סאדי, דובר התאחדות יוצאי טורקיה בישראל. לדבריו, "קשה לדעת כמה באמת יצביעו לארדואן. אני מעריך שמדובר במיעוט, שכן רובם לא טיפשים ולא מטומטמים. בתוך תוכם הם מאמינים שיוכלו לקבל ראש ממשלה טוב יותר מאשר זה ששונא ישראל ונותן לגיטימציה לשנאת יהודים. אך משיחות רבות שאני עורך עם הקהילה, גובר מעל הכול הפחד מהסתה נגדם - מעטים יודו בכך".

 

עם זאת, סאדי ציין שצריך לזכור כי המצב הכלכלי בטורקי נפיץ. "הכלכלה בצמיחה, זה נכון, אך גם החוב החיצוני של טורקיה גדל ועומד על למעלה מ-500 מיליארד דולר. גם היבוא גדול בהרבה מהייצוא. הכול נשען כרגע על יכולת הגיוס של ארדואן, אך הכול גם יכול לקרוס בן רגע", הזהיר סאדי. 


שפל ביחסי ישראל-טורקיה. מבצע עופרת יצוקה (צילום: AP)

 

גם אוז'לוו הצביע על חשש מהידרדרות המצב הכלכלי בטורקיה כגורם שימשוך מצביעים למפלגת השלטון האיסלאמית. אולם, הוא העריך שהרוב בקהילה היהודית יצביע כמוהו למפלגת האופוזיציה. לצד כך, הוא הסביר כי טל אריץ' לא לבד, וכי לא מעט יהודים ולא יהודים נפגעים מהליך הגלובליזציה הכלכלית שעוברת טורקיה. "החברות הגדולות בונות הכול, העסקים הקטנים נעלמים, ורבים היהודים שמתפרנסים כך", סיפרה אריץ'.

 

התגרות בישראל תסייע בקלפי?

מדאיג לחשוב שראש ממשלה בעולם המודרני מנצל את יצר השנאה לצבירת פופולריות, אך נראה שזהו המקרה אצל ראש הממשלה הטורקי. ארדואן, שסובל מאחוזי תמיכה נמוכים יחסית לעומת הבחירות ב-2007, בהן זכה בלמעלה מ-46 אחוז מקולות הבוחרים, עשה הכול על מנת שלא ייאלץ לשבת בקואליציה לצד יריביו - כולל התגרות חוזרת וגוברת בישראל והתנצחויות רבות על יחסי המדינות מול קיליצ'דראולו בשבועות האחרונים.

 

למה דווקא ישראל? סקר שנערך לאחר מבצע "עופרת יצוקה", דירג את ישראל כאחראית יותר מכל מדינות העולם לבעיות שעל כדור הארץ, ולמדינה הכי פחות פופולרית בעולם - אפילו לפני ארמניה.

 

כך, עם כל הכבוד למצב הכלכלי, מודים אוז'לוו וסאדי כי הגיע הזמן של הבוחר היהודי. "אף יהודי לא מרוצה מהפוליטיקה הים תיכונית של ארדואן", ירה אוז'לוו. "מדובר בניצול בזדון למטרות פוליטיות, זה ברור לי ואני מאמין שברור לכולם". מה באשר לקיליצ'דראולו? "רוב היהודים מרוצים מאמירותיו, ויצביעו לו", סיכם אוז'לוו. 


איפה התיירים מארץ הקודש? בזאר באיזמיר (צילום: AP)

 

"אם ארדואן עולה וקורא מול כל העולם 'לא תרצח'", התייחס סאדי לנאום ארדואן לאחר אירועי המשט, "זה נוגע לכל היהודים. המזל הוא שקיצוניים לא פגעו עד כה בתושבי טורקיה".

 

רוצים רק שקט

אך כאמור, לצד החשש מפגיעה במדינה היחידה בעולם אליה יוכלו להימלט בעת צרה, הלא היא ישראל, חוששים היהודים בטורקיה גם לחייהם השקטים יחסית במדינה.

 

במחקר מלפני כשנתיים באוניברסיטת איסטנבול הצהירו לא פחות מ-64 אחוזים מהנסקרים הטורקים כי לא היו רוצים להיות שכנים של יהודים. באות שנה, תלמידים יהודים נאלצו לנשוך את השפתיים בעת שמשרד החינוך הטורקי קבע שב-14 לינואר 2009, יעמדו כל תלמידי בתי הספר במדינה דקת דומייה "לזכר הפלסטינים שאיבדו את חייהם" במהלך מבצע "עופרת יצוקה".

 

גם הפיגועים הרצחניים בתחילת המאה נגד מוקדים יהודיים לא נשכחו בקהילה המקומית. האם מהפך -הפסד של ארדואן בבחירות - נראה אפשרי? ספק גדול. האם מהפך שכזה יביא לרגיעה בעניין היהודי, ולצעדים של נורמליזציה בין ישראל לטורקיה? גם כאן הספק גדול לא פחות.

 

רגע לפני הבחירות, הכורדים מזכירים לארדואן: "רוצים הכרה". צפו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"הים הוא אותו ים. יש פתגם בטורקית שאומר שמי שבא ייתן לך לחפש את מי שהולך. הבעיה במקרה של טורקיה היא שניצול השפלת ישראל הפך כלי מסחרי-פוליטי לגיטימי. אף אחד לא יוותר עליו, הוא מתגמל מדי", טען סאדי והסביר כי השנאה לישראל מושרשת גם בעם הטורקי, "מעטים אנשי הרוח שיוצאים נגד השנאה, מי יעיז? ספרתם כמה עיתונאים בבית הסוהר?".

 

אוז'לוו משתדל לשמור על אופטימיות, מסביר כי הוא מאמין שקיליצ'דראולו יביא שינוי, אך מודה כי ספק אם ניתן יהיה להחזיר את המצב לקדמותו.

 

לעומת השניים האחרונים, האופטימיות של אריץ' בולטת מאוד. מביתה באנטליה היא מקווה ומאמינה שעליית יו"ר האופוזיציה תביא לתיקון המצב, "אני מחכה ליום ראשון, אם המצב יהיה צמוד אשאר ערה כל הלילה, אם יסתמן שארדואן מוביל, אלך לישון. גם אם לא הכול יחזור לקדמותו, אני מאמינה בשינוי. אנחנו נתפלל, תתפללו גם בשבילנו ובעצם גם בשבילכם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזכיר כמעט בכל נאום את ישראל. ארדואן
צילום: EPA
"רוב היהודים מרוצים מדבריו". קיליצ'דראולו
צילום: AFP
היהודים יעדיפו אותם? מפגיני אופוזיציה באיסטנבול
צילום: EPA
"ישראל אחראית יותר מכולן לבעיות כדור הארץ". הפגנה באיסטנבול נגד ישראל
צילום: AFP
"התגרות מיותרת בעולם". חייל צה"ל על המרמרה
מומלצים