במטבח עם במיה
אם תתבקשו לתאר במילה אחת את הבמיה ודאי תבחרו בצמיגית, אבל אורי מאיר-צ'יזיק חושב שהיא נפלאה ויש לה שימושים נהדרים, אפילו בתור צעצוע לעיסה לתינוק שצומחות לו שיניים. הכל תלוי במה שההורים שלכם חשבו
קשרי החברות שיש לי עם הרבה ילדים סובבים סביב אוכל. אולי זה קורה כי אצלי הם בדרך כלל אוכלים דברים שהם לא אוכלים בשום מקום אחר, או שאולי זה בגלל המשחקים במטבח (אתם יודעים, הסירים, המחבתות, הכפות - מה, אצלכם לא משחקים איתם?). היו לי הרבה ניסיונות מוצלחים שהפתיעו את ההורים, כמו ילדים שלא הסכימו לאכול מאכל מסוים ופתאום התחילו, אבל יש כמובן גם כישלונות.
יש גם ילדים שהאוכל הוא הדבר העיקרי שבחברות שבינינו, אחד מהם הוא אורי (3), שכן שלי, חבר טוב של בתי נגה. אורי הוא שכן מעולה בשבילי כי הוא אוהב לאכול, הוא מתנסה ואוכל בתיאבון את רוב המאכלים שאני מכין. הוא אוכל משהו חדש ומיד מבקש אותו בבית, וזה מבחינתי סימן שהמאכל הוא טוב. לאחרונה אף עבר אפילו את משוכת הבמיה - הוא אכל תבשילי במיה, ביקש עוד, חזר הביתה ותבע מאמא שלו במיה. אני מאוד אוהב לנסות תבשילים חדשים על אורי.
כשזה מגיע לתזונת ילדים אני מאמין בשני דברים עיקריים: הראשון הוא שרוב העכבות של הילדים שלנו בנושאי אוכל מגיעות מההורים (כן, גם לילדים שלי יהיו טראומות כאלו), והשני הוא שילד שמכין אוכל או שותף להכנה ולבחירה יאכל את האוכל בתיאבון רב, כך שהטיפים שלי לרוב ההורים המודאגים בכלל לא קשורים לילדים - אם אתם מוטרדים מתזונת הילדים שלכם - שימו לב למה שאתם אוכלים. צאו לקנות ירקות ופירות טריים קודם כל לעצמכם, גלו מה טעים לכם וממה אתם נהנים, מה עושה לכם טוב, והכי חשוב, תיהנו במטבח. מספיק עם האוכל שבא באבקות, בשקיות או בקופסאות קפואות ומספיק להציק לילדים שיאכלו עוף/ירקות/פירות. אתם רוצים משפחה שאוכלת אוכל מזין? תאכלו אתם בעצמכם אוכל מזין ותלמדו איך להכין אותו בהנאה.
במיה היא דוגמה נהדרת, היא אחד מהמזונות שמבוגרים וילדים נרתעים ממנו ביותר, למרות שהיא מזינה, בריאה וטעימה (אם יודעים איך להתקין אותה). בדרך כלל החלק הבעייתי ביותר הוא הריר, למרות שהוא החלק הכי בריא יצא לו שם רע, אבל זה לא חייב להיות ככה.
(צילום: אורי מאיר- צ'יזיק)
אצלנו הרומן של הילדים עם האוכל מתחיל הרבה לפני הצלחת, הוא מתחיל בגינה. בשיא הקיץ צומחים על הבמיה תרמילים גדולים וסיביים, כאלה שכבר לא טעים לאכול אותם, אפשר להניח להם להתייבש ולאסוף מהם זרעים לעונה הבאה. את התרמילים הצעירים של תחילת הצמיחה אפשר לקטוף ולאכול ככה, מהשיח. הבנות שלנו מאוד נהנו להשתמש בבמיות הטריות בתור נשכן בתקופת צמיחת השיניים. למעשה, תחילת המוצקים של הבנות לא היתה עם מחיות ורסקים אלא עם הבמיה (ועוד כמה פירות וירקות טריים שנכנסו לאט-לאט לתפריט ככל שהן חטפו לנו אותם מהידיים). אפשר גם לחתוך את הבמיות לרוחב וליצור כוכבים חמודים שמקשטים נהדר כל צלחת.
כשהבנות גדלו מעט התחלנו להכניס איתן את הבמיה מהגינה למטבח. כלומר, רק אחרי שהיא עוברת במרפסת. המרפסת בין הגינה למטבח היא שלב מאוד חשוב בשביל במיה -כדי שהריר המוצילגי לא יורגש במנה אנחנו קוצצים לבמיה את קצה הגבעול ומניחים אותה בתבנית בשמש, שתתייבש קצת (שעה עד שלוש שעות בערך). לאחר מכן אפשר להכניס אותה למטבח ולחגוג.
חלקכם ודאי יאמרו שגם תרמילי הבמיה הצעירים והמוקדמים אינם טעימים, אבל שווה לכם לתת לה עוד הזדמנות. הבמיה זוכה לעדנה במטבח המקומי. עד לא מזמן נהגו להכין כאן את הבמיה ברוטב עגבניות ולטעון שזהו מאכל מקומי מסורתי. ייתכן, אבל עגבניות לא היו כאן עד לפני כ-200 שנים והבמיה הגיעה לפני כ-1,000 (או יותר) שנים מאתיופיה, כך שלבמיה יש קצת יותר פז"מ כאן, באיזור שלנו.
בבית שלנו מעדיפים לא לערבב שמחה בשמחה, העגבנייה והבמיה, כבודן של שתיהן במקומן מונח, אבל את תבשיל הבמיה הפופולרי ביותר שלנו אנחנו מכינים באופן הפשוט ביותר- רק מבמיה, ממש בלי כלום.
במיה על מחבת בלי כלום
- מורידים לבמיה את הקצה הגבעול מבלי לפגוע בתרמיל עצמו.
- מניחים במחבת חמה עם רבע כוס מים ובלי מכסה ומבשלים כך על אש גבוהה כ-7 דקות כאשר מדי פעם מערבבים בעדינות.
- אחרי 5 דקות מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל עוד 10 דקות ללא מכסה.
- המים מתאדים ואם המחבת היא בעלת תחתית עבה וכבדה אז הבמיה לא תישרף אלא תתחמם ותהפוך לרכה אך גם פריכה.
- כל מה שצריך לעשות עכשיו זה להוסיף מעט מלח ולאכול כחטיף. לבמיה זו לא יהיה הרבה ריר, כי בבישול לא היו מעורבים נוזלים.
במיה ברוטב חצי חי
בתבשיל הבמיה ברוטב חצי חי, פשוט מוסיפים לקראת סוף הבישול את חומרי הרוטב והום יוצרים מעין רוטב טרי איכותי.
המרכיבים:
500 גרם במיה
4 עגבניות בשלות מאוד, מחולקות לרבעים
3 שיני שום
מלח
שמן זית
אופן ההכנה:
- מורידים לבמיה את הקצה הגבעול מבלי לפגוע בתרמיל עצמו.
- מניחים במחבת חמה עם רבע כוס מים ובלי מכסה ומבשלים כך על אש גבוהה כ-7 דקות כאשר מדי פעם מערבבים בעדינות.
- אחרי 7 דקות, מוסיפים את חומרי הרוטב, ומבשלים עוד 10 דקות על אש גבוהה עדיין מכוסה.
- אורי מאיר-צ'יזיק
הוא יועץ תזונה, שף טבעי והיסטוריון של אוכל. הוא מטפל, מטייל ומרצה בכל רחבי הארץ, ומתגורר בעמק בית-שאן עם אשתו טלי ושתי בנותיו