סוף למתיחות? ברק בדרך ל"ביקור רגיש" בסין
על רקע פרשיות ביטחוניות ומשברים דיפלומטיים שהעיבו על הקשרים ביניהן בשנים האחרונות, ייצא אהוד ברק לביקור עבודה רשמי בסין: "ביקור חשוב ובעל השלכות"
"ביקור רגיש, בעל משמעויות ארוכות טווח". שר הביטחון אהוד ברק יטוס הלילה (שבת) לסין, שם הוא צפוי לערוך סדרת פגישות עבודה. ממשרד הביטחון נמסר כי זהו ביקור רשמי ראשון של שר ביטחון ישראלי במדינה זה כעשור, והוא נערך על רקע היחסים המורכבים בין המדינות, שידעו בשנים האחרונות מספר אירועים רגישים.
ברק יהיה אורחו של שר ההגנה הסיני, גנרל ליאנג גואנג-ליה. במסגרת ביקורו, שיימשך ארבעה ימים, ייפגש ברק עם גורמים בכירים בצמרת ההנהגה הסינית, בהם גם הרמטכ"ל הסיני ושרים בכירים אחרים.
ביקורו של ברק הוכן במשך מספר חודשים, בעיקר לאור הרגישות הרבה המלווה את יחסי המדינות וההשלכות של מפגש בדרג בכיר זה. גורמים ביטחוניים אף הודו כי מדובר ב"ביקור רגיש, אך חשוב ובעל השלכות".
ברק אמור לדון עם מארחיו בכל הסוגיות הרגישות שעל סדר היום, בהן נושאים אזוריים במזרח התיכון, האיום האיראני, קידום תהליך השלום וההתמודדות עם איום הטרור. "לכל פגישה בביקור שכזה יש משמעויות ארוכות טווח ליחסים עם ישראל", אמרו גורמים ביטחוניים.
ברק במהלך סיור בדרום הארץ (צילום: צפריר אביוב)
חשדנות ומשברים ביטחוניים
היחסים בין ישראל לסין מלווים בחשדנות, המתבססת בעיקר על היחסים הקרובים בין ישראל לארצות הברית מחד, ועל קשריה של סין עם איראן מאידך.
בשנים האחרונות העיבו שתי פרשות ביטחוניות על יחסי המדינות, ובשנים האחרונות שוררת מתיחות מדינית רבה ביניהן. בשנת 2000, פרץ משבר חמור בין סין לישראל על רקע פרשת מטוסי הפלקון, שהיו אמורים להימכר לסין על בסיס הסכם שערכה עם התעשייה האווירית. וטו אמריקאי על העסקה ואיום של הממשל בוושינגטון בקיצוץ תקציב הסיוע לישראל הוביל לביטולה, למורת רוחם של הסינים.
משבר נוסף פרץ בין המדינות בשנת 2005, עת הביא לחץ אמריקני לביטול חוזה לאספקת חלקי מזל"טים לסין. מנכ"ל משרד הביטחון אז, עמוס ירון, סיים את תפקידו על רקע מעורבותו בעסקאות אלה.
מאז, ידעו המדינות בעיקר מתיחות מדינית ודיפלומטית. ישראל חזתה בהזדמנויות שונות בתמיכת נציגי סין בהצעות לגינוי ישראל במועצת הביטחון של האו"ם. הקירבה ההולכת ונמשכת בין סין לאיראן, הובילה אף היא להמשך המגמה.
Read this article in English