הבורסה אדומה: ת"א 25 בשפל של 9 חודשים
על רקע הירידות החדות בסוף השבוע בוול סטריט, מדד ת"א 25 ירד ב-1.25% ומדד ת"א 100 איבד 1.2% - אל מתחת לרמת 1,100 נקודות. מניית נס בלטה בזינוק של 10.7% על רקע מכירת החברה לסיטי לפי שווי של 307 מיליון דולר
המסחר בבורסה בתל אביב הסתיים היום (א') בירידות שערים על רקע הירידות החדות שפקדו את וול סטריט בסוף השבוע. האווירה בשווקים פסימית, והמשקיעים חוששים מההשלכות של סיום תוכנית ההרחבה הכמותית השנייה של הבנק המרכזי האמריקאי בסוף החודש.
מדד תל-אביב 25 ירד ב-1.25% ל-1,204.19 נקודות; מדד תל-אביב 100 ירד ב-1.23% ל-1,094.40 נקודות; מדד בלו-טק ירד ב-1.26% ל-259.74 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב-1.92% ל-313.88 נקודות.
מדד ת"א 25 ירד בכ-10.5% מרמת השיא שקבע ב-21 באפריל השנה - 1,341.89 נקודות, לשפל של 9 חודשים ברמתו. מדד ת"א 100 ירד ב-12.5% מהשיא שנקבע ב-16 בינואר השנה - 1,247.92 נקודות.
כספי הציבור המשיכו גם השבוע לצאת מהאפיקים המסוכנים ועברו לאפיקים שנחשבים סולידיים יותר. המשקיעים משכו מתחילת החודש, ב-5 ימי מסחר בלבד, כ-1.3 מיליארד שקל מקרנות הנאמנות המסורתיות. קרנות אג"ח חברות וכללי פדו 870 מיליון שקל והקרנות המנייתיות פדו 170 מיליון שקל. בינתיים, ציבור המשקיעים מסיט כספים לקרנות הכספיות שגייסו 1.1 מיליארד שקל ולקרנות השקליות עם גיוס של 260 מיליון שקל, בדגש על קרנות מק"מ.
"עיקר האיום על שוק המניות המקומי מגיע כעת משתי זירות מרכזיות: הזירה הגיאו-פוליטית, שתמשיך לספק אי ודאות לבורסה ככל שנתקדם לחודש ספטמבר, בו צפוי האו"ם לדון בהכרה במדינה פלסטינית. כמו כן, גם הזירה הגלובלית בהירה כעת פחות. החשש מפני שינוי מגמה בארה"ב, לצד התעצמות הקשיים מהם סובל האיחוד האירופי, עלולים לפגוע גם בכלכלה המקומית", כך כתבו כלכלני בנק הפועלים בסקירתם השבועית.
נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר הצטרף בסוף השבוע רשמית למירוץ לראשות קרן המטבע הבינלאומית. הליך הבחירה אמור להסתיים עד סוף יוני. פישר - שבשנים 94' עד 2001 שימש משנה למנכ"ל הקרן - הגיש את מועמדותו אף שסיכוייו להיבחר לתפקיד נמוכים ביותר. אחד המכשולים העיקריים בדרכו של פישר לתפקיד הוא גילו: בעוד כמה חודשים ימלאו לו 68, בעוד תקנות הקרן קובעות כי גילו של יושב הראש לא יעלה על 65. מועצת המנהלים של הקרן אמורה לדון בקרוב בנושא זה.
המדדים המובילים בוול סטריט ננעלו ביום שישי האחרון בירידות שערים על רקע האכזבה מנתוני מחירי הייצוא והייבוא בארה"ב שהפתיעו לרעה. המסחר התנהל גם על רקע פרסום נתוני העודף המסחרי הסיני שהיו גרועים מהתחזיות.
ביום חמישי האחרון הסתיים המסחר בבורסה בתל אביב בירידות שערים לאחר שני ימי חופשה - ועל רקע הנעילה השלילית אמש בוול סטריט. בסיכום השבוע שעבר ירד ת"א 25 ב-0.7%, ת"א 100 איבד 0.8% והנדל"ן צנח ב-2.6%.
"קצב העלאות הריבית יהיה איטי מציפיות השוק"
"השוק בארה"ב יבין שקצב הצמיחה הוא כ-2% לשנה. אנשים ציפו לצמיחה של 3.5% לשנה בתחילת השנה. להערכתי לא מדובר על תחתית כפולה בכלכלה, אלא על אירועים כמו יפן ומחירי האנרגיה. הצרכן האמריקאי הוא לא כזה חזק כמו שציפו וזה מה שתורם לסנטימנט בשוק",כך מסביר האסטרטג הראשי בבית ההשקעות איילון, יניב פגוט את הירידות בשוק.
"יש ויכוח בין הכלכלה לבין השוק: או שהשוק יילך לכיוון הכלכלה בישראל או שהכלכלה תלך לכיוון השוק. כלומר השוק יתקן מעלה או שהצמיחה תתקן מטה", מסביר עוד.
"האג"חים גם יורדים כאן, בניגוד לארה"ב ששם האג"חים עולים בשל ההתבצרות באפיק הממשלתי. השוק מתמחר קצב העלאות ריבית מאוד חזק, להערכתי השוק מגזים בתמחור קצב העלאות הריבית. יש בתי השקעות זרים שמדברים על ריבית בנק ישראל שתעמוד על 5% בסוף השנה הבאה. עיקר הלחצים האינפלציוניים יתנקזו לחודשים הקרובים ואחר כך יירגע", מסביר פגוט.
מניות במרכז
נס טכנולוגיות נמכרה לקרן סיטי ונצ'רס האמריקנית תמורת 307 מיליון דולר. זאת, ארבעה ימים לאחר ש"כלכליסט" חשף את המו"מ בין הצדדים. החברה דיווחה על כך אתמול עם סיום המסחר בוול סטריט, והמניה זינקה במסחר המאוחר ב-12.5%. העיסקה תתבצע במחיר של 7.75 דולרים למניה, הגבוה ב-17.6% ממחיר הסגירה של המניה בבורסת נאסד"ק. מניית החברה עלתה בכ-10%.
חודש וחצי לאחר שהופסקה אספקת הגז המצרי לישראל - החל הגז ממצרים להגיע לחברת חשמל ביום שישי האחרון. כך מסרה חברת נתג"ז - החברה הלאומית האחראית על מערכת ההולכה הארצית. מקורות במשק האנרגיה מסבירים שלמרות שהגז המצרי החל להגיע - הלחץ בצינור ייבנה בהדרגה בימים הקרובים, עד להגעה לתפוקה מלאה. להודעה צפויה להיות השפעה על מניית אמפל המחזיקה בספקית הגז המצרית EMG, ואכן, מניית אמפל ירדה היום בכ-2.4%.
ארגון ה-OECD פרסם השבוע את דו"ח ה-Data Roaming השנתי שלו, הבודק כמה משתמש סלולר ממוצע משלם על גלישה באינטרנט בחו"ל. לפי ממצאי הדו"ח, האזרח הישראלי משלם 15.15 דולר למגה-בייט של מידע סלולרי - הרבה מעבר לממוצע, העומד על 9.48 דולרים למגה-בייט. המחירים מותאמים לכוח הקניה המקומי. מי שיושפעו מדו"ח הן חברות התקשורת המקומיות: בזק (איבדה כ-3%), סלקום (עלתה בכ-0.5%) ופרטנר (ירדה בכ-1%).
"כלכליסט" חשף ביום חמישי האחרון כי קרן פימי המנוהלת על ידי ישי דוידי מנהלת משא ומתן מתקדם להשקעה של כ־100 מיליון דולר במניות חברת האנרגיה הגיאותרמית, אורמת תעשיות. מניית אורת תעשיות איבדה היום כ-2.4%.
שותפות גבעות בולטת על רקע ידיעה באתר חרדי לפיו תתחיל החברה למכור נפט השבוע כ-1,000 חביות מדי יום במחיר של 150 דולר לחבית, זאת למרות שמחירה של חבית נפט הוא קצת פחות ממאה דולר לחבית והמכירות לבז"ן התבצעו לפי מחירים נמוכים יותר. יחידות ההשתתפות של גבעות זינקו היום בכ-6.2%.