הסוכנות במצוקה כספית: מקצצת בשכר
הסוכנות היהודית תוציא עובדים לחופשה כפויה על חשבון שכרם וימי החופש שלהם ותקבל חצי מיליון דולר מוועד העובדים. הסיבה: ירידה חדה בהכנסות הסוכנות מתרומות עקב היחלשות הדולר, שאילצה אותה לבחור בין גירעון, קיצוץ פעילות, פיטורים וקיצוצים. הסוכנות: "התרומות יגדלו"
הסוכנות היהודית במצוקה תקציבית: הנהלת הסוכנות וועד העובדים שלה החליטו להוציא את העובדים לחופשה כפויה של שבועיים במהלך אוגוסט. ארבעה מימי החופשה יהיו על חשבון ימי של העובדים ושישה ימים נוספים יהיו בלא תשלום - כלומר, על חשבון שכר העובדים. כדי לממן את החופשה הכפויה, תקצץ הסוכנות משכרו החודשי של כל עובד יום עבודה אחד במשך חצי שנה. בנוסף, החליט ועד העובדים לתרום כ-500 אלף דולר לסוכנות מתקציבו הפרטי.
מאחורי הצעדים החריגים הללו - שמאפיינים חברות שנקלעות לקשיים - עומדת מצוקה תקציבית שהסוכנות נקלעה אליה בשנים האחרונות, עקב ירידה בהיקף התרומות שהיא מקבלת מארה"ב בשל המשבר הכלכלי וירידת הדולר. "הבעיות התקציביות של הסוכנות נפתרות על הגב שלנו", מתלונן אחד מעובדי הארגון.
גורמים המעורים בנעשה בסוכנות טוענים כי קיצוץ החופשות והתרומה היו החלטות של הוועד, לאחר שהנהלת הסוכנות דרשה ממנו לאפשר לה לפטר 50 עובדים. הקיצוצים מנעו את הפיטורים. כל זאת, נטען, כיוון שאלמלא הצעדים הללו הסוכנות הייתה נקלעת לגירעון - מעבר לחובה המוסדר מול הספקים והבנקים, ודירקטוריון הסוכנות אוסר עליה להיכנס לגירעון. אפשרות אחרת, שגם היא לא עמדה על הפרק, הייתה לקצץ בפעילויות הסוכנות.
הסוכנות - עמותה פרטית שאינה מקבלת תקציב מדינה - מתקיימת מתרומות של כ-300 אלף תורמים פרטיים, רובם הגדול יהודים מארה"ב ומאירופה. התרומות מתקבלות בדולרים אך חלק גדול מהוצאות הסוכנות מתבצעות בשקלים, כך שכל ירידה בשער הדולר מצמצמת את תקציב הסוכנות. בנוסף, סובלת הסוכנות מירידה בהכנסות עקב המשבר הכלכלי המתמשך בארה"ב.
הכנסות הסוכנות רשמו בשנים 2008-2009 ירידה חדה. תקציב הסוכנות קוצץ ב-2009 ב-45 מיליון שקל, והארגון סגר באותה שנה ארבעה מרכזי קליטה והוציאה עשרות עובדים לפרישה מוקדמת. בשנת 2010 גדלו הכנסות הארגון מ-326 ל-328 מיליון דולר, אך ההכנסות השקליות ירדו בשל היחלשות הדולר. צפי ההכנסות ל-2011 הוא שההכנסות הדולריות ירדו ל-325 מיליון דולר, ואם הדולר לא יתאושש, ההכנסות השקליות אמורות לקטון עוד יותר.
מהנהלת הסוכנות נמסר בתגובה: "מלכ"רים רבים בישראל קורסים בשל חולשת הדולר שמצמצמת את היקף התרומות. יתרה מזאת, הסוכנות נמצאת בתקופת מעבר בין מבנה ארגוני אחד לאחר, דבר הדורש ממנה היערכות מיוחדת. גם העובדה שאנחנו עוסקים בחינוך ומטפלים באוכלוסיות חלשות אינה מאפשרת לנו לקצץ בפעילות. הסוכנות נוהגת באחריות ללא אח ורע ומפעילה ביטוח שער, והיא נאלצה לבחור בין פיטורים לאי-פיטורים, ובחרה, יחד עם ארגון העובדים שנרתם לעניין, שלא לפטר. אנחנו צופים לגידול בהכנסות החברה בשנים הקרובות".