אני קורא לך? לא מספיק
לקראת שבוע הספר, ביקש אבי שושן לבדוק עם מיטב הזמרים המזרחיים מה הספר שהם קוראים כעת. לאור ההיענות הדלה, הוא הגיע למסקנה שאם ירצו שיפסיקו לתייג את המוזיקה שלהם כחפלה רדודה, כדאי שיקראו משהו
המדור השבוע אמור היה להיות חגיגי במיוחד. לרגל שבוע הספר, רציתי לשמוע מהזמרים המזרחיים המובילים במדינה מה הספר שהשפיע עליהם יותר מכל. יצרתי איתם קשר והתרעתי על כך שלושה שבועות מראש. אבל לצערי, מעולם לא נכשלתי כמו הפעם: גיליתי שכמעט אף אחד מהזמרים המזרחיים בארץ מוצא את הזמן לקרוא ספרים.
יכולתי להרים טלפון לזמרים עצמם, בלאו הכי רובם נמצאים איתי בקשר שוטף, מזכירים לי סינגל חדש שהוציאו, על מופע חדש שהם משיקים ואפילו מתייעצים איתי על שירים שקיבלו. הפעם, אחרי שכל אנשי יחסי הציבור שלהם הודו בכנות עצובה שהמיוצגים שלהם לא פותחים ספרים, העדפתי לא לטלפן אליהם בעצמי. לא רציתי להביך אותם עוד יותר. הגדילה לעשות יחצנית של זמר בכיר בז'אנר, ששאלה "אולי תכתוב על סרטים אהובים? הוא רואה המון". מצאתי את עצמי מסביר לה שעדיין לא הכריזו על "שבוע הסרט" ולכן אוותר.
שבוע הספר. תתחילו לקרוא, זה יתרום למוזיקה שלכם (צילום: עופר עמרם)
אז זמרים יקרים: אתם אולי מצליחים, מפוצצים אולמות, מוכרים כרטיסים כפי שמעולם לא חלמתם ומשגרים להיטים בקצב רצחני. אבל לרגל שבוע הספר, קחו חמש דקות מהזמן שלכם וחישבו כמה קריאה תוכל לתרום לכם. הטקסטים של השירים שלכם יהיו ברמה גבוהה יותר, הראיונות לכלי התקשורת יתקיימו בשפה עשירה יותר ובעיקר תוכיחו שהמוזיקה המזרחית היא לא רק חפלה רדודה כמו שטוענים המבקרים, אלא גם מוזיקת נשמה, שחודרת את הלב ומרגשת את שומעיה. אחד הכלים לעשות זאת, הוא על ידי העשרת הידע והרחבת האופקים. אז לכו לדוכני שבוע הספר, רכשו כמה כותרים מומלצים ותתחילו לשבת ולקרוא. אין לכם מושג כמה זה יתרום למוזיקה שלכם.
שלושה אמנים בלבד בחרו להמליץ לי על ספרים. שניים מהם המליצו על ספרי קודש והשלישי בחר דווקא בספר הדרכה. אז קבלו, לרגל שבוע הספר, כתבת המלצות מצומצמת: נתי לוי, עופר לוי ויואב יצחק בוחרים את הספרים שהשפיעו עליהם יותר מכל.
נתי לוי בחר ב"חוק לישראל": "זהו ספר יהודי עתיק יומין שחובר על ידי חכמים ומקפל בתוכו את כל רבדי החוכמה היהודית: תורה, נביאים, כתובים, משנה, גמרא, הלכה ומוסר. הוא מיועד לכל יהודי ונועד לזכות כל נפש יהודיה בלימוד חכמת התורה. הסיבה לכתיבתו היא שהחכמים ידעו שרוב העם עסוק בעול הפרנסה ולכן דאגו לחבר ספר בו יוכל כל יהודי בזמן קצר בכל יום לגעת בכל שכבות התורה" מסביר לוי ומוסיף, "אני זוכה ללמוד בספר זה מדי יום כבר 15 שנה. עבורי הספר הוא חדר כושר רוחני מאין כמוהו".
עופר לוי בחר בספר "הילולה דרשב"י", שכתב הרב בניהו שמואלי ועוסק ברבי שמעון בר יוחאי: "הספר הזה מגלה לי חידושי תורה, חלקם פרטיים אך ורק לי. בדור שלנו, אנו נמצאים היום ב-50 שערי טומאה, והספר הזה מחזק ומנחה אותי לראות את האמת".
יואב יצחק בחר ב"גברים ממאדים ונשים מנוגה". אל הספר הוא הגיע בעקבות המלצה של אשתו. "הספר מאוד מעניין ומסביר באופן מקסים את ההבדלים בין נשים לגברים והחיים ביחד בנושא אהבה, סיפוקים הדדיים, זוגיות, ויתורים, כבוד אחד לשני ועוד", הוא מסביר.
יואב יצחק והספר שלו. בזכות אשתו (צילום: נופר בוגנים)
מסקנת הספר מבחינתו היא: "ברגע שנבין שאנחנו כל כך שונים האחד מהשני, אז נחיה בהרמוניה והתקשורת תהיה נכונה". לדבריו, "יש לעשות שימוש ברגש ובהתנהגות מנומסת, בכדי להגיע להבנה בין בני הזוג".
ואסיים בנימה אישית: את האהבה הפרטית שלי לקריאה קיבלתי כבר בגיל שש,
כשלמדתי את האלפבית. אבא שלי, עובד בנק, היה מנוי אז לעיתונים "גלובס" ו"ידיעות אחרונות", ואמר לי: "אם אתה רוצה שתהיה לך שפה עשירה, אוצר מילים ועברית תקנית, תקרא כל יום עיתון". כך מצאתי את עצמי קורא ידיעות כלכליות בזמן שחבריי שיחקו בכדור מסביב לשכונה.
כעסתי עליו שהכריח אותי לשבת ולקרוא, אבל שנה לאחר מכן, כבר הלכתי לבד לספריה העירונית של פתח-תקווה ועשיתי מנוי. קרוב ל-20 שנה ביקרתי שם לפחות אחת לחודש. היום, כשבבית גאים בי על הכתבות שלי שמתפרסמות באתר, אבא שלי מנפח את החזה ואומר בגאווה, "הוא ירש את זה ממני". הוא צודק, ועל כך אני אסיר תודה לו בכל יום מחדש.