שתף קטע נבחר

 

מתנדבים: לא להפוך את השירות ל"לאומי-ימני"

אחרי ליברמן, גם ח"כ מקדימה מבקש לשלול זכותם של ארגונים ישראליים שסייעו לוועדת גולדסטון לקבל מתנדבי שירות לאומי - ומעורר תגובות חריפות. מנכ"לית אמנסטי: גם אם לא נעים לשלטון, נמשיך לבקרו. ציפי לבני שותקת

מתנדבים על הכוונת: בארגונים הישראליים שסייעו לגיבוש דו"ח גולדסטון תקפו היום (א') את יוזמת ח"כ ישראל חסון (קדימה) לשלול את זכותם לקבל מתנדבי שירות לאומי. חלקם אף טענו כי מדובר בחלק מציד מכשפות מכוון נגדם.

 

"אני מרגיש רדוף", אמר ל-ynet ד"ר ישי מנוחין, מנכ"ל הוועד הציבורי נגד עינויים. "הח"כים מהימין בממשלת ישראל ממשיכים לרדוף ארגוני זכויות אדם. הם מבקשים למנוע מאיתנו להשמיע קול, ורוצים לחרב לגיטימיות של מגוון דעות דמוקרטיות".

 

לפי יוזמתו של חסון יגובשו אמות מידה חדשות שלפיהן יוקצו מתנדבי שירות לאומי לגופים השונים שבהם הם מתנדבים, אמות מידה שבמסגרתן יוצרו צעדי הארגונים שלדעת חסון היו שותפים פעילים לגיבוש דו"ח גולדסטון. הדו"ח, שגיבשה ועדה בראשות השופט היהודי ריצ'רד גולדסטון, עסק במעשי ישראל וחמאס במבצע "עופרת יצוקה", והאשים את שני הצדדים בביצוע פשעי מלחמה. בהמשך מיתן מעט גולדסטון את הביקורת על ישראל, אך הדו"ח שלו, שזכה לתהודה עולמית, כבר הסב לה נזק.

 

מנוחין, שבארגונו פועל מתנדב אחד מקרב המשרתים בשירות לאומי, המשיך ותקף את יוזמי המהלך. "חסון וחבריו לא מאפשרים לביקורת להישמע. הם מנסים לפגוע בנו על ידי הקמת ועדות חקירה פוליטיות, על ידי פגיעה במימון, פגיעה באפשרות הפנייה למדיה, ועכשיו באפשרות להיעזר במתנדבים מהשירות הלאומי". לטענתו, הצעד יפגע בשירות הלאומי, ימנע ממנו לסייע לכל חלקי החברה הישראלית ויהפוך אותו ל"שירות לאומי-ימני".


גולדסטון מסייר בעזה. "אפילו הפצ"ר שיבח את הארגונים" (צילום: AP)

 

אל מנוחין, שהצהיר כי ארגונו אינו מתכוון להיאבק משפטית ביוזמה, הצטרפה גם מנכ"לית ארגון אמנסטי, רחל בן זימן. "נפעל נגד הממשלה ונגד ההצעה בכל הדרכים במסגרת הדמוקרטיה, היא באה פשוט מחוסר הבנה", אמרה.

 

בן זימן, שטענה אף היא לדה-לגיטימציה נגד ארגוני זכויות אדם, מיקדה את ביקורתה בהדגשת חוזקה של הדמוקרטיה בישראל. "הארגונים הם חלק מחוסנה של הדמוקרטיה. גם אם לא נעים לשלטון, נמשיך לבקרו. מי שינסה להצר את צעדינו, כנראה לא מבין מה זה דמוקרטיה".

 

הרשקוביץ מול ליברמן וחסון

את נקודת המוצא של חסון - סיוע פעיל של הארגונים לוועדת גולדסטון תוך הצגת טענות לא מבוססות - דחתה בן זימן תחת הטענה כי "כל פעולה שדיווחנו עליה מגובה ובדוקה. אנחנו מעולם לא מוציאים מידע שאינו בדוק, וחובתנו לשתף פעולה עם גופים שמטפלים בזכויות אדם".

 

לדבריה הצטרף גם מנוחין, שטען כי עדויות אנשי ארגונו בפני ועדת גולדסטון התבססו על "התכתבות ארוכה עם צה"ל ומשרד המשפטים. אף אחד שם לא טען שהדברים מצוצים מהאצבע. הפרקליט הצבאי בעצמו אמר שהדו"חות של ארגוני זכויות האדם עזרו רבות בחקירות".

 

בתחילת השנה, כבר פנה שר החוץ אביגדור ליברמן לשר המדע והטכנולוגיה, דניאל הרשקוביץ, האחראי על השירות האזרחי-לאומי, בדרישה לבטל את תקני השירות בארגוני זכויות האדם השנויים במחלוקת. בעקבות בקשת ליברמן, שיגרו עשרות חברי השירות הלאומי בארגונים מכתב להרשקוביץ, בו ביקשו ממנו לא לשלול את הזכות האמורה. ראש מטה השר השיב בשמו, ואמר כי דעתו של הרשקוביץ "אינה תואמת את דעת שר החוץ".

 

אלה שחטר, המתנדבת זו השנה השנייה באמנסטי כבת שירות לאומי, הביעה היום תקווה בשיחה עם ynet כי גם הפעם

תהיה עמדתו של הרשקוביץ לצידם של המתנדבים. היא אף הציגה מכתב שנשלח לשר היום, בעקבות יוזמת חסון, וכולל כבר כמה חתימות של חבריהם.

 

"הבחירה בשירות אזרחי-לאומי נעשתה מתוך דאגה לחברה הישראלית ולא משנאה, מתוך נאמנות לחברה בה אנו חיים ולא מבגידה, מתוך תחושת אחריות ולא מהשתמטות", נכתב להרשקוביץ. "אנו מבקשים להסיר מאיתנו לאלתר את אותן ההאשמות הכוזבות שהוטחו בנו, רק בשל היותנו שותפים לעשייה של ארגוני זכויות האדם והצדק החברתי בישראל. לא אנו המשתמטים מאחריות, אלא דווקא אלו המנסים לבטל את פעילותינו", כתבו הצעירים, וביקשו מהשר "לעצור את ההצעה המסוכנת".

 

יושבת ראש קדימה, ציפי לבני, סירבה להתייחס להצעת חסון.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישראל חסון. "לא מאפשר ביקורת"
צילום: דודי ועקנין
גולדסטון. "כל פעולה היתה מגובה ובדוקה"
צילום: רויטרס
מומלצים