ברקת נגד ארדן: "לא נממן הובלת זבל לדרום"
המשרד להגנת הסביבה הורה לצמצם את כמות הפסולת שמועברת מהבירה לאתר אבו דיס, לנוכח התנגדות חריפה בעירייה. "לא נקצץ 60 מיליון שקלים כדי להעביר זבל לדרום", הבהיר ברקת במכתב חריף לארדן, שהשיב: "אני המום"
הפסולת בבירה עוררה עימות בין השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, לראש העיר ירושלים, ניר ברקת. אף שתוכנית המשרד לצמצום כמות הפסולת שמוטמנת באתר אבו דיס החלה רשמית היום (א'), בעירייה מבהירים כי אין בכוונתם לשתף פעולה. "לא נקצץ 60 מיליון שקלים מהרווחה, החינוך והתרבות – כדי לממן הובלת זבל לדרום", הדגיש ברקת במכתב ששיגר היום לשר.
לפי התוכנית, שהחלה להתגבש לפני מספר שנים, תוגבל מהיום כמות הפסולת שמועברת לאבו דיס ל-750 טונות ביום, ותצומצם בהדרגה עד לסגירת האתר בפני פסולת משטח ישראל. זאת, במסגרת המאמצים לצמצום כמויות הפסולת שמוטמנות באדמה ולעידוד המחזור בקרב הרשויות המקומיות. כבר היום, עקב סירובה של עיריית ירושלים להיערך ליישום ההגבלות, נאסרה כניסתן לאתר של שש משאיות אשפה שחרגו מכמות הפסולת המותרת. כמו כן, הוחרמו חמש משאיות שהובילו פסולת ללא היתר מישראל לשטחי יהודה ושומרון.
זבל נערם. בקרוב בירושלים? (צילום: סמדר שילוני)
במכתבו הביע ראש העיר חשש כי "המהלך החד-צדדי" של המשרד להגנת הסביבה יביא להשלכות תברואתיות וסביבתיות חמורות בירושלים ובסביבתה. עוד הבהיר ברקת כי הוא "מסרב שתושבי העיר הענייה בישראל יממנו מכיסם את תוכנית המשרד להגנת הסביבה להובלת הזבל במשאיות לדרום, דבר שיטיל על העירייה עלויות נוספות בסך 83 מיליון שקלים בשנים הקרובות", ציין. זאת, בעוד שמהמשרד הועבר תקציב נוסף בסך 24 מיליון שקלים בלבד.
בעירייה טוענים עוד כי סגירת האתר באבו דיס תקנה מעמד של מונופול לאתר הפסולת באפעה שבדרום – ותביא לעלייה של 40% במחירי ההטמנה. "בנוסף, המשרד להגנת הסביבה גובה סכומי עתק מהרשויות עבור ההטמנה, זאת מבלי שהוא ממלא את תפקידו ומייצר פתרונות זמניים לרשויות המקומיות שיביאו לצמצום כמויות הפסולת", הלין ברקת.
"העירייה בחרה לטמון את ראשה בחול"
מנגד, מעריכים במשרד להגנת הסביבה כי המעבר מהטמנה למחזור צפוי לחסוך כ-25 מיליוני שקלים בשנה לעירייה. במשרד טוענים עוד כי עיריית ירושלים ידעה זה זמן רב על המהלך, שכן השר ארדן אישר את הפחתת כמויות הפסולת באבו דיס עוד באוקטובר 2010. "במידה שעיריית ירושלים לא תפנה את יתרת הפסולת בתחומה לאתרים מוסדרים", הזהירו, "ינקוט המשרד הליכי אכיפה נגד הרשות והעומד בראשה".
"לאחר שנים רבות בהם דרש המשרד להגנת הסביבה מעיריית ירושלים להיערך בהדרגה לסגירת האתר", ציין היום השר ארדן, "העירייה לצערי, בחרה לטמון את ראשה בחול ולא להיערך". במקביל, במכתב תגובה ששלח לברקת הבהיר כי הוא "המום" מדבריו. "אני מבין שאי ביצוע הפעולות הנדרשות כהכנה למהלך המתבקש, נובע מתקווה שהמשבר (המלאכותי) שיזמתם יביא להפסקת המהלך שנקט המשרד יחד עם המינהל האזרחי באיו"ש", כתב, "לפיכך אבהיר שאין בכוונתי לעצור את המהלך".
על פי התוכנית שגובשה, החל מחודש אפריל 2012 תותר באתר אבו דיס הטמנה של אך ורק 300 טון פסולת ביום - שמקורה בשטחים מעבר לקו הירוק בלבד. על-פי ההערכות, בעוד כעשר שנים יישאר בישראל רק אתר אחד להטמנת פסולת, ואילו שאר האתרים יהיו מלאים עד אפס מקום.
אתר אבו דיס נמצא תקופה ארוכה על כוונת המשרד להגנת הסביבה, שם מתריעים כי הוא יוצר מפגעי זיהום אוויר, זיהום קרקע ואף עשוי לזהם את מקורות המים. זאת, לצד ליקויי בטיחות רבים שמסכנים את העובדים במקום, וכן מפגעי גז מתאן - שנוצר בתהליך פירוק האשפה, והינו נפיץ במיוחד.