מאות מורים נגד הרפורמה בתיכונים: מדרון חלקלק
קרוב ל-200 מורים חתמו על עצומה המתנגדת לשיטת התמריצים במסגרת הרפורמה "עוז לתמורה". "בית הספר לא מפעל, ופעולת החינוך איננה מכירת מוצר", נכתב, "שכר דיפרנציאלי יהרוס"
כשבועיים בלבד מאז חתימת הרפורמה "עוז לתמורה" בבתי הספר התיכוניים, וכבר יצא לדרך מאבק ציבורי ברפורמה. קרוב ל-200 מורים מרחבי הארץ חתמו על עצומה נגד שיטת מתן התמריצים, שתונהג החל מהשנה הבאה במסגרת "עוז לתמורה".
"בית הספר איננו מפעל, ופעולת החינוך איננה מכירת מוצר", נכתב בעצומה, "הכנסת מרכיב דיפרנציאלי לשכר תהרוס את חדר המורים, תהרוס את בתי הספר ותהרוס את עתיד ילדינו. במקום לפתח כלי חשיבה ולגדול להיות בני אדם משכילים ומוסריים יותר, אנחנו עומדים למצוא את עצמנו עם מערכת חינוך שקורסת על גב ילדינו".
חותמי הרפורמה. "מערכת חינוך שקורסת על גב ילדינו" (צילום: גיל יוחנן)
יובל סרי, מורה לפיזיקה בבית הספר תיכון "זיו" בירושלים וממארגני המחאה, טוען שהרפורמה הופכת למעשה את בית הספר למפעל. לדבריו, המוצר הוא תעודת הבגרות, התלמידים והוריהם הלקוחות והמורים הפועלים.
"החשש שלנו הוא שבעוד כמה שנים בית ספר בישראל יהיה בית ספר, בו מורים כמעט ולא מדברים זה עם זה בגלל תחרות תמידית, בית ספר שבו המורים לא מעבירים ידע וניסיון זה לזה ולא עוסקים בערכים ובמעורבות חברתית, אלא רק בציונים והישגים, רק כדי לזכות בשכר גבוה יותר", אומר סרי.
מחרתיים צפויים אותם מורים שמתנגדים לשיטת התמריצים, להפגין מול בית ארגון המורים בירושלים בדרישה להסיר מיד את מרכיב השכר הדיפרנציאלי. לדבריהם, "צריך לעצור את הידרדרות מערכת החינוך והפיכתה לבית חרושת לציונים,
למקום בו מורים נלחמים זה בזה, למקום בו אין ערכים ואין למידה מעמיקה ויסודית, אלא רק ציונים ותחרות".
"קנאה בין המורים"
על-פי הרפורמה שנחתמה לפני כשבועיים במעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרי האוצר והחינוך וכן יו"ר ארגון המורים רן ארז, מדי שנה מחצית מהמורים יהיו זכאים למענקים הנעים בין 3,600 שקלים ל-8,000 שקלים. עשרה אחוזים מהמורים, שיזכו לדירוג הגבוה ביותר, יזכו למענק של 8,000 שקל. עשרת האחוזים הבאים יקבלו 5,600 שקל, אלה שאחריהם 4,800 שקל ו-20 אחוזים הנוספים יקבלו 3,600 שקל, ואילו 50 אחוזים מהמורים שנותרים, לא יקבלו דבר.
עוד נקבע ברפורמה כי הנהלת בית הספר תהיה זו שתקבע מי המורים הזכאים לתגמולים. הדבר ייעשה בהתאם למודל דירוג והערכה אובייקטיביים, שיפותחו במהלך השנה הקרובה, על-ידי הרשות הארצית למדידה והערכה של משרד החינוך (ראמ"ה) ובתיאום עם ארגון המורים.
"אנחנו במדרון חלקלק, שבסופו נמצא את עצמנו עם מערכת חינוך ציבורית שבה מורים מועסקים בחוזים אישיים, יש תחרות וקנאה בין המורים והסולידריות אבדה לעולמים", הזהיר המורה סרי.
מארגון המורים נמסר בתגובה: "המענקים יינתנו על-פי קריטריונים ברורים ואובייקטיביים שיקבעו על-ידי ראמ"ה ואשר המורים ייבדקו על פיהם והדבר לא יהיה נתון לטוב לבו או שרירות של מנהל בית הספר. המענקים זהו כלי נוסף לתמרוץ מורים וחיזוק המוטיבציה ואין בכך כל פסול. ההפך הוא הנכון, מה גם שצריך לזכור שמדובר ב-50 אחוזים מהמורים שיקבלו מדי שנה מענקים, בסך אלפי שקלים וזוהי כמות נכבדת מאוד של מורים".