החילונים בטורקיה בירכו: "אנו חזקים יותר כעת"
ראש מפלגת השמאל החילונית שהגדילה את כוחה בכ-6% בירך את ארדואן על ניצחונו הגורף, אך הבטיח לבוחריו: "נהיה למפלגת השלטון, לא נוותר". ארדואן, מצדו, הדגיש בנאומו את נכונותו לקיים דיאלוג לשינוי החוקה. ד"ר אלון ליאל: "טורקיה תמשיך להיות אקטיבית ואסרטיבית"
"מפלגת העם הרפובליקנית תעבוד על ענייני החוקה החדשה, שוויון זכויות לנשים ושיוויון בתקשורת", הבטיח קיליצ'דראולו, על פי הדיווח בעיתון "הורייט" הטורקי. "הוספנו לשורותינו 3.5 מיליון מצביעים בתוך שישה חודשים", התגאה קיליצ'דראולו שזכה בתמיכת 26% מהבוחרים, לעומת 20% בבחירות הקודמות. "יש עוד ארבע שנים לפנינו", הוסיף קיליצ'דראולו, "אנחנו נהיה למפלגת השלטון, לא נוותר על שאיפה זו".
בחירות בטורקיה - סיקור מלא ב-ynet:
מיוחד מרחובות טורקיה: "ארדואן יקים דיקטטורה דתית"
ארדואן או קיליצ'דראולו, היהודים רוצים שקט
ביד אחת מחשב, בשנייה קוראן, סוד הארדואניזם
ארדואן הבין עד מהרה כי על אף נצחונו המוחץ, ייאלץ לקיים דיאלוג עם יריביו הפוליטיים. בנאום הניצחון שנשא בפני אלפים מתומכיו שנאספו מול מטה מפלגתו באנקרה, הדגיש ראש הממשלה את כוונתו לעבוד בשיתוף פעולה עם הגורמים הפוליטיים השונים.
תומכי מפלגת הצדק והפיתוח חגגו (צילום: AP)
"העם העביר לנו מסר ליצור חוקה חדשה באמצעות קונצנזוס", אמר ארדואן, "נדון בחוקה החדשה עם מפלגות האופוזיציה. נשאף ליצור קונצנזוס עם האופוזיציה המרכזית, מפלגות מחוץ לפרלמנט, התקשורת, ארגונים אזרחיים, האקדמיה, כל מי שיש לו משהו לומר", אמר ארדואן. "ניצור חוקה ליברלית יחדיו. המזרח, המערב, הצפון והדרום ימצאו את עצמם בחוקה זו שתתמקד בשלום. זו תהיה חוקתם של הכורדים, הטורקמנים, האלווים, כל המיעוטים, כל 74 מיליון התושבים. זו תהיה חוקה של אחווה, שיתוף, אחדות וסולידריות".
"לא החלום הרטוב של ארדואן"
דובר התאחדות יוצאי טורקיה בישראל ומנהל אתר ההסברה הישראלי על טורקיה, רפאל סאדי, התייחס לצורך של ארדואן לקיים משאל עם לאחר שלא זכה ברוב הדרוש של שני שלישים מחברי הפרלמנט. "אולי משאל עם זה לא בדיוק ה'חלום הרטוב' של ארדואן, אבל הוא ינסה גם את הדרך הזו".
ואילו ד"ר אלון ליאל, מנכ"ל משרד החוץ לשעבר ומומחה לטורקיה, העריך כי ארדואן לא ינסה לממש בקדנציה זו את שאיפתו לשנות את שיטת המשטר למשטר נשיאותי.
"אולי הוא ינסה בסוף הקדנציה הבאה להפוך למשטר נשיאותי אך לא בזו", אמר ליאל.
בנוגע למדיניות החוץ הטורקית העריך ליאל כי לא צפוי שינוי. "טורקיה תמשיך להיות אקטיבית ואסרטיבית, עם ניסיון לתווך בסכסוכים. טורקיה תמשיך להיות שחקן בכל מה שקורה באזור בלי לוותר על המערב והניסיון להיכנס לאירופה". גם סאדי ציין את המדיניות האזורית הדומיננטית של ארדואן: "היום די בכוח והשפעה כלכלית ופוליטית ואין צורך בכיבוש פיזי. הרחוב הערבי כבר פיתח ציפיות מארדואן כי אין להם מנהיג אחר". ארדואן שיבח בנאומו את עמי האזור הנאבקים על זכויותיהם, במצרים, טוניסיה, סוריה ועיראק.