מעלים קצב: איך להשתמש במד דופק בריצה?
לפני שאתם יוצאים לסיבוב ריצה ראשון בשכונה, כדאי לוודא שהגוף שלכם מוכן לעמוד במעמסה, ולהצטייד במד דופק שיסייע לכם לשמור על הקצב האופטימלי. בדקנו איך עושים את זה נכון
חכו רגע עם המרתון: אם אתם מעוניינים להתחיל לרוץ ולא יודעים איך להחזיק מעמד יותר מדקה בלי להתעלף, כדאי קודם לוודא שהגוף מסוגל לעמוד בעומס, ולהיעזר במד דופק שינתח את הביצועים שלכם ויאפשר להעלות בהדרגה את הקצב מפעם לפעם. ריצה ללא הכנה עלולה לגרום נזק.
"השם הרע של הריצה נובע מכך שהרבה אנשים מתחילים לרוץ לפני שהגוף מוכן לעמוד בעומסים האלה", אומר רן שילון, מאמן ריצה וטריאתלון.
אם זאת הפעם הראשונה שאתם מתכננים לרוץ, ממליץ שילון להתחיל בבדיקת לב במאמץ (ארגומטריה) במכון ספורט מורשה, ומייעץ "לא להתחיל לרוץ, אפילו אם מדובר בסיבוב בשכונה, לפני שמוודאים שהכל עובד כמו שצריך ועושים תרגילי חיזוק ויציבה - עוד לפני שרצים את המטר הראשון".
לשעון הדופק שמשתמשים בו באימון צריכות להיות שתי פונקציות: מדידת דופק כמובן, וחישוב על פי מקטעי ריצה.
אחרי הריצות הראשונות שנועדו לבדוק את הדופק שאפשר להגיע אליו, מנתחים את הנתונים שנרשמו במכשיר וממצים מתוכם את העיקר כדי לשכלל את האימונים הבאים.
"בכל טווח של דופק שבו אני עובד יש תהליכים פיזיולוגיים אחרים שמשפיעים על הגוף", אומר שילון. "אני משתמש במד הדופק כדי להיות מדויק ולהרוויח את כל תהליכי האימון שאני מחפש".