מחושך לאורך: איך המחזמר "ספיידרמן"?
אחרי שלוש שנים של חזרות מתישות, חילופי במאים, פציעות שחקנים והוצאות בסך 65 מיליון דולר, המחזמר "Spider-Man: Turn Off The Dark" עולה בניו יורק. אז מה הופך את המופע הזה לחובה בביקור שלכם בתפוח הגדול?
זה התחיל בבדיחה, והסתיים במחזמר היקר ביותר בהיסטוריה וזה שהביא להכי הרבה אסונות: בונו, סולן להקת U2, שמע את גדול מלחיני מחזות הזמר, אנדרו לויד וובר, מתלוצץ. "אני מודה לכוכבי הרוק שהשאירו אותי לבד על הבמות במשך 25 שנים" אמר לויד וובר, "התיאטרון נותר שלי". בונו החליט להשיב לו תחרות קטנה, ויחד עם חברו ללהקה, דה אדג', החל לכתוב את המוזיקה למחזמר הגדול בכל הזמנים: ספיידרמן.
הטריילר למחזמר החדש. גרסה סופית, אחרונה ומאושרת
יצירתו של המחזמר לוותה בחבלי לידה קשים אם לא אכזריים, עד שרבים תהו אם הוא כלל יקרום עור וגידים. מאז שהחלו בונו ודה אדג' לכתוב את המחזמר, חלפו לא מעט שנים שבמהלכן אפפו את המחזמר אסונות, פציעות, חילופי במאים, שינויי תסריט, תקציב אדיר של מיליוני דולרים וביקורות לא אוהדות, בלשון המעטה.
רוצים לקרוא עוד על מופעים, סרטים וסדרות? בואו לפייסבוק שלנו
אבל הפקת המחזמר עמדה איתנה והחליטה שלא לוותר. התוצאה שתעלה היום (ד') בבכורה רשמית במנהטן שבניו יורק, מדגימה שהקלישאה נכונה: כשלא מוותרים, בסוף זה מצליח - ובגדול.
שברים, זעזוע מוח וביקורות קשות
החזרות למחזמר החלו כבר ב-2007, כשבתוך שנתיים נכנסה ההפקה לחובות של 25 מיליוני דולרים. במרץ דיווחה ההפקה כי העלות הכוללת הגיעה עד אז ל-52 מיליוני דולרים. בנובמבר האחרון צמח הסכום הזה ל-65 מיליוני דולרים, מה שהפך את הפקת המחזמר ליקרה ביותר בתולדות ברודוויי ובכלל.
ההופעה של "ספיידרמן" בגמר "אמריקן איידול"
גם מאחורי הקלעים נתקלה ההפקה בבעיות רבות. התסריטאית ג'ולי טיימור,שגם ביימה תחילה את המחזמר (לאחר שביימה בהצלחה מחזמר מצליח אחר, "מלך האריות") פוטרה לאחר שהביקורות טענו כי קו העלילה של המחזמר אינו אחיד וכולל קטעים קומיים שאינם עולים בקנה אחד עם התסריט. למאמץ
תוך כדי החזרות המתישות מבוקר ועד ליל שנמשכו כשלוש שנים, נפצעו חמישה אנשי הפקה. שניים מכפילי ספיידרמן המעופפים במהלך המופע נפצעו. אחד משחקני המשנה, קווין אובין, שבר את שורשי כפות הידיים שלו. שחקן אחר שבר את עצמות רגליו חודש קודם לכן. שחקנית נוספת, נטלי מנזודה, סבלה מחבלת ראש קשה במהלך הופעה מקדימה ראשונה בנובמבר אשתקד. היא סבלה מזעזוע מוח ולאחר שהחלימה החליטה לנטוש את ההפקה.
אבל זה היה כלום לעומת הפציעה הקשה מכולם: ב-20 בדצמבר 2010 צנח השחקן כריסטופר טירני מגובה של 6 מטרים לאחר שהכבלים שהיו אמורים לאבטח אותו לא קובעו. הוא סבל משברים קשים כמעט בכל גופו, אושפז למשך שבועות ארוכים בבית חולים ולאחר השחרור נאלץ לעבור כמה חודשים של שיקום וטיפולי פיזיותרפיה ממושכים. סוף טוב הכל טוב, טירני החלים ושב להפקה ששמרה לו את התפקיד.
המחזמר המורכב החל להופיע בפני קהל נרחב בהופעות מקדימות המכונות בברודוויי Previews באוקטובר 2010, אולם עקב הביקורות הקטלניות החליטו המפיקים להשהות את ההפקה. הבמאית כאמור הוחלפה, התסריט שופץ, נוספו אנשי מקצוע, יועצים, טכנאים וההופעות חודשו במרץ.
ההמולה סביב ההפקה המורכבת ורבת האסונות עשתה את שלה והמחזמר עורר עניין עצום. תורים ארוכים משתרכים לאורך המדרכה של תיאטרון פוקסווד ברחוב 42 בהמתנה לכרטיס הכניסה. היום כאמור תיערך הבכורה הרשמית של המחזמר ועל-פי ההערכות, הוא צפוי להישאר על במות ברודוויי עוד שנים ארוכות.
סיפור אהבה על חוטים
המחזמר מבוסס, כאמור, על תסריט של ג'ולי טיימור וגלן ברגר ומתאר את סיפור אהבתם של פיטר פרקר, חנון חובב מדע בן 17, וחברתו לספסל הלימודים, מארי ג'יין ווטסון. כיאה לתפקיד החנון האולטימטיבי, זוכה פרקר בלא מעט התעללות מהמקובלים בכיתה, החל מהשפלות וכלה באלימות פיזית. באחד הימים הוא ננשך על ידי עכביש במעבדה ומאז משתנים חייו: פרקר זוכה בכוחות מיוחדים המאפשרים לו לטפס על קירות, לעופף, להפליא במכותיו ולהציל את העולם.
פוסטר המחזמר. המחזאית טיימור פוטרה (צילום: AP)
תוך כדי מסע ההתבגרות התמים של פרקר וסיפור אהבתו למארי ג'יין, נלחם פרקר בכובעו השני והסודי כספיידרמן במדען מרושע המבקש להשתלט על העולם ולנקום את מות אישתו המדענית. וכמרבית סיפורי הפנטזיה, גם כאן הטובים מנצחים, ידו של ספיידרמן על העליונה כשהוא - זהירות, ספוילר! - משליך את המדען המטורף מגורד שחקים והוא צונח אל מותו.
המספרים העצומים מאחורי תקציב הענק של המחזמר מסבירים היטב את החוויה הייחודית אליה נקלע הקהל. התפאורה, אחת המורכבות ביותר שנבנו על במות ברודוויי, כוללת מסכי LED ענקיים הנעים על הבמה, לצד גורדי שחקים מתרוממים מהבמה, גשרים, ועוד שלל אביזרים אלקטרוניים, כולם מבהיקים בתאורה מרהיבה תוך כדי שימוש בגרפיקה פשוטה הנאמנה לחוברות הקומיקס ומזכירה שחרף השימוש בטכנולוגיה המודרנית, המחזמר מבוסס על פורמט פשוט, ישן ושובה לב.
גם צוות השחקנים והפעלולנים אינו נח לרגע. במשך שעתיים וחצי חולפים מעל הקהל מעופפים כפילי ספיידרמן באקרובטיקה עוצרת נשימה אל תוך האולם, היציע וחזור אל הבמה תוך כדי שהם מעיפים על הקהל סלילי קונפטי המדמים את קורי העכביש של הגיבור.
אבל אין ספק שאת ההצגה גונב הגיבור פיטר פרקר, אותו מגלם הזמר יפה התואר ריב קארני. הוא התגלה על ידי צוות ההפקה באחת מהופעותיו עם להקת הרוק שלו ומיד שבה את לבם. בקול צלול ובטוח הפורט על שלל האוקטבות והאתגרים אותם הציבו בונו ודה אדג', הוא מנווט את המחזמר, מרגש, מהפנט ושובה את לב הקהל היוצא מגדרו לאחר כל קטע שירה.
ואשר לבונו ודה אדג', אלה נותרו נאמנים לאגדת הרוק אותה הם חיים כבר שנים רבות. המחזמר שאמור היה להיות עוד שואו קיטשי משהו, הופך בזכותם לפנטזיית רוק עמוקה, מלאת רבדים מורכבים, מפתיעה ומושקעת. אף שחלק מהצלילים אינם הרמוניים, הם סוחפים באריזה מוזיקלית איתנה, נמרצת, אפלה משהו ומעוררת לא מעט תקווה שהנה, אם מתאמצים ולא מרפים, בסוף זה מצליח. ובגדול.
"Spider-Man: Turn Off The Dark". תיאטרון פוקסווד. רח' 42, ניו יורק, מדי ערב ב-19:30