שתף קטע נבחר

 

בכיר בחמאס: הנייה מועמדנו לראשות הממשלה

סלאם פיאד, שנבחר כמועמד פתח לראשות הממשלה הפלסטינית החדשה, נתקל במתחרה בכיר מטעם החמאס. היום ידונו הפלגים בהרכב הממשלה ובזהות העומד בראשה

הסכם הפיוס הפנים-פלסטיני נתקל במשוכה ראשונה. ימים ספורים לאחר הודעת הפתח על בחירתו בסלאם פיאד כמועמדו לראשות הממשלה החדשה, הודיע היום (ג') גורם בכיר בחמאס כי תנועתו תציע לתפקיד את איסמעיל הנייה, במידה ופיאד יוצג כמועמדה היחידי של הפתח.

 

על פי דיווח בעיתון הלונדוני "אל-חיאת", אמר גורם בכיר בחמאס כי מבחינת הארגון, הנייה יעמוד בראשות הממשלה הפלסטינית החדשה, שתוקם בהמשך לחתימת הסכם הפיוס בין הפלגים, לפני כחודש וחצי בקהיר. עם זאת, זמן קצר לאחר מכן הכחיש דובר תנועת חמאס ברצועה, סאמי אבו זוהרי, את הדיווח. דובר התנועה חזר אמנם על התנגדותה לבחירתו של פיאד לתפקיד, אך אמר כי "ראש הממשלה צריך להיבחר מתוך הסכמה".

 

בתחילת השבוע, נודע כי הוועד המרכזי של פתח בחר בפיאד כמועמד המוסכם מטעם התנועה לראשות הממשלה. זמן קצר לאחר מכן, נתקלה ההכרזה בהתנגדות תקיפה מצד החמאס. היום, ציין הגורם הבכיר כי תנועתו מתנגדת למועמדותו של פיאד מכיוון שהוא "בעל תוכניות מדיניות התואמות את החזון האמריקני

והישראלי. זאת, למרות שסיכמנו על כך שלממשלה הבאה לא תהיה תוכנית מדינית, ומשימותיה היחידות תהיינה לוודא את יישום הסכם הפיוס ולפקח על הבחירות". הוא הוסיף כי פיאד עומד בראש מפלגת "הדרך השלישית", אותה ייסד, דבר הפוגע בבסיס הממשלה הבאה - שחייבת להיות נקייה מגורמים פוליטיים.


אבו מאזן והנייה. ראש ממשלה מעזה (צילום: EPA)

 

ההודעה מגיעה זמן קצר לפני פגישת נציגי התנועות, בה ידונו, בין היתר, בהרכב הממשלה הבאה ובמועמדים לעמוד בראשה. ראש משלחת פתח לשיחות, עזאם אל-אחמד, הביע בימים האחרונים את תקוותו כי יהיה זה סבב הפגישות האחרון לפני ההכרזה על הרכבת הממשלה. עם זאת, מאז ההכרזה על מועמדותו של פיאד, שורר זעם רב בקרב אנשי חמאס, שעלול להביא לדחיית ההחלטות בנושא.

 

לכך מצטרפת התעקשות הפתח והסברה הרווחת כי קיים סיכוי קלוש ביותר לבחירת מועמד חלופי על ידי התנועה, בעיקר סביב כוונת הפלסטינים לפנות בחודש ספטמבר לאו"ם כדי לקבל הכרה במדינתם. על פי אל-אחמד, תיתכן אף פגישה בין יו"ר הרשות אבו מאזן לראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, בה ינסו לפתור את המחלוקת.

 

"לא לדחוק את עזה לשוליים"

באשר לזהות הרצויה של ראש הממשלה הבא, לא הותיר איש החמאס כל ספק באשר למטרות התנועה. "ראש הממשלה הבא חייב להגיע מרצועת עזה ולא מהגדה המערבית - זה לא תנאי שרירותי, אלא הגיוני והכרחי", אמר לעיתון. "אין רצף טריטוריאלי בין הרצועה לגדה, ומוסד ראש הממשלה צריך להיות כאן, במיוחד כאשר מוסדות הנשיאות והפרלמנט נמצאים בגדה".

 

לטענתו, הימצאות ראש הממשלה הבא בעזה תיצור שוויון ותמנע את דחיקתה של הרצועה לשוליים, כהגדרתו. הוא הדגיש כי משם, יהיה קל יותר לפעול כדי להביא לסיום המצור על עזה ו"לראות מקרוב את צרכי הציבור".

 

ויכוח גם על הקמפיין הדיפלומטי

זהות העומד בראשות הממשלה העתידית אינה הנושא היחידי עליו חלוקים הפלגים הפלסטיניים. בין היתר, מהווים מאמציו

הדיפלומטיים של אבו מאזן פלטפורמה לוויכוחים רבים בין הפתח לחמאס. הקמפיין הנועד לקדם הכרזה על

מדינה פלסטינית באו"ם נתקל בתגובות מעורבות מצד אנשי החמאס, שלא תלו תקוות רבות במהלך.

 

לפני כחודש, אף הצהיר משעל, כי לישראל מוענקת ארכה של שנה שבמהלכה "תבחן את רצינות הכוונות הישראליות" בנוגע להכרה במדינה פלסטינית בגבולות 67', שבירתה ירושלים. משעל הוסיף כי כי בתום השנה, אין בכוונת חמאס להכריז מלחמה על ישראל, אך הזהיר מפני "הוספת קלפים חדשים להתנגדות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנייה. מתחרה לפיאד
צילום: AP
פיאד. מועמד שנתקל בהתנגדות
צילום: רויטרס
מומלצים