ריבלין: אסור להעדיף משוחררים בשירות הציבורי
בכנס בנושא קליטת עובדים ערבים בשירות הציבורי, יצא יו"ר הכנסת נגד יוזמת ליברמן ואנשי ישראל ביתנו ואמר, כי "מי שהופך את השירות הציבורי לקרדום לחפור בו, לזירת התגוששות או לכלי ניגוח פוליטי, פוגע בו ומערער אותו"
יושב ראש הכנסת, ראובן ריבלין, מתייצב לצד ערביי ישראל ויוצא נגד העדפת יוצאי צבא במשרד החוץ ובשירות הציבורי בכלל. בכנס בנושא קליטת עובדים ערבים בשירות הציבורי שהתקיים היום (ג') אמר ריבלין כי הצעת החוק להעדפת יוצאי שירות לאומי וצבאי בקבלה לשירות הציבורי, "עומדת בסתירה לחובת הייצוג ההולם".
לדברי ריבלין "יש לתגמל את בוגרי השירות הצבאי והלאומי בדיור, במלגות, בלימודים ובמענקים, אך אין ליצור הטבות שיפגעו באוכלוסיות אחרות ובתפקידו המיוחד של השירות הציבורי". ריבלין אמר, כי "אסור להפוך את השירות הציבורי לגמול ציבורי, ממנגנון של מתן שירות לאזרחי ישראל למערכת של מתן גמול, ולא משנה למי".
לפי הצעת החוק השנויה במחלוקת, בין מועמדים למשרה בשירות המדינה שהם בעלי כישורים זהים יועדף המועמד ששירת בצבא. ההגדרה כוללת עדיפות למי שסיים שירות סדיר בצה"ל, במשמר הגבול, ביחידות אחרות במשטרת ישראל או בשירות לאומי או שירות אזרחי. החוק אושר בחודש שעבר לקריאה ראשונה בוועדת חוק חוקה ומשפט.
יו"ר הכנסת הסביר, כי "מי שהופך את השירות הציבורי לקרדום לחפור בו, לזירת התגוששות
או לכלי ניגוח פוליטי, פוגע בו ומערער אותו, ואסור שכך יהיה. עלינו לשמור על קדושת השירות הציבורי, כמשקף בהרכבו את כלל הקבוצות המרכיבות את החברה הישראלית, גם את אלו שהמדינה פטרה אותם באופן רשמי וממוסד משירות צבאי".
חבר הכנסת אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל), ממארגני הכנס, טען שמדינת ישראל "נוהגת במדיניות של הדרה ואדנות כלפי המיעוט הערבי". לטענתו, "היהודים מסכימים להיות מנותחים על ידי רופאים ערבים אך דוחקים אותם החוצה מתפקידי ניהול והשתלבות במשק".
"אם חברי הקונגרס היו מודעים לנתונים העגומים על אפליית האזרחים הערבים, הם אולי היו מוחאים כפיים פעם אחת פחות לנתניהו שהציג מצג שווא", טען טיבי בהתייחסו לנאום של נתניהו בפני בתי הנבחרים בוושינגטון. חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ) קראה להטיל סנקציות על פקידים שלא קולטים ערבים על פי חוק.
יושב ראש הכנסת ציין בדבריו כי הוא מחויב לעמוד ביעד הייצוג ההולם בכנסת, בשיעור של 10% מהעובדים. ריבלין הודה שיש מקום לשיפור: "רק תשעה מתוך כ-200 אנשי משמר הכנסת הם בני מיעוטים, ובמנגנון הכנסת יש רק שמונה מתוך 480 עובדים". לדבריו, לא מספיק בני המיעוטים ניגשים למכרזים ורבים מהם אינם עומדים בדרישות הסף.
יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ יריב לוין, מתח ביקורת על דברי ריבלין ואמר: "יו"ר הכנסת מתעלם מחובתנו המוסרית להבטיח שמי שתורם למדינה יקבל את הזכויות המגיעות לו. ההעדפה המתקנת ועקרון השיויון האבסולטי פשטו את הרגל. מתן העדפה לאוכלוסייה הערבית שאינה תורמת למדינה תוך קיפוח אלו שנותנים ללא תמורה כספית את מיטב שנותיהם ואף מקריבים חייהם, היא עוול שאין גדול ממנו".