ראיון עבודה באינטרנט - לספר על עצמך בבוקסר
יכול להיות שבפעם הבאה שתספרו על התכונות השליליות שלכם זה יהיה מול המחשב בדירתכם. מערכת חדשה מאיימת לשנות את תחום ראיונות העבודה. הילוכים חוזרים זה לא רק בכדורגל. "אחוזי ההצלחה במיון על פי שפת הגוף גבוהים יותר"
קמתי בבוקר, צחצחתי שיניים, שתיתי כוס קפה ועלעלתי בעיתון. כעבור מספר דקות התכוננתי לראיון עבודה שאמור היה להתחיל תוך עשר דקות. איך אספיק להגיע? אין צורך להילחץ - הפגישה תתקיים במחשב האישי שלי. לאחר שקיבלתי במייל שם משתמש וסיסמה, רואיינתי אונליין על ידי מנהל מחלקה טכנית - ראיון עבודה לכל דבר.
חברת פוקוס גרופ השיקה מערכת שמאפשרת לנהל את ראיון העבודה מכל מקום ובכל שעה. להבדיל מראיון במשרד, בו המראיין נמצא בעמדת כוח והמרואיין תחת לחץ, בראיון זה ישנה שני הצדדים נמצאים "במגרשם הביתי". הראיונות, שאורכם כמחצית השעה, נערכים או על ידי החברה עצמה שעושה ניפוי ראשוני של מועמדים שאינם מתאימים לתפקיד המוצע, או על ידי הלקוחות שמראיינים מהמשרד או מביתם הפרטי את המועמד לקבלת העבודה.
את המערכת פיתח סמנכ"ל טכנולוגיות וחדשנות של החברה רונן אבידר. מצד אחד הדבר דומה לשיחה בסקייפ, אבל ללקוח שמראיין ישנם כלים נוספים במערכת – פרטי המרואיין, דרישות התפקיד, מסרים שהוא מקבל "מאחורי הקלעים" מנציג החברה וניתוח שפת הגוף של המרואיין על ידי מומחית שפת גוף.
"חברות ההשמה צריכות לחשוב כיצד לייעל את התהליכים עבור המועמדים והלקוחות גם יחד וחדשנות זה שם המשחק", אומר מנכ"ל פוקוס גרופ יענקל'ה אבידר. "אני בטוח שלעבור ראיון עבודה ואבחון על פי שפת גוף מהמחשב שלך בבית, בסביבה הנוחה שלך, הוא הרבה יותר אפקטיבי כיוון שאלמנט הלחץ נעלם. האבחון הרבה יותר מהימן כיוון שהוא מסנכרן את שאלות המראיין, תשובות המרואיין ואת שפת הגוף לאורך כל התהליך".
חוסכים זמן
מנהל המחלקה הטכנית של החברה גילי גלצמן מסביר: "מה שחשוב זה הוויזואליות. ברגע שרואים פנים של מרואיין הקשר שנוצר בין הצדדים הוא טוב וניתן לקבל מושג על המועמד". גלצמן אומר כי המערכת חוסכת זמן רב לתיאומי ראיונות ומונעת ביטולים "ברגע האחרון" עקב תנאי מזג אוויר או כל דבר שמונע מהמרואיין או המראיין להגיע לפגישה הייעודה."אני שואל את המרואיין שאלות מנחות ומנסה, על סמך הדיאלוג שנוצר בינינו והתבוננות בו, לראות מה התגובה", מוסיף גלצמן. "למשל, אם אני שואל אותו מדוע עזב את מקום העבודה האחרון, אני יכול לראות כיצד הוא מגיב לשאלה". עם זאת הוא מדגיש כי "החזות היא לא הדבר הכי חשוב. יוצא לי לראיין מהנדסים ומתכנתים ולא כולם היו ייצוגיים. חלקם היו עם חולצות טי-שירט וחלקם עם חולצות פולו. עדיין לא ריאיינתי מישהו שהעז לשבת בגופייה למשל". גלצמן אומר כי יש לקוחות שמעוניינים לקבל את כל קבצי הווידיאו של המרואיין וישנם כאלו שמותירים בידיו את סינון המועמדים, כשהכל תלוי בלקוח.
העובדה שאני נמצא בבית לא מקלה עלי?
"יש פה היעדר האספקט הפיזי של פנים אל פנים", אומר גלצמן, "אבל יש מחוייבות כיוון ששני הצדדים רואים זה את זה. אנשים לא ירשו לעצמם לאכול או לעשן סיגריה כי זה ראיון עבודה לכל דבר. השוק הוא מאוד תחרותי בסופו של דבר ואני רואה רצינות מלאה מצד כל המרואיינים. אני חשוב שדווקא השימוש במערכת גורם לי להגיע לקשר יותר אישי עם המרואיין".
ישנם כאלו שמנסים להרשים בגלל הסביבה הביתית? גלצמן מספר כי ריאיין מועמד לתפקיד שדרש את ידיעת השפה האנגלית על בוריה. "המועמד ישב בחדר וראיתי שסביבו מסודרים רק ספרים באנגלית שהוא שם כדי שהמצלמה תקלוט אותם. בנוסף, הבחנתי שהוא שם לידו מילון עברי-אנגלי ואחת לכמה דקות העיניים שלו 'ברחו' לכיוון המילון".
גלצמן אומר שגם לקוחות לא נרתעים מלראיין מועמדים שנמצאים בביתם. "המראיינים מטעם החברות השונות הם מקצוענים", אומר גלצמן. "אני יכול לדבר עם המראיין בצ'אט, לכוון אותו, להעיר לו אבל אני נמצא ברקע, המרואיין כלל לא מרגיש בי ואין לי סיבה להתערב במהלך הראיון".
ניתוח שפת הגוף
ענת הכט-פישר, מומחית לשפת גוף, יועצת אישית וארגונית ומנחת קבוצות, היא זו שמנתחת את התנהגות המרואיין – בין אם בזמן הראיון ובין אם לאחריו.
"אני מתמקדת במרואיין ובזמן אמת יכולה לראות את הניואנסים", אומרת הכט-פישר. "אני בוחנת למשל את האמינות שלו – האם הוא משדר ביטחון עצמי ויוצר קשר עין תוך כדי, האם יש לו נגיעות לא רצוניות בגוף. בנוסף אני מנסה לבחון הלימה בין תקשורת מילולית לבלתי מילולית – הפער בין מה שנאמר למה שמשודר על ידי המרואיין, וכשיש חוסר הרמוניה אני מנסה להבין מה גורם לה".
לדבריה, ב"זמן אמת" ניתן לעלות על לא מעט פרטים ובבחינת הסרטון לאחר הראיון ניתן לנתח את שפת הגוף ממש "פריים אחר פריים" ולהוציא דו"ח מנומק על התנהגותו מראשית הראיון ועד סופו. הכט-פישר מפריכה כמה מהמיתוסים. "אם המרואיין נגע באף זה לאו דווקא אומר שהוא משקר, צריך ממש ללמוד את המרואיין ואני מתנתקת מרושם ראשוני.
"עד היום לא השתמשו במיומנות הזו בראיונות. מקומות רבים משתמשים בגרפולוגיה אבל הדבר לא אמין", סבורה הכט-פישר. "ניתן להכניס מרואיין ללחץ בסימולציה נכונה - למשל על ידי כך שתוך כדי הראיון משנים את השאלות".
לסיכום אומרת הכט-פישר כי "אחוזי ההצלחה במיון כזה על פי שפת הגוף גבוהים יותר מאשר בראיון פנים אל פנים של מראיין לא מקצועי. פה מקבלים עין מקצועית שעוקבת אחר כל הראיון".
אז לקראת ראיון העבודה הבא, ייתכן שלא תצטרכו לנעול נעליים ולא תצטרכו מכנסיים מחוייטים. הדבר היחיד שתצטרכו זה מצלמה טובה, מיקרופון, סכין גילוח ולנקות קצת את חדר העבודה כדי שהזוהמה לא תיכנס לפריים.