עוגת מאחלב: ממר יצא מתוק
את העוגה הזאת לא תמצאו בשום קונדיטוריה ובשום בית טורקי אסלי - אלומה בליליוס גילתה מתכון לעוגת חנק טורקית עם מאחלב, והפכה אותה לאוורירית ועדינה. מוכנים לניסוי?
כשפרסמתי את המתכון של עוגיות הכעכ מאחלב המפורסמות של סבתא שלי ניסיתי לחשוב אילו מאכלים נוספים ניתן להכין עם התבלין המיוחד הזה. אספר לכם בסוד שכבר באותו השבוע קיבלתי מתכון מוצלח, אבל שמרתי אותו במגירה כדי לשפר, לעדכן ובעיקר למצוא את הרגע הנכון לפרסמו. עכשיו הגיע הרגע.
המתכון הגיע אליי מאתי בכר, הקוסמטיקאית שלי. אתי עלתה מאיסטנבול לפני 14 שנה. לאחר שסיפרתי לה שסבי וסבתי עלו מטורקיה, ניסינו להשוות מאכלים ומנהגים. ככל שיותר שאלתי ויותר נברתי הבנתי שהקשר מקרי ביותר - גם במנהגים וגם במאכלים שתי המשפחות שונות לגמרי. הסיבה טמונה ככל הנראה באזורים השונים מהם מגיעות המשפחות ובתקופת העלייה לארץ (סבי וסבתי התגוררו מזרחית לאיסטנבול והגיעו לארץ כבר בעלייה השלישית), אך זה כבר נושא לכתבה אחרת.
אחרי שהכנתי את העוגיות ההן, שאלתי את אתי אם היא מכירה את תבלין המאחלב - אותו מכינים מליבת הגרעין של הדובדבן החמוץ, שהיא מרירה מאוד. אתי ענתה שכמובן וסיפרה שבטורקיה מוכרים אותו בשקיות גדולות כשהוא טחון דק-דק (ובכך חוסכים לעצמם את כל תהליך הטחינה במכתש ועלי). לאחר מכן סיפרה לי אתי שאצלם נוהגים להכין עוגת מאחלב. איך ששמעתי מאחלב ומתוק החלטתי שאני חייבת לנסות את השילוב. לקבלת המתכון אתי שלחה אותי לאחותה הגדולה, צ'לה לוי. צ'לה, שלא ממש מבינה בכמויות (ובזאת היא בהחלט דומה לסבתא שלי ולעדה הטורקית בכלל), הזהירה אותי בחצי חיוך חצי עצב שהעוגה טעימה אך שייכת לז'אנר של עוגות "חנק". הבטחתי לה שאצלי העוגה תעבור תהליך איוורור.
גרעיני מאחלב (צילום: יולה זובריצקי)
אחרי שהכנתי את העוגה המקורית בפעם הראשונה העברתי אותה להוריי לאישור. בעוד שאמי, שהוריה עלו מטורקיה, לא הכירה אותה, דווקא אבי החלבּי נזכר שכבר אכל עוגה כזו בילדותו, אך לא זכר מי היה מכין אותה. לגבי שאר הטועמים הדעות היו חלוקות: חלק (ובהם אמי) נשארו נאמנים למאחלב בגרסה המלוחה שלו, וחלק קיבלו בברכה ובשמחה את טעמו של המאחלב המתוק. אני אחת מהם.
אז הנה הגרסה שלי לעוגת המאחלב - קלילה יותר, עדינה ומתאימה לקיץ הישראלי. זו בהחלט עוגה שלא תמצאו בשום קונדיטוריה ובשום בית טורקי אסלי. עכשיו נותר לי רק להבטיח לכם שכשתאפו את העוגה כל הבית יפיץ ניחוח מדהים של מאחלב, וכשהאף יתקרב לפרוסת העוגה, החך כבר ירצה לדעת את טעמה. מקווה שתאהבו את התוצאה.
עוגת מאחלב (צילום: אריה פקר)
עוגת מאחלב (מאחלאבלי צ'ורק)
הכמות במתכון זה מתאימה לתבנית עגולה בקוטר 26, ל-2 תבניות אינגליש קייק או לתבנית קוגלהוף אחת. העוגה נשמרת בקירור עד שבוע.
המרכיבים:
4 ביצים, מופרדות לחלבונים וחלמונים
300 גרם סוכר לבן, מחולק לשתי כמויות (150X2 גרם)
200 גרם חמאה מומסת
350 גרם קמח תופח מנופה
1 כף מאחלב טחון במטחנת קפה או במכתש ועלי
250 גרם יוגורט או שמנת חמוצה
לקישוט:
1/4 כוס שומשום
אופן ההכנה:
- בקערת מיקסר עם וו הקצפה, מקציפים חלבונים לקצף רך. מוסיפים בהדרגה 150 גרם סוכר וממשיכים להקציף עד לקבלת קצף מבריק ויציב אך לא קשה. מעבירים לקערה נפרדת.
- בקערת מיקסר נקייה עם וו גיטרה מקציפים את החלמונים עם 150 גרם סוכר עד שהם משלשים את נפחם וצבעם הופך בהיר.
- כשהמיקסר עדיין עובד, מוסיפים את החמאה המומסת בזרזיף איטי, עד שנוצרת תערובת יציבה ותפוחה.
- מוסיפים כמחצית מכמות הקמח והמאחלב הטחון ומערבבים כמה סיבובים.
- מוסיפים את היוגורט ומערבבים כמה סיבובים. מוסיפים את יתרת הקמח ומערבבים עד שהתערובת אחידה – אך לא לערבב יתר על המידה.
- בעזרת לקקן מקפלים לתוך התערובת שליש מקצף החלבונים עד שמקבלת תערובת אחידה. מקפלים את יתרת הקצף בעדינות.
- מעבירים את התערובת לתבנית משומנת או מרופדת בנייר אפייה.
- מפזרים את השומשום על העוגה ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות (בתוכנית טורבו) במשך 50-55 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכזה יוצא כשעליו פירורים לחים.
- אלומה בליליוס הבעלים של "קייטרינג לאירועים קטנים " הנותנים שירותי קייטרינג למסיבות ואירועים.
- אריה פקר , צלם אומנות ומזון.
- סטיילינג ועיצוב: שרון טמיר 052-8393236