משרד הפנים: גיורים מחו"ל יוכרו אוטומטית
לאחר שרבנים אורתודוכסים באמריקה טענו שגיוריהם לא הוכרו על-ידי הרבנות, וכחודש לאחר שהוגש בג"ץ בעניין, הודיע משרד הפנים שייאמץ מסקנות ועדה מטעם הרב הראשי, ויכיר לצורך חוק השבות בגיורים - אלא אם יתעורר ספק לגבי הרב המגייר
משרד הפנים הודיע כי רוב הגיורים שבוצעו בקהילות אורתודוכסיות בחו"ל יוכרו על-ידו לעניין זכאות המתגיירים לעלות לישראל מכוח חוק השבות, מבלי שיידרש לכך אישור מהרבנות הראשית. הודעת המשרד יצאה בעקבות טענות רבנים אורתודוכסים על כך שהרבנות מונעת את ההכרה בגיורים שביצעו, וחודש לאחר שמכון עתים עתר לבג"ץ בעניין.
לפני שלושה חודשים קיימה ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת דיון בעניין, ובמהלך הישיבה, שנערכה בלשכת הרב הראשי הספרדי, הודיע הרב שלמה עמאר כי הקים ועדה שתבחן את סוגיית הגיור בצפון אמריקה. אמש (יום ג') עדכנה רשות ההגירה את יו"ר הוועדה, ח"כ דני דנון, במסקנותיה, ולפיהן רק במקרים מעטים, שבהם מתעורר ספק לגבי הרב המגייר, תתבקש הרבנות לייעץ למשרד הפנים - ולא תוקנה לה כל סמכויות אחרת.
בעקבות מסקנות הוועדה הודיע משרד הפנים כי ברובם המכריע של הגיורים, הסוכנות היהודית היא שתכריעה האם הקהילה שבה מכהן הרב המגייר מוכרת כיהודית אורתודוכסית, ואם כן - הרי שהגיור מוכר על-ידי המדינה. רק במקרים של ספק, תפנה רשות האוכלוסין וההגירה לייעוץ אצל הרב הראשי. תשובתו תועבר לסוכנות היהודית, ולאחר שתגיב לה, משרד הפנים הוא שישקלל את הנתונים ויכריע האם להכיר בגיור.
הרב ד"ר שאול פרבר, ראש מכון עתים שעתר לבג"ץ בפרשה, בירך על הודעת המשרד, אך לא הסתפק בה: "העובדה שאין קריטריונים ברורים המגדירים מה היא קהילה מוכרת, אלא הגדרה כללית הניתנת לפרשנות, והעובדה שלא ברור מי מחליט מתי יש ספק בהכרה בגיור מחו"ל, מאפשרות לרבנות הראשית שלא להכיר בחלק מהקהילות האורתודוכסיות, ופותחות פתח לבעיות ומחלוקות.
"אנו עומדים על דרישתנו כי כל גיור שנערך כדת וכדין על-ידי בית דין אורתודוכסי מוכר בתפוצות, יוכר ללא תנאי וללא התייעצות עם הרבנות הראשית, שכלל אינה מוסמכת
לדון בנושא, ולפי הבנתנו גם איננה מעוניינת לעסוק בכך".
פרבר הזהיר מפני המשך המצב האבסורדי, שבו המדינה מכירה באופן אוטומטי בגיורים רפורמים וקונסרבטיבים לצורך חוק השבות, ואילו גיורים אורתודוכסים נשלחים לבדיקות ולבירורים.
יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, ח"כ דנון: "אני מברך על מסקנותיו של הצוות המשותף שהתכנס לבקשתו של הרב הראשי, הראשון לציון הרב עמאר, ועל פרסומן המהיר, בעקבות הדיונים שנעשו בוועדה. יש לקוות שהמלצותיו של הצוות ייושמו עד תום והחסמים הביורוקרטים שהיו עד כה, יישארו מחוץ להליך הגיור. אני מתחייב להמשיך ולעקוב על יישום המסקנות הלכה למעשה".