שתף קטע נבחר

 

חילונים, אל תלמדו תנ"ך

אפשר להתלונן על בורות הנוער החילוני, אבל מי שיגנוב עותק של אחד השאלונים - ייאלץ להודות שגם הוא לא יודע כלום. לא רוצים ללמד? הלימוד הקלאסי לא טוב לכם? וותרו על התנ"ך בחינוך הממלכתי. הרי גם כך אי אפשר לקרוא לזה לימוד תנ"ך

מזל שיש תלמידים שגונבים את הטפסים של בחינת הבגרות בתנ"ך - זאת ההזדמנות להזכיר לכולנו שהבחינה הזאת קיימת. אמנם מדובר בגרסה הדתית של המבחן, אבל זאת הזדמנות פז לשים לב למצבו הקודר של לימוד התנ"ך באופן כללי.

 

  • הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

     

    נודה על האמת: בחינוך הדתי החיים קלים יחסית. התנ"ך המסורתי הוא אבן יסוד בהוויית חייו של התלמיד הדתי (לא ששם הציונים מזהירים), אבל הלימוד התנ"כי רואה בטקסט ערך בפני עצמו, על הפשט והדרש שבו. ובל נשכח שהנוער הדתי פוגש את התנ"ך גם מחוץ לכותלי המוסד החינוכי.

     

    לימודי התנ"ך בבתי הספר החילוניים – זה כבר סיפור אחר לגמרי. בשביל לדעת מראש מה יהיה כתוב בשאלונים של המבחן, אכן יש צורך בחוכמה, ערמומיות ואמא שעובדת במערכת החינוך, אבל בשביל לחזות את תוצאות הבחינות - לא צריך להשקיע מאמץ רב מדי.

     

    תנ"ך בגובה הציפורניים

    אם לא קרה משהו בלתי צפוי ביום ראשון האחרון, גם השנה בודקי הבחינות בתנ"ך לא ירבו להשתמש

    במספר 100, גם השנה קברניטי משרד החינוך יביטו בדאגה באחוז הנערים שמגלים חוסר בקיאות בספר הספרים, וגם השנה יתלוננו התלמידים שהיה נורא קשה.

     

    אפשר להתלונן עד מחר על הבורות של הנוער החילוני, אבל מי שיגנוב לעצמו עותק של אחד מהשאלונים ויעיין בו - מן הסתם יפסיק לקונן על מצבם של התלמידים, וייאלץ להודות שגם הוא לא יודע כלום.

     

    גם שוחרי התנ"ך הגדולים בינינו - אלה שהשתתפו שבע פעמים בחידון התנ"ך; שיודעים לצטט את כל ספר איוב ישר והפוך, ושזוכרים מי בא לפני מי בתרי-עשר - ימצאו את עצמם חסרי אונים מול השאלה "מה הסיבה למבול לפי ספר בראשית ולפי עלילות גלגמש". עם כל הידע העצום שלהם, לא יהיה להם מושג כיצד לווינשטאם מתמודד עם הטענות על אי-אמיתותו של משה רבנו, או במה מתאפיינות הדמויות המשניות בסיפורי אחאב.

     

    הם גם יהיו נבוכים לגלות דמויות מפתח תנ"כיות שאינן זכורות להם: הרי כשהתמודדו בחידון התנ"ך, הם היו בטוחים שדוד המלך כתב את תהלים. אז מי זה "המשורר"? ומיהו "המחוקק" שמוזכר בכל כך הרבה שאלות, אך שמו לא נזכר באף חומש בתורה?

     

    חבל על המאמץ

    במערכת החינוך הכללית התנ"ך הוא כבר מזמן מסלול מגוון מאוד, שמשלב ספרות, היסטוריה כללית, אזרחות וכמובן ביקורת המקרא. רק חסר "אנסין" שלקוח ממחקר אקדמי באנגלית, ואפשר יהיה לוותר על לימוד כל המקצועות - מלבד התנ"ך.

     

    ובכן, יש אפשרות יעילה בהרבה: לוותר על לימוד התנ"ך. צעד כזה יכול לחסוך הרבה כאב ראש ממשרד החינוך, מבתי הספר, המורים וכמובן התיכוניסטים. הוא יהיה יעיל מאוד גם עבור התנ"ך עצמו. לא רוצים ללמד תנ"ך? הלימוד הקלאסי שליווה אותנו אלפי שנים, כבר לא טוב בשבילכם? אין לכם עניין ללמד את הדברים כפשוטם? לא צריך.

     

    אין שום סיבה שניתוח סיפורי הנביאים והשוואתם למקורות חיצוניים, יהיו חלק ממקצועות החובה בישראל. מי שרוצה ללמוד מקרא באוניברסיטה - בבקשה, אבל תעזבו בשקט את שאר התלמידים.

     

    בוודאי שיש תועלת בכך שכל נער במדינה יידע מיהם אבותיו, מהם ערכיו ומתי התחיל הקשר ההיסטורי שלו לארצו. אבל אם לא מלמדים אותו את זה, או גרוע מכך, מלמדים אותו למה להטיל ספק בכל זה - חבל על המאמץ.

     

    התוכנית משיגה את ההיפך

    נכון, בהתחלה זה יישמע כמו רפורמה מטורפת, שלא לדבר על חילול הקודש; איך אפשר להשאיר את

    התנ"ך מחוץ לבתי הספר? אבל עם הזמן נתרגל לרעיון. מי שאברהם אבינו ואליהו הנביא הם ממילא לא צפחת השמן שלו - לא יתגעגע למקצוע הזה. הרי מי שרוצה באמת להנחיל את מורשת ישראל בכל מוסדות החינוך, יודע היטב שתוכנית הלימודים הנוכחית משיגה את ההפך הגמור. רק אם התלמידים יכירו את התנ"ך מחוץ למערכת החינוך הממלכתית, יש סיכוי שהם ייפגשו איתו באופן אותנטי וטהור.

     

    אפשר לבטל את לימודי התנ"ך. באמת שלא יקרה כלום. ממילא למה שהולך היום במערכת החינוך הישראלית, אי אפשר לקרוא לימוד תנ"ך.
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מזיעים על הבגרות? כמה מיותר
    צילום: shutterstock
    מומלצים