הצעה: יונפק אג"ח ממשלתי צמוד נדל"ן
הוגה הרעיון יו"ר ועדת הכלכלה כרמל שאמה-הכהן אמר כי האג"ח אמורים להיות תחליף להשקעה בדירת מגורים. נציג האוצר: "היה צריך להנפיק את האג"ח האלו לפני שמחירי הנדל"ן החלו לעלות"
משרד האוצר בוחן הצעה להנפיק איגרות חוב ממשלתיות צמודות למחירי הנדל"ן כמכשיר השקעה שיתמודד עם התנודות במחירים. הוגה הרעיון הוא יו"ר ועדת הכלכלה חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) ומי שירכז את הבדיקה באוצר הוא היועץ הכלכלי של שר האוצר, ד"ר אבי שמחון.
שמחון אמר היום (ד') שהבדיקה תימשך זמן לא קצר ואמר לוועדה כי אישית הוא תומך ברעיון הזה אבל חושש שהוא עלה באיחור של 3-4 שנים. "היה צריך להנפיק את האג"ח האלו לפני שמחירי הנדל"ן החלו לעלות בינתיים נראה כי איחרנו את הרכבת, אם נצא עכשיו עם ההנפקה", אמר שמחון, "אנחנו נימצא בנקודת אין מוצא של רמת מחירים מאד גבוהה. לפיכך המשקיעים היום באג"ח האלו עלולים להפסיד הון משמעותי אם תוך 5-6 שנים המחירים ירדו. אנחנו צריכים לחשוב איזו צורה תהיה למדינה במקרה כזה בעיני המשקיעים שעלולים לחשוב כאילו המדינה הוליכה אותם שולל".
חבר הכנסת שאמה-הכהן הגיב, "גם אם איחרנו עכשיו את הרכבת אפשר תמיד לצפות לרכבת הבאה". שאמה הכהן אמר כי הוא העלה את הרעיון לפני השר יובל שטייניץ עוד לפני כשנה כמענה לביקושים הגוברים לדיור. האג"ח אמורים להיות תחליף להשקעה בדירת מגורים שתאפשר למשקיעים לרכוש את האג"ח במקום דירה ובכך להגדיל את ההיצע להורדת המחירים.
"מי שרוצה להשקיע בשוק הנדל"ן אמור להיות אדיש להבדל בין דירה לבין האג"ח הזה כשהיתרונות באג"ח זה שהן נזילות ללא פחת והמשקיע בהן לא צריך להתמודד מול בעיות הכרוכות בהשכרת דירות. מצד שני הן משחררות מהצורך לגייס מימון מלא ברכישת דירה". לדבריו, הדבר היחיד שחוסם הנפקה יעילה הוא שחסר בסיס נתונים מוסכם שירכיב מדד של מחירי הדיוק אשר הציבור ייתן בו אמון.
עוד אמר כי כיום בנק ישראל מכביד על כניסת משקיעים בענף כשמצד שני האוצר מעודד משקיעים למכור דירות ולצאת מהשוק כשהרבה הון אמור להישאר ללא כתובת והאג"ח המוצעות אמורות להיות הכתובות הזאת.
כלי שיכול לשכלל את השוק
סמנכ"ל התאחדות הקבלנים ערן ניצן גם הוא תמך ברעיון ואמר כי מדובר ב"כלי שיכול לשכלל את השוק ולמשוך השקעות של גופים מוסדיים". בעיניו זו גם "סנונית ראשונה למימון בנייה להשכרה". לדיון הוזמן יוג'ין קנדל יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה המייעצת לראש הממשלה, אולם הוא לא הופיע מחמת מחלה. סגנו ראובן חביב תמך בשמו של קנדל כי האג"ח המוצעות יוכלו להקל על הביקושים בשוק הריאלי ותת מכשיר השקע שיאפשר חלוקת סיכונים ראויה.יו"ר הוועדה העלה את הרעיון גם לפני נגיד בנק ישראל שהעביר אותו לבדיקה בחטיבת המחקר של הבנק. ד"ר סיגל ריבון אמרה כי בעבר הבנק המרכזי נטה להתנגד ליוזמה בגלל הבעיות הכרוכות בה והיום ציינה כי אם הממשלה תצא להנפקה הזאת היא לוקחת על עצמה ביטוח של הציבור ולכן צריך לחשוב כי במקרה של הפסדים עצומים היא תאלץ לממן את ההתחייבויות ועליה להיות ערוכה להבטיח מקורות לפירעון האג"ח. בנוסף טענה שההנפקות עלולות גם לגרום לביקושי יתר לדירות ולעליית מדד המחירים.
דורון סייג מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הגיב על הביקורת של יו"ד הוועדה בדבר העדר מדד אחיד ומוסכם של מחירי הדיור כי הלשכה הפעילה ועדה בין משרדית לגיבוש מדד אחיד שיסיר את המחסום להנפקה ממנו חושש שאמה הכהן.
הוועדה תתכנס לדיור נוסף לאחר שיסתיימו הבדיקות המקצועיות שמתקיימות באוצר, בבנק ישראל ובלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. יו"ר הוועדה מעריך שהבדיקות צפויות להסתיים בעוד כחצי שנה ואז יבחן הנושא מחדש.