ליקוי לבנה: לילה בלי ירח
מה רומנטי יותר מירח מלא? ליקוי ירח מלא, כפי שנצפה הלילה בישראל. צפו עכשיו בירח ששיחק במחבואים
ליקוי ירח מלא נצפה הלילה בישראל. הדבר התרחש כאשר כדור הארץ הסתיר את אור השמש, אשר ממנו הירח מקבל את אורו.
ליקוי הירח נצפה במזרח התיכון כולו אך גם בחלקה המזרחי של יבשת אפריקה, בחלק המזרחי של אירופה וכן בהודו ובמרכז אסיה. משך הליקוי המלא שבו כל הירח נמצא בצל כדור הארץ היה 100 דקות ו-12 שניות בסך הכול.
כיצד מתחולל ליקוי ירח?
ליקוי ירח מתרחש רק כאשר הירח מלא (במחצית החודש העברי), כיוון שאז הירח, כדור הארץ והשמש מצויים על מישור המילקה או בסמוך מאוד אליו (מישור המילקה הוא המישור שבו כדור הארץ סובב את השמש).
מכיוון שמישור הסיבוב של הירח סביב כדור הארץ נטוי בזווית של 5 מעלות יחסית למישור שבו כדור הארץ נע סביב השמש, לא מתרחשים ליקויים מדי מולד או ירח מלא.
התנאי הוא שבנוסף להיות הירח במולד (כדי לאפשר ליקוי חמה) או מלא (כדי לאפשר ליקוי ירח) הוא צריך להיות גם סמוך מאוד למישור הסיבוב של כדור הארץ סביב השמש (אין הכרח ששלושת הגופים יהיו בדיוק על אותו הקו כיוון שהם אינם נקודתיים).
כיוון שפרק הזמן החולף בין שני ירחים מלאים אינו זהה לפרק הזמן שבו הירח חוצה את מישור המילקה, אין לנו ליקוי בכל חודש. הבבלים מצאו שליקויים עוקבים יתרחשו תמיד בשתי סדרות: האחת היא בת 18 שנים ו-10 ימים. מחזור זה קרוי "סארוס". בכל סדרת סארוס יש בין 70 ל-80 ליקויים בממוצע.
מחזור שני קשור במיקום היחסי המדויק של כדור הארץ, השמש והירח, החוזר על עצמו מדי 19 שנים בדיוק (זו גם הסיבה לחזרה על התאריך העברי הירחי-שמשי והלועזי השמשי באותו פרק זמן). לכן, ב-15 ביוני בשנת 1992 וב-15 ביוני בשנת 2030 היה ויהיה ליקוי ירח.
בגלל חוסר הסימטריה של מסלולי הירח וכדור הארץ, יש בכל נקודת זמן כמה סדרות סארוס שונות, כך שבשנה אחת יכולים להיות לפחות 2 ליקויים (אז הם חייבים להיות ליקויי חמה) עד 7 ליקויים שמרביתם חייבים להיות ליקויי חמה. כמובן שכל הליקויים הם מסדרות סארוס שונות. הליקוי הנוכחי הוא הליקוי מספר 34 מסדרת הסארוס ה-130.
אז מה היה לנו?
הליקוי הנוכחי היה ליקוי עמוק מאוד. כל סדרת סארוס מתחילה בליקוי "רע" שבו רק השולים הקיצוניים של הירח נוגסים בצל כדור הארץ ולכן הליקוי הראשון בכל סדרת סארוס הוא קצר וחלקי מאוד.
הליקוי העוקב בסדרה יהיה מוצלח יותר, כיוון שהירח מתקרב אל מרכז חרוט הצל שמטיל כדור הארץ. לכן, הליקויים הטובים ביותר (כלומר, הארוכים ביותר), יהיו במחציתה. לאחריהם, ילכו הליקויים ויעשו "גרועים" יותר.
הליקויים הבאים בסדרה זו, מספר 35 ו-36 (שיחולו בעוד 18 שנים ו-36 שנים בהתאמה) יהיו טובים יותר מהליקוי הנוכחי בסדרה זו. ליקוי הירח הבא יהיה ב-10 בדצמבר השנה, אז יתרחש ליקוי מלא שיראה אף הוא בישראל, אך למרבה הצער נראה מכאן רק את שלביו האחרונים כיוון שבעת תחילת הליקוי הירח טרם יזרח.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.