טורפים של קיץ: הנוער עובד - וגם הנצלנים
תקופת התמחות ללא שכר, שעות עבודה מופרזות וחשיפה לתכנים לא ראויים - עבור נערים רבים החופש הגדול מהווה את יריית הפתיחה לשבועות של עבודה קשה. לא פעם המוטיבציה והתמימות מנוצלות לרעה. היכן עובר הגבול החוקי?
כששרון, 16, נתקלה במודעת הדרושים שפורסמה בסניף הפיצה השכונתי, היא התקשרה לבעלים, אבי. הוא ביקש שתגיע הערב בשעה 18:00, לבדיקת התאמתה למשרה. כשהגיעה הוצמדה לדנה, עובדת ותיקה במקום, וזו הסבירה לה את מהות העבודה.
עד השעה 23:00 התנסתה שרון בהגשת פיצות וברד, ניקיון השולחנות וסידור, ובסופן החליטה כי העבודה אינה מתאימה לה. כעת שרון תובעת מאבי שישלם לה את שכר עבודתה, ואף גייסה לצידה את משרד התעשייה והמסחר, שמבקש להגיש כנגד אבי כתב אישום, בגין חמש שעות ההעסקה. האם שרון צודקת בדרישתה? התשובה היא כן: שרון בהחלט צודקת.
לאור אלו, הורשעו המסעדה, ובעליה, בעבירות שונות על "חוק עבודת הנוער": עבירות אלו מהוות עבירות פליליות לכל דבר, ונושאות בצידן עונשים כבדים (מאסר או קנס גבוה). ואם תהיתם אם מדובר במקרה חריג ונידח, אספר, כי פסק דין זה הינו רק חולייה אחת בשרשרת האכיפה הארוכה של משרד התמ"ת.
המפקחים בודקים בעסקים שונים אם זכויות הנוער העובד נשמרות, ובקיץ תופעה זו אף מתרחבת, בשל העובדה שמעסיקים מעדיפים להעסיק בני נוער בתקופה זו (הם צעירים ואנרגטיים, מוכנים לעבוד בכל עבודה ובשכר נמוך, ושעותיהם גמישות....).
לקראת הקיץ הקרב ובא, מוטב כי כל נערה ונער, הורה או מעסיק פוטנציאלי יכירו את "חוק עבודת הנער", השומר על בני הנוער מפני ניצול או פגיעה בבריאותם ובנפשם, ומחיל סנקציות כבדות על מעסיקים שמפרים את הוראותיו.
כאמור, העסקה שאינה עומדת בתנאי החוק תחייב את המעסיק בתשלום קנסות, אך גם כל "נושא משרה" אחר בחברה, שאינו בעל העסק, עלול לשאת באחריות לפי החוק. "נושא משרה" הינו כל מנהל מקצועי שאחראי על עבודת הנוער, מנהל כח אדם, ואפילו מי שאחראי על השכר בארגון.
במידה שתתקיים חקירה בעסק, העובד יצטרך להוכיח כי נהג ללא "מחשבה פלילית", וכי עשה "כל שניתן" כדי למלא את חובתו לפי חוק, ולכן מומלץ לכל העובדים העוסקים בתחום, להכיר את החוק כבר עתה. לעובדים בתחום אף מומלץ להתריע בכתב, בפני בעלי העסק, על כל התנהלות שאינה עומדת בכללים, ואף לתעד את ההתראות הללו לשם הוכחה עתידית. במאמר זה אתייחס, לשם הנוחות בלבד, ל"נער", אך הדברים חלים על נוער משני המינים, כמובן.
איזה גיל זה "נוער"?
נא להפנים: אסור לכם להעסיק בני נוער שטרם מלאו להם 14. נקודה. בין גיל 14- 15 ניתן להעסיק בני נוער בעבודות קלות בלבד, שאינן מזיקות לבריאותם / התפתחותם, וזאת במהלך החופש בלבד. הגדרת "נוער" הינה עד גיל 18, ולכן כל הוראות החוק דלהלן יחולו עד גיל זה.
חריג: הופעות / פרסומות
לגבי העסקת בני נוער בהופעות, או בפרסומות, ישנם כללים מיוחדים ושונים: ראשית, כאן כן ניתן להעסיק נער שגילו נמוך מ-14, אך יש לקבל לשם כך היתר מיוחד ממשרד התמ"ת. כמו כן, חלים שם תנאי העסקה ושעות ההעסקה ספציפיים המותאמים לתחום, וכן הנחיות ברורות שנועדו לשמור על ביטחון הילד.
כך למשל, בגילאים מסוימים ההורה חייב להיות נוכח בזמן העבדת הילד, המעסיק חייב להוכיח שהוא אינו עבריין, אין להעסיק ילד במופע שיש בו תכנים אלימים או מיניים, יש לדאוג לו להסעה בטוחה להופעה וחזרה, לספק לו מים ואוכל, וכיו"ב. העובר על הוראות החוק עלול לקבל קנס גבוה, ועד שנת מאסר.
ניירת נדרשת
אין להעסיק נוער מבלי לקבל את שני אלו (שמרו עליהם היטב):
1) פנקס עבודה – את הפנקס הנער יוציא בלשכת שירות התעסוקה שבמקום מגוריו.
2) אישור של רופא - המציין כי הנער מתאים לעבודה הנדרשת.
אין להעסיק נער מבלי לתת לו "הודעה לעובד", המבהירה לו את מסגרת העבודה ואת הזכויות והחובות שלו, וזאת בתוך 7 ימים מיום שהחל לעבוד.
שעות עבודה
החוק קובע כי נער יעבוד עד 8 שעות ביום, ועד 40 שעות בשבוע. אם מלאו לו 16 שנה, יוכל לעבוד שעה נוספת ביום (עד 9), אך עדיין יש לשמור על מסגרת שבועית של 40 שעות.
אחרי 6 שעות עבודה מגיעה לנער הפסקה של 3/4 שעה, ואסור להעבידו ביום המנוחה על פי דתם (שבת ליהודי. נכון. עבודת נוער אסורה בשבת - נקודה). חובה על המעסיק לבצע רישום מדוייק של שעות ההעסקה, ולנער אני ממליצה לתעד את הדברים בכל מקרה בעצמו (לשם יישוב מחלוקות עתידיות).
ובלילות? כעקרון, החוק אוסר על העסקת נער שטרם מלאו לו 16 אחרי השעה 20:00, ולגבי נוער בגילאי 16 – 18, שחוק חינוך חובה לא חל עליהם, ניתן להעסיק עד השעה 22:00 בלבד.
ואולם, משרד התמ"ת רצה לאפשר לנוער לעבוד במשמרות, ולכן הוציא הנחייה, שלמרות קיום החוק, לא יאכפו את איסור ההעסקה מעל גיל 16 עד לשעה 24:00. התנאי: המעסיק יסיע את העובד הביתה בלילה, מייד בתום העבודה (ולא בתחבורה ציבורית). בעניין זה ראו פרטים מלאים כאן.
כמה משלמים לנוער?
אם את בת 16, והציעו לשלם לך 14 ₪ לשעה – הדבר אינו חוקי, שכן זהו שכר המינימום לנוער, ולא פחות מכך:
עד גיל 16 – 70% משכר מינימום (15.74 שקל לשעה).
עד גיל 17 – 75% משכר מינימום (16.87 שקל לשעה).
עד גיל 18 – 83% משכר מינימום (18.66 שקל לשעה).
קחו בחשבון כי נתונים אלו מתייחסים לשכר המינימום הנכון לאפריל 2011, אך בחודש יולי צפוייה העלאת שכר המינימום ולכן שכר הנוער יעלה בהתאם. בנוסף, יש לשלם לנער הוצאות נסיעה בגובה שעד 24.4 ₪ ליום עבודה, או עלות כרטיס חופשי חודשי.
ובאותה רוח בה התחלנו, זכרו שעל כל שעת עבודה יש לשלם, ובתוך זה גם על "ישיבה", "יום הכנה" או "השתלמות לקראת קייטנה". מידע מלא אודות העסקת נוער ניתן למצוא כאן.
דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.
למאגר דיני העבודה המלא: www.lawdata.co.il
למאגר דיני העבודה: www.koloved.net